Hopp til innhold

Lagde ny TV-serie for å bli en bedre pappa

– Jeg fikk ideen til «Verdens beste pappa » da jeg lette etter en bruksanvisning til mine to sønner, forteller programleder og serieskaper Lars Karelius Noer.

Lars Karelius Noer lagde verdens beste pappa

SE VIDEO: Lars Karelius Noer synes det er vanskelig å vite hvordan han skal være verdens beste pappa for sine egne barn. Foto: Jorunn Ingelin Solberg

Han har ruget på et pappaprogram i to år, i kveld skal det endelig på lufta. I mellomtiden har Lars fått ett barn til, blitt kjent med mange frustrerte fedre – samt fått masse gode papparåd.

Trebarnspappaen tror den moderne pappaen gjerne vil finne sine egne svar på ting, og er vant til å ha en bruksanvisning for at ting skal fungere.

– Jeg hadde rett og slett lyst til å skjønne hva som var riktig å gjøre i forskjellige situasjoner, forteller Lars Karelius Noer.

Kjenner seg igjen i fedrene

I kveld går den første episoden på lufta.

I serien møter du seks forskjellige fedre med forskjellige måter å være far på.

– Oliver truer barna og prøver å være streng, Tom André synes det er vanskelig å si nei. Tvillingpappaen synes det for blir kaos, og pendler-pappaen føler han er for lite til stede. Og jeg kan kjenne meg igjen i noe hos hver og en av dem, innrømmer programlederen.

I episodene får fedrene råd fra to eksperter, og programlederen tester forskjellige verktøy i oppdragelsen av sine egne sønner.

– Det har vært veldig spennende å lage TV om foreldrerollen, og både fedrene som er med og jeg har lært masse. Bare det å være med gjør at du blir bevisst din egen rolle som far, og det igjen kan du lære av, mener han.

Noen av fedrene som er med i NRK-serien «Verdens beste pappa»

Fedrene Tom André, Ole og Oliver fra «Verdens beste pappa»

Vær i situasjonen

– Det er mye ellers i livet som gjøres på autopilot, men barn merker det hvis du ikke er til stede. Jeg går lett inn i mine egne tanker, og det merker sønnene mine, skisserer Noer.

Man med mørkt hår, skjegg og grønn genser

Det er ikke barnet som er problemet, det er den voksne som ikke klarer å nå frem. Det er jeg som far som ikke klarer å se barnet for det den er, og det er mitt ansvar at det går bra.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

– Dagens fedre har vokst opp med fedre som har jobbet, men nå stilles det helt nye krav til fedrenes tilstedeværelse, forklarer barnebokforfatter og barnehagelærer i Oslo, Sondre Bjaberg.

Et råd han har gitt fedrene er at de må tørre å ta "rommet", tørre å være til stede og tørre å være seg selv på godt og vondt.

– Det finnes mange gode fedre, og de vil som regel ikke sitt barn vondt. De tar bare dårlige valg. Og det må du kunne ta, men så må du rette opp i det.

Tre tips som kan kanskje kan hjelpe i hverdagen:

  • Ikke still ja/nei-spørsmål med mindre nei er et alternativ
  • Forklar barna hva som skal skje så de kan forberede seg
  • Legg vekk mobilen av og til

– Vi kan nok alle bli flinkere til å koble vekk jobb og andre tanker, se barna inn i øynene og oppleve noe sammen med dem, avslutter programlederen Noer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)