Hopp til innhold

Slik ble Arnt (39) en bedre pappa

Pendleren og tobarnspappaen var nesten aldri hjemme, og følte seg som en elendig far. Redningen ble tips fra eksperten i «Verdens beste pappa».

Pendlerpappa Arnt hadde aldri tid til familien.

SE VIDEO: Den yngste sønnen hadde knapt opplevd faren som tilstedeværende i løpet av sitt fire år lange liv. Arnt har nå endret sin måte å prate med barna på. Foto: Gjermund Tornholm

– Det har vært som å prøve og slutte å røyke, sier Arnt Grøstad (39).

Tobarnsfaren fra Øyer måtte gå i seg selv i fjor. Han følte seg som en elendig far og meldte seg på NRK-serien «Verdens beste pappa».

Arnt prioriterer nå tid med barna

Som pendler hadde han ikke bare mindre tid med barna sammenlignet med andre fedre, han sleit i tillegg med å legge bort jobbtankene og mobilen den dyrebare tida han var hjemme med kona Marita og de to sønnene Alexander (8) og Mathias (4).

Foto: privat

Sønnen sluttet å spørre

– Jeg klarte sjelden å la laptopen eller telefonen ligge i fred. Jeg hadde to gutter hjemme, og eldstemann på åtte hadde sluttet å spørre om jeg ville finne på ting. Han hadde fått "nei" så mange ganger, jeg merket at han ba om veldig lite. Sikkert for å unngå å bli skuffa, forteller han.

Man med mørkt hår, skjegg og grønn genser

– Hvis barnet kommer til deg for å fortelle om en telttur til et fiskevann han eller hun har vært på, så kan det for eksempel være lett for en voksen å avbryte for å spørre: 'Men fikk du noe fisk?' Mens barnet egentlig var på vei til å snakke om blåbæra som var ved siden av teltet. Da kan samtalen stoppe opp, sier Sondre Bjaberg.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

I tv-serien fikk Arnt en vekker etter et møte med barnehagelærer Sondre Bjaberg. Tida til å bygge relasjonen og tilliten til barna var knapp.

– I livet til sønnene dine er det ingen som kan ta plassen din, fortalte barnehagelæreren.

Da startet prosessen med å bli en tilstedeværende pappa for Arnt.

– Å sitte med mobil og pc når du er sammen med barna er like respektløst som hvis du i et møte på jobben kun er opptatt av å snakke med kona på telefonen og vise bilder av familien, sier Bjaberg.

Pause fra mobil og pc

Det viktigste og vanskeligste rådet Arnt fikk, var å legge telefonen fysisk vekk i det han kom inn døra hjemme.

far og barn m laptop

​– Jeg hadde for vane å sjekke mail eller sosiale medier mange ganger i løpet av kvelden, og brukte utrolig mye tid på det. For meg var dette litt som å slutte å røyke, sier Arnt. Det var et innarbeidet mønster, og det gikk mange uker før han sluttet å gripe etter telefonen i lomma.

Foto: Ingrid Løvsland / NRK
Dame med mørkt hår og sort genser

Det kan være lurt å fjerne pushvarsler og installere tidsfikserte e-postoppdateringer, sier Cecilie Schou Andreassen.

Foto: Thor Brodreskift / UiB

Han innførte forbud mot å åpne laptopen før barna var i seng og bestemte seg for å la telefonen ligge oppe på et skap godt synlig i stua, slik at det ble tydelig både for ham og familien om han skulle falle for fristelsen og sjekke den.

– Vi lever ikke lenger bare i en tilgjengelighetskultur, men også i en umiddelbarhetskultur der det forventes at vi responderer lynraskt. Det kan være hensiktsmessig å legge fra seg jobben, altså telefonen, frem til leggetid, forteller Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykolog-spesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene.

Et nytt pappaliv

I starten, da endringene var helt ferske, hadde Arnt vanskeligheter med å finne balansen mellom å være totalt fraværende og å være ”oppi” dem hele ettermiddagen.

Arnt og barna på gulvet

Nå har han funnet en gylden middelvei. Han pleier å legge seg på gulvet med sønnene i minimum ti minutter hver dag etter middag. Da er han fullstendig til stede, leker med lego, prater, leser eller hva det er barna vil ha ham med på akkurat der og da. – Etter ca. 10 minutter går de gjerne hver til sitt, men vet at de kan rope på meg om de trenger meg. Andre ettermiddager bruker vi mer tid sammen, spiller spill og gjør annet. Den investeringen er gull verdt.

Foto: privat

Nå har livet endret seg for Arnt.

– Nå får jeg kommentarer fra venner om at jeg er en ny person. Jeg merker at barna har helt andre forventninger til meg, og det er godt, sier Arnt ett år etter opptakene startet.

Nå er han blitt en pappa som greier å skille mellom jobb og familie.

– Det har også hjulpet meg til å bli mye mer effektiv de timene jeg er på jobb. Det er utrolig hvor mye jeg faktisk kan får gjort på 7,5 timer, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)