NRK Meny
Normal

Amming er friskmeldt

Nåværende nivåer av miljøgifter i morsmelk innebærer liten risiko for barnets helse, og fordelene med morsmelk er langt større for barnet enn risikoen fra miljøforurensninger. Dette viser en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Amming

Fordelene ved amming veier opp for risikoen fra miljøgifter, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Foto: Colourbox

Mennesker får i seg miljøgifter gjennom mat, luft vann og hudkontakt. Disse giftene lagres i kroppens fettvev, og finnes derfor også i morsmelk. Men er eventuelle skader av morsmelk verre enn nytten av den?

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert forskning om morsmelkens positive egenskaper opp mot mulige negative effekter som miljøgifter i morsmelk kan ha. Komiteen har konkludert at fordelene med morsmelk for barnet er langt større enn risikoen.

Arbeidet med vurderingen Konklusjonen gjelder enten barnet fullammes eller delammes til det er seks måneder, og også om det delammes til 12 måneders alder. Dette er også anbefalingen fra norske helsemyndigheter.

Historisk lave nivåer

Mange giftstoffer brytes langsomt ned, men nivåene av de mest kjente miljøgiftene er historisk i alle land der tiltak har vært iverksatt. Dette inkluderer Norge, hvor konsentrasjonene av miljøgifter i morsmelk har vært synkende de siste 30 årene, viser analyser.

Helle Margrethe Meltzer

Helle Margrete Meltzer har ledet arbeidet med vurdering av risiko og nytte ved amming og morsmelk.

Foto: Folkehelseinstituttet

– I Norge har vi historisk lave nivåer av de mest kjente miljøgiftene, men det har også kommet nye som vi vet mindre om. Likevel oppveier fordelene ved amming de eventuelle ulempene, og det er ingen grunn til å endre ammerådene, sier Helle Margrete Meltzer til NRK.no. Hun er medlem av VKM, og har ledet arbeidet med vurderingen.

Så lenge mor får dekket sine ernæringsbehov, inneholder morsmelk alle næringsstoffer barnet trenger det første halve året, sett bort fra vitamin D. Den beskytter blant annet barnet mot infeksjoner og styrker immunforsvaret.

– Verken morkaken eller morsmelken har en sil som holder tilbake disse miljøgiftene. Men morsmelken er pakket inn i et fantastisk nett av beskyttelsesstoffer, og derfor er barnet beskyttet selv om det utsettes for lave nivåer av miljøgifter, sier Meltzer.

VKM har vurdert studier som har undersøkt om miljøgiftene PBC, dioksiner, DDT, HCB og kvikksølv i morsmelk påvirker barnets helse. Disse har undersøkt om giftene kan påvirke barnets nervesystem, immunsystem eller vekst og utvikling.

Grunnlaget for å vurdere om morsmelk beskytter mot utvikling av lidelser som allergi, astma eller hjerte- og karsykdommer er ifølge VKM for usikkert til å kunne konkludere. Den optimale lengden på fullamming og delvis amming som stimulerer den positive effekten har heller ikke kunne fastsettes.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.