Hopp til innhold

Si farvel til magen

Flatere mage helt uten situps? Puls-trener Yngvar Andersen gir deg oppskriften.

Veltrent mage
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Magens utseende er definitivt ikke det viktigste i livet. Men når man ser sin nakne kropp i speilet, er det mange som ville brukt sitt ene ønske på akkurat den.

Yngvar Andersen

Ikke legg lista etter retusjerte ekstremmager, råder Yngvar Andersen.

Foto: Ole Kaland / NRK

- Det man skal huske på, er at det er få menn og enda færre kvinner som kan få den klassiske "sixpack"-magen uten ekstreme tiltak. Noen er heldige med genene sine rett og slett, sier Puls-trener Yngvar Andersen.

De fleste flotte kroppene man ser i blader og på nett, ser ikke slik ut hele året. De er et resultat av retusjering, ekstreme dietter, knallhard trening og gode gener - og de holder seg kanskje slik en måned i året.

- Det er selvsagt mye bedre å være i god form uten de ekstreme høydene hele året, slår Yngvar fast.

Veien til en fin mage

Når du skal angripe magen, er det viktig å trene styrke. I tillegg til at det strammer opp muskulaturen, øker det forbrenningen gjennom hele døgnet.

Men det mest effektive er en kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening.

- Legg inn tre timesøkter i uka. Bruk 30 minutter på styrkeøvelser og 30 minutter på kondisjon, anbefaler Yngvar.

Kondisjonstreningen kan være en rask tur eller en joggetur, avhengig av hvor god formen er.

Dropp situps

I motsetning til hva mange tror, er ikke situps den mest effektive for mageøvelsen.

- Gjør heller store øvelser over flere ledd. Det er mer funksjonelt og man bruker mer energi. Øvelser for én og én muskelgruppe er bare interessant for kroppsbyggere, sier Yngvar.

Han anbefaler mye heller stabiliseringsøvelser for mage og rygg.

Yngvar Andersen gjør stabiliseringsøvelse for mage og rygg

Stabiliseringsøvelser framfor situps, råder Yngvar Andersen.

Foto: NRK

I tillegg er det viktig å forsøke å gjøre omtrent like mye øvelser for hele kroppen. Øvelsene kan du gjøre hjemme i din egen stue, med enkle instruksjoner fra Yngvar:

Hvis du vil ha idéer til gode øvelser du kan sette sammen selv, finner du mange forslag her: Yngvars treningsvideoer

Målebånd, ikke vekt

Hvis man bruker vekt som suksessmål for treningen, kan man fort bli skuffet. Yngvar anbefaler at man heller bruker målebånd og måler midjeomkretsen.

- Mange vil kanskje ikke gå ned i vekt i det hele tatt, selv om effekten på midjen har vært stor. Mål før du begynner å trene og vent en måned til neste gang. Da kan jeg love at du får en skikkelig boost! sier Yngvar.

For en del vil det også være viktig å miste noe vekt. Men når man trener er det også viktig å spise nok, ellers vil kroppen tære på muskulaturen.

- For en kvinne som trener tre ganger i uka og ikke er noe særlig aktiv utover det, vil det være gunstig å ligge på et kalorinivå på cirka 1500 per dag. Da får man nok energi, samtidig som man vil gå ned i vekt, sier Yngvar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)