Hopp til innhold

Angriper norske myndigheter: – De legitimerer etnisk rensing

Dhondup Wangchen satt seks år i fengsel for å lage en amatørfilm om Tibet. Nå angriper han den norske regjeringen og ber samtidig om en OL-boikott.

Dhondup Wangchen

BOIKOTT: Dhondup Wangchen vil aller helst at OL blir flyttet fra Beijing. Om de ikke blir det, må flere land i det minste boikotte lekene, mener han. Her markerer han utenfor Utenriksdepartementet.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Kina er et regime som ikke bare bryter menneskerettighetene, men de dreper mennesker og driver etnisk rensing. Derfor syns jeg norske myndigheter må komme på banen og gjøre en diplomatisk boikott, sier Dhondup Wangchen.

Han er flyktning fra Tibet og reiser nå rundt i Europa for å fortelle sin historie og oppfordre til boikott av OL.

Store nasjoner som USA, Canada, Australia og Tyskland er blant dem som har vedtatt diplomatisk boikott. Men i Norge kommer han ingen vei, til tross for en historie med seks år i fengsel for en enkel dokumentarfilm før forrige OL i Beijing.

 • Se den kinesiske ambassaden i Norge sine svar litt lenger ned i artikkelen.

Mener Kina lurer en hel verden

Filmen «Leaving Fear Behind» handlet om hva tibetanere mente om OL i 2008. I filmen kritiseres Kina blant annet for å invadere Tibet og å styre området med jernhånd.

Samme dag som Wangchen sendte videomaterialet ut av Kina, ble han arrestert av politiet. Ifølge han selv ble han tatt på bind for øynene og kjørt av gårde. Etter det visste hverken han selv eller familien hvor han var det neste året.

Dhondup Wangchen

I NORGE: Dhondup Wangchen er på en rundreise i Europa for å få flere land til å vedta en diplomatisk boikott mot OL.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

I forbindelse med OL har IOC snakket mye positivt om Kina. Vi bestemte oss for å lage en film om Tibet for å vise at det ikke er slik i virkeligheten. Vi ville vise at Kina prøver å lure det internasjonale samfunnet, forklarer Wangchen.

I seks år satt han fengslet for å lage amatørfilmen. Det tok ytterligere tre år før han fikk rømt fra Tibet og møtt familien sin i USA. Først i 2017 ble han gjenforent med familien i San Francisco, hvor de hadde fått oppholdstillatelse.

De politiske fangene måtte gå gjennom en «utdanningsprosess» der de innrømmer det de har gjort og sier at de angrer på det. Vi må love at vi ikke skal involveres i politisk aktivisme igjen. Vi må også kritisere Dalai Lama. Uansett om man er politisk fange eller ikke, er det utfordrende for enhver tibetansk fange å kritisere Dalai Lama. Derfor dør mange i fengsel eller kort tid etter løslatelse, forklarer Wangchen.

Kinas ambassade: – Åpenbare løgner

Den kinesiske ambassaden i Norge er blitt forelagt kritikken fra Dhondup Wangchen i denne saken. De svarer følgende:

– Vi motsetter oss sterkt ethvert forsøk på å spre løgner om Kina, skade Kinas suverenitet eller sette det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge i fare. Kina respekterer, beskytter og utvikler rettighetene til alle minoriteter i samsvar med sine lover.

Ambassaden viser blant annet til at den uiguriske og tibetanske befolkningen begge har økt med over 15 prosent de siste ti årene.

– Det er i strid med det olympiske charteret og blasfemi mot den olympiske ånd å drive politisk manipulasjon rettet mot vinter-OL i Beijing basert på åpenbare løgner. Kina ser frem til å samarbeide med alle land for å lage et fantastisk OL-arrangement og bidra til å bygge en fredeligere og bedre verden, skriver ambassaden.

Dhondup Wangchen

KRITISK: Wangchen mener myndighetene i Kina har intensivert undertrykkelsen fra OL i 2008 frem til OL i 2022.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Mener Norge legitimerer kinesisk regime

Forholdet mellom Norge og Kina var svært dårlig fra 2010 til 2017. Det ble normalisert igjen i 2017, blant annet ved at regjeringen den gangen skrev under på en avtale som sa at Norge skal hjelpe kinesiske utøvere frem til OL i Beijing. Siden da har en lang rekke kinesiske utøvere bodd i Norge og blitt trent av nordmenn.

Et slikt samarbeid er det samme som å være med på spillereglene til det kinesiske regimet, mener Wangchen.

Samtidig legitimerer de etnisk rensing. Det er å ødelegge en hel etnisk gruppe som har en lang historie. Det er bare for å oppnå sine nasjonale interesser, mener Wangchen.

Utenriksdepartementet (UD) er ikke enige i at idrettssamarbeidet har vært med på å støtte oppunder det kinesiske regimet.

Vi er uenige med Dhondup Wangchen i at vi gjennom idrettssamarbeid bidrar til menneskerettighetsbrudd i Kina. Gjennom idrettssamarbeidet har vi ønsket å bidra til å utvide den internasjonale skifamilien til nye land og introdusere kinesiske idrettsmiljøer for norske verdier og prinsipper, sier statssekretær Eivind Vad Petersson.

– Det kan vi ikke akseptere

Forrige uke var tibetaneren i Norge for å snakke med idrettsforbundet, menneskerettighetsorganisasjoner og politikere. Blant annet møtte han representanter fra Venstre. De har gått inn for å ha en diplomatisk boikott av OL i Beijing i februar.

Gangchen og Almeland

GAVE: Dhondup Wangchen overrakte et skjerf fra Tibet til Grunde Almeland.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

– Jeg tror at hvis land ikke tar konkrete handlinger som viser motstand, så er det i seg selv med på å legitimere måten regimet driver på, sier Grunde Almeland (V).

Han mener Kina ikke har levd opp til idealene til De olympiske leker, og at det må få konsekvenser.

– Måten de (Kina, red anm.) trår over grensen for alle menneskerettigheter i Tibet, Xinjiang, for personer som tør å stå opp mot regimet, det kan vi ikke akseptere.

Wangchen møtte også Utenriksdepartementet, men ikke i UDs lokaler. Møtet skjedde heller på en kafé noen meter fra lokalene til det offentlige Norge. Ifølge statssekretær Eivind Vad Petersson er det ikke uvanlig at slike møter foregår på en kafe.

Representanter fra UD møtte Den norske tibetkomiteen og Dhondup Wangchen for å høre deres perspektiver på situasjonen i Tibet. Kontakt med sivilsamfunnsaktører er en viktig del av UDs arbeid. Det er ikke uvanlig å møte sivilt samfunn og andre aktører på kafe framfor i UDs lokaler, sier Petersson.

Men noen diplomatisk boikott blir det ikke om regjeringen får viljen sin. Petersson opplyser at den norske regjeringen skal til Kina.

Regjeringen planlegger å være til stede på både OL og Paralympics i Beijing, såfremt det ikke blir for vanskelig å reise på grunn av pandemisituasjonen, sier Petersson.

Siste nytt

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Offentliggjør opptak fra skandalekampen: - Åh, faen

  Premier League har publisert opptakene fra VAR-rommet da Liverpools Luiz Diaz' mål mot Tottenham ble feilaktig annullert for offside i helga.

  Misforståelsen oppsto da VAR-dommer Darren England trodde at dommerteamet på banen hadde gjort den riktige avgjørelsen, og ga signal om at kampen kunne fortsette.

  Problemet var at dommerteamet hadde vinket av for offside, mens reprisene viste at Diaz var onside.

  – Er dere fornøyde med dette? Dette er feil, sier repriseansarlig i VAR-rommet.

  – Åh, faen, svarer England på opptaket.

  Repriseansvarlig ønsket å utsette kampen, men da var kampen allerede i gang igjen, uten en scoring til Liverpool.

  Tottenham vant til slutt kampen 2-1 over Liverpool etter et selvmål av Joel Matip.

  Tidligere tirsdag ble det klart at de to VAR-dommerne fra kampen vrakes til kommende serierunde.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Billettsalet til fotball-EM i gang

  Billettsalet til neste års EM-sluttspel i fotball starta tysdag. Celia Sasic, visepresident i fotballforbundet i Tyskland, melder om stor interesse.

  – Etterspurnaden er veldig stor. Det ligg an til å bli mange fleire kjøpsførespurnader enn det er billettar, seier ho.

  Om lag 1,2 millionar billettar er tilgjengeleg i den første salsperioden, som varer til 26. oktober.

  Prisane varierer frå 30 euro (342 kroner) for billigaste billettkategori i gruppespelet til 1000 euro (11.400 kroner) for høgaste billettkategori til finalen i Berlin. Det finst også VIP-billettar som kostar 2000 euro.

  Bortsett frå vertslandet Tyskland er ingen av deltakarane i sluttspelet kjent. EM-kvalifiseringa går føre seg til november, og dei tre siste plassane fordelast først gjennom nasjonsligaomspel i mars.

  Gruppetrekninga blir gjennomført 2. desember. Neste salsomgang skjer etter trekninga.

  Totalt er det 2,2 millionar billettar til de 51 kampane mellom 24 lag i ti tyske byer. EM avviklast i tida 14. juni til 14. juli 2024. (NTB)

  Pressekonferanse med Ståle Solbakken
  Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste