Oppfordrer til offentlig amming med Gangnam Style

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Svenske nybakte mødre og Amningshjälpen har laget en musikkvideo i Gangam Style-stil for å oppfordre til offentlig amming.

Amningshjälpen i Sverige fyller 40 år, og har i den forbindelse laget en musikkvideo til melodien av Gangnam Style som oppfordrer til at man kan amme overalt.

– Vi håper at nybakte mødre vil føle seg komfortable med å amme hvor som helst, sier Anouk Jolin, prosjektleder i «Ammekurs for blivende foreldre», til Sveriges Radio.

En ammende mor synger til melodien av PSYs Gangnam Style, og forteller om at hun var sjenert når hun tidligere ammet ute på kafe, men at alt er letter nå.

Musikkvideoen oppfordrer mødre til å amme både på «pizzerian, Gallerian (kjøpesenter i Stockholm, journ.anm.), den fine krogen og ute i skogen», og egentlig hvor du vil.

Et skandinavisk fenomen

Leder i den norske Ammehjelpen, Anne Sigstad, synes det er morsomt at svenskene bruker humor for å fremme det som er et viktig budskap.

Ammedebatten blusser ofte opp i mediene, og det er delte meninger om hvorvidt det skal være greit å amme babyer på kafeer, restauranter og andre offentlige steder.

– Å amme offentlig er et skandinavisk, og afrikansk, fenomen, og ammedebatten oppsto først på finere restauranter med mye utenlandske forretningsfolk som følte seg støtt, sier hun til NRK.no.

Ammehjelpens mål er at alle mødre som ønsker å amme skal få all den støtte og hjelp de trenger til det. Når det kommer negative bemerkninger til at man ammer barnet sitt på offentlig sted, tror Sigstad det kan ende med at mødre kvier seg for å dra ut.

– Babyer som blir ammet får jo sitt måltid, og derfor bør de ikke bli forvist til for eksempel et toalett. Der en baby har lov å være, bør det være lov å amme, sier hun.

Flere ammer offentlig

Mødre som ammer offentlig har blitt et vanligere syn de siste årene, særlig på kafeer og restauranter i byene.

– Jeg tror det er mer hets rundt offentlig amming nå, rett og slett fordi det er mer av det. Etter at røykeloven kom, tar flere med seg spedbarn på kafeer som ikke lenger er røykfylte, sier hun.

At færre er hjemmeværende kan også være noe av grunnen til at flere mødre tar med barna ut.

– Mammaer i permisjon møter gjerne andre fra med jevnaldrende barn og fra barselgrupper ute. De møtes ikke hjemme hos hverandre, sier hun.

– Vær litt diskré

Selv om Sigstad og Ammehjelpen ønsker at mødre skal få amme barna sine hvor og når de vil, oppfordrer hun til å være litt diskré og ta hensyn til andre når man er ute.

– Vi mener det bør være helt selvsagt å gi barnet mat uansett hvor man er, men man kan jo tenke seg litt om og være litt diskré når man tar frem puppen, og kanskje snu ryggen til, sier hun.

Kulturstrøm

  • Lego-figurens far er død

    Mannen som skapte de gule Lego-figurene er død. Designeren Jens Nygaard Knudsen ble 78 år gammel, melder dansk TV2. Han laget figuren på 1970-tallet fordi lekehusene til Lego sto tomme, sier enken hans. Designet hans er også brukt i Lego-filmer.

    Lego-figur.
    Foto: Daniel Karmann / AFP