Hopp til innhold

Redd for å la barnet klare seg selv?

Her er sju tips for å takle foreldreangsten som kommer når gullungen vil ut i verden og klare alt selv.

Toåring ved vannkanten

Toåringen Tomine fra tv-serien 'Verdens beste pappa' vil klare alt selv.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

Toåringen vil plutselig klatre opp trappa på egen hånd, syvåringen tar en tur på tohjulssykkelen alene, og tenåringen insisterer på å dra på hyttetur uten en voksen.

Slik takler du barn som vil klare seg selv:

1. Innse at du er redd

Toåring på vei opp trapp mens pappa ser på

Den bratte trappen er pappa Tom Andres store skrekk, fra tv-serien 'Verdens beste pappa'.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

– Første bud er å finne ut hvem som eier problemet. Vær ærlig med deg selv om at det er DU som er bekymret, ikke projiser dine problemer over på barnet, sier barnehagelærer Sondre Bjaberg.

Barn er sensitive og psykolog Kjersti Hildonen forteller at dersom foreldre synes noe er farlig, opplever barn ofte foreldrenes følelse.

– Å sette barn til livet er en bekymring for livet. Det er av kjærlighet og er helt normalt. Ønsket om å beskytte er positivt, men det er viktig å ikke begrense barnets livsutfoldelse, mener Hildonen.

2. Støtt barnet i utforskingen

Tom Andre Gudbrandsen med datteren Tomine i serien Verdens beste pappa

Tomine (2) utfordrer pappa Tom Andre med sin utforskertrang.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

Psykologen forklarer at utforskertrangen hos barn og ungdom er spesielt sterk. Og når barn og unge er i utforskingsmodus er det utrolig viktig at noen gir en anerkjennelse og er med på gleden når de lykkes med noe.

– Når 7-åringen klatrer høyt opp i et tre ønsker hun å få et bekreftende blikk og et oppmuntrende smil. Vi mennesker vil bli sett, og elsker å dele øyeblikk med andre. Vi må støtte barnet i utforskingen på vei til å bli selvstendig, forteller Kjersti Hildonen.

3. Slutt å si "vær forsiktig"

Barnehagelærer Sondre Bjaberg

Barnehagelærer Sondre Bjaberg pleier å si 'Nå må du konsentrere deg' til ungene.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Sondre Bjaberg er opptatt av ordbruk.

– Unngå å si til barnet "Nå må du passe deg" eller "Vær forsiktig". Jeg bruker heller å si "Nå må du konsentrere deg", for da sier du indirekte til barnet at du stoler på at de får det til. Og da blir sjansene størst for at de faktisk også gjør det, forteller barnehagelæreren.

4. Barnet må få lov å skade seg

Kne med plaster og blå kortbukse
Foto: Ingrid Skåre / NRK

Bjaberg mener at en barndom ikke skal være skadefri, og at du må regne med et par besøk på legevakten. Han mener at det ikke er så farlig å brekke et bein eller slå hull i hodet.

– Barn må få lov til å skade seg og kjenne at ting kan gjøre vondt. Hvis barna aldri for lov til å skade seg, hvordan skal de da får erfare at ting kan være farlig? spør Sondre Bjaberg.

Det finnes selvsagt en grense, barn skal ikke utsettes for livsfare.

– Men nå har det jo nesten blitt slik at foreldrene redder ungen FØR de detter av trehjulssykkelen, forklarer barnehagelæreren.

5. Lukk øynene

Lars Karelius Noer med sønnen Jørgen i klatrestativ

Lars Karelius Noer, programleder i 'Verdens beste pappa', sammen med sønnen Jørgen.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Et annet tips er å se gjennom fingrene eller lukke øynene når barnet løper litt for fort ned den bratte bakken, eller klatrer litt for høyt i klatrestativet.

– Vår frykt er ofte basert på at vi tenker det verste. Vi ser scenarioet for oss før det skjer, men det er veldig sjelden at det verste skjer. Når det går bra, opplever barnet mestring. Som foreldre skal vi være den trygge basen hvor barn får lov å prøve ut de fysiske opplevelsene, mener Bjaberg.

6. Gi opplæring i reelle farer

Psykolog Kjersti Hildonen

Psykolog Kjersti Hildonen mener vi må gi barn opplæring i faktiske farer.

Foto: Privat

Det å være voksen gjør at du ser konsekvenser fram i tid, på en annen måte enn barn og unge.

– Vi kan gi barnet opplæring i generelle farer, men ikke begrense. Det er en balansegang. Det er fint for barn å kjenne til faktiske farer, men det er ikke bra om barnet blir engstelig for å gå til skolen, forteller Hildonen.

7. Se deg selv utenfra

Far og sønn leier

Voksne må jobbe med sin egen angst, mener psykolog Hildonen.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Hildonen er opptatt av at voksne må se seg selv utenfra.

– Hvorfor er jeg redd? Hvordan reagerer jeg? Som voksen må du jobbe med å tåle sitt eget ubehag og kjenne igjen når katastrofetankene kommer. Vi hører mer enn noen gang om alt som kan gå galt. Men vi kan ikke slutte å leve, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)