Hopp til innhold

Norsk film skal lære kinesere å amme

Gro Nylanders film «Bryst er best» går verden rundt. Nå åpner verdens mest folkerike land dørene for filmen.

Gro Nylander

Gro Nylander, pensjonert fødselslege og ammeekspert.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

– Det er veldig morsomt at kineserne vil ha filmen. De ringte meg for to år siden og sa de hadde sett alle ammefilmer som finnes, men at denne var best, forteller tidligere fødselslege Gro Nylander til NRK.

Nylander står bak filmen «Bryst er best», som alle nybakte mødre blir introdusert for på norske sykehus etter fødselen.

Videoen tar blant annet for seg fordeler og utfordringer ved å amme og fokuserer på hvor viktig hudkontakt mellom mor og barn er helt fra starten av.

– Filmen viser hvordan man kan komme best i gang med ammingen. Mange sliter i begynnelsen og rådene i filmen kan spare dem for mange tårer. Jeg vil forberede kvinnene på at det er helt herlig og vakkert, men også si fra at det krever en innsats, sier hun.

Hør hva kvinner på gata i Trondheim synes om filmen:

Tar inn svært få internasjonale filmer

«Bryst er best» kom først ut i Norge i 1994, og har siden den gang blitt oversatt til nærmere 20 språk og blitt brukt i minst 50 land.

Nå vil også kineserne lære av Norge.

Kina har et eget kvotesystem for internasjonale filmer og tar inn svært få filmer hvert år. Disse må også igjennom streng sensur, ifølge Norsk Filminstitutt.

Etter to år har den norske ammefilmen endelig blitt godkjent, og nå oversettes den til seks forskjellige kinesiske språk.

– De var ekstremt pirkete med kontrakten, og jeg har ikke tall på hvor mange mailer jeg har sendt frem og tilbake med dem, forteller Nylander.

– Hvorfor tror du Kina vil ha en norsk ammefilm?

– Norge har ledet an begge veier når det gjelder amming. På 1960-tallet var det nesten ingen her heller som fikk det til, men så skjønte vi at babyer må få mat hver gang de er sultne og det var med å snu trenden.

Nylander er veldig glad for at filmen sprer seg langt utover Norges landegrenser.

– Jeg synes det er flott at vi kan dra til andre land og fortelle om dette uten at man trenger moderne utstyr eller masse penger. Dette handler om å gjøre ting på naturens egen måte.

Fikk god hjelp av filmen

Susanne Kaluza

Susanne Kaluza er redaktør i Foreldre.no og er selv med i den nyeste utgaven av «Bryst er best».

Foto: Marit Kolberg / NRK

Nylander får støtte fra Susanne Kaluza, redaktør i Foreldre.no og forfatter av boka Mammarådet.

I 2008 kom en ny og mer moderne utgave av «Bryst er best», og Kaluza er en av kvinnene som er med i den nye filmen.

Hun slet veldig med å få til ammingen da hun fødte sitt første barn på Rikshospitalet i Oslo, men klarte det til slutt med god veiledning fra sykepleierne der.

– Jeg ble med på filmen fordi jeg følte en dyp takknemlighet ovenfor helsevesenet. Hvis det ikke hadde vært for dem hadde jeg kastet inn håndkleet og gitt opp, forteller hun til NRK.

Hun synes «Bryst er best» er en nyttig og informativ film.

– Det er ikke en proft laget film, men den er full av nyttige tips og triks. Jeg så den igjen da jeg fikk mitt andre barn, og det var mange ting jeg hadde glemt selv om jeg hadde erfaring fra før av.

– Viktig å heve statusen til amming i fattige land

Kaluza synes det er veldig bra at alle nybakte mødre i Norge får tilbud om å se filmen, me hun mener det er vel så viktig at kvinner i andre land får mulighet til å se den.

– Alt salg av denne filmen i Norge er med på å finansiere oversettelser til nye språk. Det gjør at kvinner i u-land får hjelp til å mate babyen sin og det synes jeg er en veldig fin ting, sier Kaluza.

Hun synes det er flott at «Bryst er best»- filmen nå skal distribueres til enda flere land.

– I mange land er amming viktig i forhold til at barn får mat og overlever. I en del u-land har flaskeamming høy status, mens kun de fattige ammer. Det er viktig å vite at dette er noe man driver med også i i-land og heve statusen til amming der, sier Kaluza.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)