Hopp til innhold

Seks tips for å unngå kaosmorgener

Legg vekk mobilen og stå opp litt før. Her er tipsene som gjør deg og barna mindre stressa om morgenen.

Tvillingpappa Ole bruker et timeglass for å få Emrik og Johanne raskere ut døra.

SE VIDEO: I første episode av NRK-serien «Verdens beste pappa» bruker tvillingpappa Ole et timeglass for å få barna ut døra raskest mulig. Foto: Gjermund Tornholm/NRK.

Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir og trebarnspappa Øystein Løvsland deler sine seks beste råd for å få en hyggeligere start på dagen.

Les også: Sjekkliste for deg som vil være en god pappa

1. Kom deg opp om morgenen

Vekking kl 06:00

Ved å stille vekkerklokka en halvtime tidligere får du mindre stress om morgenen.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

– Det er kanskje litt banalt å si det, men hvis du stresser hver eneste morgen så har du i utgangspunktet satt av for lite tid. Still klokka en halvtime tidligere, sier relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir, som også er ekspert i NRK-serien «Verdens beste pappa».

Når foreldrene har bedre tid og utstråler kontroll, smitter det over på barna.

Trebarnspappa Øystein Løvsland og kona Johanne Løvsland har et strikt tidsskjema om morgenen.

De skal levere barna på to, seks og ni år i barnehagen og to ulike følgegrupper til skolen, før mor og far skal være på jobb senest halv ni.

– Vi står opp mellom halv sju og kvart på sju, og det lille kvarteret avgjør hvordan morgenen blir. Hvis jeg tillater meg å bli i sengen til kvart på sju, blir alt mye mer stress, forteller Løvslandpappaen.

Les også: Lagde ny TV-serie for å bli en bedre pappa

2. Ting du kan gjøre klar kvelden før

brødfjøl med skinkebrødskiver

Det er mye tid å spare ved å lage matpakkene kvelden før.

Foto: Øystein Løvsland

For å unngå å løpe rundt i huset på jakt etter rene sokker, skolesaker og tørre votter, kan det være lurt å legge fram nødvendige ting allerede kvelden i forveien.

I familien Løvsland blir også matpakkene laget og lagt i kjøleskapet kvelden før.

– Hvis jeg har glemt å lage matpakkene kvelden før, så vet jeg jo at den lille tiden det tar å lage matpakker om morgenen garantert velter hele framdriften i tidsskjemaet, forteller Øystein Løvsland.

Les også: Lure matpakker hele året

3. Ha faste morgenrutiner

Trebarnspappa Øystein Løvsland deler sine beste tips for å unngå kaos om morgenen.

Hjemme hos trebarnspappa Øystein Løvsland er det faste rutiner om morgenen.

Foto: Johanne Løvsland / Privat

Barn liker faste rutiner og å vite hva som skal skje – å stå opp, kle på seg, spise frokost, pusse tennene og å ta på yttertøy.

– At alle kjenner programmet for dagen, er veldig lurt. Forutsigbarhet skaper ro og trygghet for barna, forteller Thorhallsdottir.

Det er lurt å unngå for mye tid til lek om morgenen. Dersom barnet er dypt inne i en konstruksjon av et legoromskip når du heller vil ha barnet til å pusse tennene eller ta på sko, kan det lett bli konflikt.

– Det å avbryte en lek og rive barn ut av noe de synes er kjempegøy, skaper frustrasjon, sier Dora Thorhallsdottir.

Hjemme i familien Løvsland har de faste rutiner hver morgen.

– Barna har blitt vant til rutinene og stiller ikke spørsmål ved dem. De er trøtte om morgenen og jeg tror de synes det er behagelig å vite hva som skal skje, forteller trebarnsfaren.

Les også: Hvor mye gjør pappa hjemme?

4. Skap god frokoststemning

telys med talleren og brødkurv

Skap en hyggelig stemning rundt frokostbordet.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

Selv om du har stramt tidsskjema koster det lite å tenne et lys og prøve å skape en positiv stemning rundt frokostbordet. Dora Thorhallsdottir mener det er de voksnes ansvar å skape en god stemning.

– Hvis du er stressa, blir barnet stressa. Og hvis du kjefter, får du garantert dårlig stemning i retur. Relasjonskvalitet er 100 prosent de voksnes ansvar, mener Thorhallsdottir.

Trebarnsfaren er opptatt av det samme.

– Hvis vi voksne har kommet i gang litt sent, blir vi stressa, og det merker ungene med en gang. Da blir de også grinete, forteller han.

Les også: Rask omelett til frokost

5. Ikke mas på barna

Dame i rød kåpe ute i snøen smiler

Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir er opptatt av ordbruk.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Hvis du maser på barnet om å spise fortere eller å kle på seg raskere, vil det ofte ta dobbelt så lang tid.

Dora Thorhallsdottir er opptatt av at voksne må tenke gjennom måten de sier ting på.

– Hvis du bruker uttrykk som "Nå må vi skynde oss" eller "Du bruker alltid så lang tid", er ordbruken konfliktfremmende. Barnet vil oppleve beskjeden som en kommando og ingen liker å bli kommandert, mener hun.

Hvis du bruker et mer personlig språk og sier "Nå vil jeg at du kler på deg", eller "Jeg vil veldig gjerne at dere skynder dere, sånn at jeg rekker jobben", vil du nå fram på en helt annen måte.

– Da setter du ord på egne følelser og blir tydeligere på hvor du står, og barn vil jo ofte samarbeide med foreldrene, forteller relasjonsterapeuten.

Les også: Småbarn får i seg for mye salt fra «voksenmat».

6. Legg bort mobil og nettbrett

iphone og Ipad

Mobil og nettbrett er tidstyver som stjeler oppmerksomheten vekk fra barna.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

La være å sjekke epost, mobil og nettbrett om morgenen.

Når vi sjekker Facebook eller nettaviser blir barn lett støy og mas, og det er ikke bra for barn å få følelsen av å være i veien. Det er i de små øyeblikkene, i hverdagssituasjonene morgen og ettermiddag, vi må vise at vi er oppriktig til stede og interessert. Foreldres tilstedeværelse har mye å si for hvordan barn opplever seg selv, mener Thorhallsdottir.

– Om morgenen er vi mest opptatt av å få maskineriet i gang, og har ikke tid til å være på nett eller mobil. Morgenen og ettermiddagen sammen med ungene er hellig, vi prøver å være veldig bevisst på det, avslutter trebarnsfaren.

Les også: - Mobilen gjør barna sjalu

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)