Hopp til innhold

Sjekkliste for deg som vil være en god pappa

Blandingen av å være både leken og streng kan være en god kombinasjon for far. Her er seks pappatips.

Far i hvit t-skjorte med sønnen på skuldrene

Tobarnsfar Peter Kihlman driver bloggen Pappahjerte. Han råder blant annet fedre til å legge vekk mobilen iblant.

Foto: Peter Kihlman / Pappahjerte

På farsdagen lurer nok ekstra mange på hva det egentlig vil si å være en god far?

Barnehagelærer og barnebokforfatter Sondre Harvik Bjaberg synes noe av det viktigste for en pappa er å være til stede.

Her er seks gode råd til deg som vil være en god far:

Les også: Barn skal ikke ha voksenyoghurt

1. Gjør det barna liker

Mann med skjegg i skogen med barn

Fedre må tørre å være til stede for barna sine, sier Sondre Bjabarg.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Bjaberg har selv tre barn, og jobber i barnehage. Han vil gjerne minne andre fedre på at mange ofte legger ut på altfor krevende turer med barna.

Flere fedre burde prøve «harepusløypene», de små turene du kan gå på stier utenfor hovedløypa, de er for barna. Ikke krevende toppturer eller fem mil på ski, skisserer han.

Tur er bra for alle, men skru ned forventningene om hvor langt dere kommer med små barn.

– Ta gjerne med sekk, kakao og sitteunderlag, lag bål og grav snøhule også på de korte turene. Men husk at små barn koser seg på helt andre turer en voksne, barske menn, påpeker han.

Finn ut hva ditt barn liker, og gjør mer av det.

– Mange fedre får nok dårlig samvittighet når de leser om andre som har tatt med barna på den høyeste toppen for å sove i telt, tenne opp bål og grille en kjempeørret de har fisket selv. Men husk at horisonten bak kanskje er annerledes. Det står ikke på Facebook at ungene hylskrek hele veien opp og ikke fikk sove i teltet, sier han.

Finn heller ut hvordan du best er til stede for dine barn, og ikke bry deg så mye om hva alle andre gjør. Mange av de tingene folk legger ut på nett er nok for dem selv, og ikke for barna.

– Jeg ser på Facebook at andre pleier å grille pølser på lørdager og kan tenke at det må jeg være flinkere til. Men du må ikke føle deg dårligere enn det du ser andre gjør på sosiale medier. Det trenger ikke være sant en gang, sier tobarnsfar Peter Kihlman, som driver bloggen Pappahjerte.

Les også: Småbarn får i seg for mye salt fra «voksenmat».

2. Felles familiemåltid

Mann med briller og blå t-skjorte med datter i bæresele lager mat

Peter Kihlman lager mat med datteren i bæresele.

Foto: Peter Kihlman / Pappahjerte

– Skulle jeg levd i en perfekt og fantastisk verden skulle jeg ønske alt stresset forsvant, og at det ble tid til å samle familien rundt måltidet. Familiemiddager uten TV, nett eller mobil, der alle hadde tid til hverandre, sier barnehagelærer Sondre Bjaberg.

I dagens travle hverdag er nok ikke dette alltid like enkelt, men forsøk å avtal ett fast måltid i løpet av uken hvor alle skal være til stede uten mobiler og andre duppeditter.

Han synes også foreldre må slutte å mase på barna når de spiser, eller premiere dem for at de spiser.

– Det er en skikkelig uting! Mange har så lett for å si: så flink du er til å spise. Men er det flinke de er, eller bare sultne? Si heller: I dag var du sulten! Eller: Synes du maten smakte i dag?

Barn spiser ikke like mye til hvert måltid hver dag, men de spiser når de er sultne.

– Jeg hører foreldre som sier "Du må smake på det" ni ganger i løpet av 20 sekunder. Få ned pulsen og la barna eie maten. Har de spist bra kan du heller si at du gjerne vil høre hva de synets smakte best og nest best. Da får du en positiv omtale om å spise mat, mener han.

Les også: Triksene som gir deg økonomiske barn

3. Legg vekk mobilen

Mann holder mobil på gulvet
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Det er veldig lett å sjekke noe på mobilen samtidig som du leker med barna, og du tenker kanskje at de ikke bryr seg om at du gjør det.

Men barn blir fort sjalu på telefonen.

– Vår sønn på tre år sier gjerne: Pappa, nå må du følge med! Så svarer jeg at jeg følger jo med, jeg bare mailer litt her samtidig. Den mobilsjalusien har nok mange opplevd, tror Kihlman.

Klarer du legge vekk mobilen fra barna kommer hjem fra barnehagen til de skal legge seg, er det bra. Hvis ikke kan du fortelle barna at du må bruke litt tid på å svare på noen eposter, men vil leke en times tid etterpå.

– I dag la jeg igjen telefonen oppe hos fruen og hentet den først etter noen timer. Det var veldig deilig å være uten den noen timer, sier han.

Les også: – Foreldre bør droppe mobil i barnehagen

4. Vær alene med barna

Jente i rosa vinterdress og mann med lue i snøhule
Foto: Maria Elsness / NRK

Alenetid med pappa er også kjempeviktig, alt ettersom hva du har tid og mulighet til.

– Det er ikke alle som er så flinke til å leke med barn, men da kan dere gjøre noe annet. Jeg har tenkt at jeg må presse meg til en del ting som pappa. Før jeg ble far lurte jeg på om jeg måtte ligge på gulvet med babyen en hel dag. Men det handler jo om å tilpasse det litt ut fra sine egne behov og hva du selv liker, skisserer Kihlman.

Fotballsparking, en tur på kino eller et besøk i svømmehallen kan også være fine stunder alene med far.

– I helgen var vi på kafé og bare hang litt der, og i dag tidlig sov mor og baby mens guttungen og jeg lagde eplejuice og koste oss med det. Det er bare å sette av tid når du har det, legger han til.

Les også: Barn bør trene gjennom lek

5. Streng, men ikke slem

Tegning av en far og en datter

Tegning: Sofia Elsness Bratli (7 år).

Foto: Maria Elsness / NRK

Det er greit å være streng, og barn trenger rammer. Men det er forskjell på å være streng og sint.

– Du kan være veldig streng og fortsatt være en god pappa. Barn har ikke godt av å ikke ha grenser og ha det for lett heller. De vennene jeg hadde da jeg var yngre som ikke hadde noen grenser, gikk det ikke så bra med til slutt, skisserer Kihlman.

Han mener selv han er strengere enn leserne tror.

– De tror jeg er bare søt og snill, men jeg prøver å legge meg i mellomsjiktet. Du merker når det har gått for langt i den ene eller andre retningen. I hvert fall med treåringen, vår, ler han.

Sondre Bjaberg vil også at du skal tørre å si unnskyld når det er riktig.

– Spør deg selv: Trengte jeg å bli så sinna nå? Gå inn til barnet ditt og si: vet du hva, beklager, jeg ble litt for sint nå. Unnskyld. Mange pappaer klarerer ikke å si unnskyld, kanskje fordi vi selv vokste opp med fedre som aldri gjorde det, tror han.

Les også: Snakk med barna om brann

6. Barna: – Finn på noe med oss!

To gutter og to jenter

Naim, Samuel, Stella og Ellinor fra Eventyrbrua barnehage i Oslo.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hos Eventyrbrua barnehage i Oslo har vi spurt fire femåringer hva de liker best å gjøre med pappaen sin.

– Jeg liker best å spille Kaptein Sabeltannspill sammen med pappa, sier fem år gamle Naim.

På fridager hender det han og pappaen går på kino eller teater, det er også veldig gøy.

– Pappaen min er fra Tromsø, og jeg liker veldig godt når vi flyr dit. Der er det allerede snø og is og kaldt, forteller Ellinor.

Stella liker å bli tatt med på ferie til Hellas, eller en kortere tur til lekeplassen.

– En god pappa leker med barna sine og spiller fotball med dem. I helgene liker jeg at pappa ser på film med meg, sier Samuel.

Trebarnsfar og pedagog Sonder Bjaberg har også spurt sine barn hva de mener er en god far:

– Alle tre, på henholdsvis 10, 12 og 14 år, sa at jeg må være tålmodig. Og at vi ikke må bli sinte når vi ser at barn ikke har det bra. Når de selv vet at de har gjort noe de ikke skulle ha gjort, bør ikke foreldrene sinna. Hvis de vet at de har gjort noe galt så la det være med det, hvis ikke er det ikke like lett å innrømme feil en annen gang, mente de.

Les også: Klarer du deg uten mamma og pappa?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)