Hopp til innhold

Slik får du tid til å trene

Selv Bedre Puls-trener Yngvar har egentlig ikke tid til å trene selv. Her er rådene som skaffer deg tid.

Mor og barn
Foto: Sigrid Olsson / 6PA/MAXPPP

Også Yngvar Andersen har slitt med å finne tid til egen trening i en hektisk hverdag. For mange er det rett og slett full timeplan, enten det skyldes mange timer på jobb, krevende familieliv eller lang pendlevei. Løsningen for Yngvar ble å stå opp tidligere om morgenen.

- Det gjelder bare å få foten ut av senga. Motivasjonen for meg er både trening, tid med kona og en god frokost etterpå, sier Yngvar.

Han anbefaler morgentrening framfor sen kveldstrening, med mindre man er svært opplagt om kvelden. Det er bedre å legge seg litt tidligere om kvelden.

- Gjør det i to uker. Det er den magiske formelen. Etter det blir det mye lettere, oppmuntrer han.

Se det hele ovenfra

Det aller første du må gjøre, er å sette deg ned med ukeplanen din. Se på den med friske øyne. Tenk deg at det er en annens liv og at din oppgave er å finne løsninger som gir denne personen mulighet til å trene.

Vær realistisk, men offensiv. Hvis du sitter i sofaen hver kveld fordi du er utkjørt av dagens gjøremål, er det ikke sikkert det er her du skal legge inn treningsøkten.

- Finn gleden i enkle ting. Løp eller gå, gjør noe som ikke krever transport - det sparer du mye tid på, råder Bedre Puls-trener Yngvar Andersen.

- Og sats på korte styrkeøkter hjemme i stua. Et kvarter med styrkeøvelser gir god effekt hvis man tar skikkelig i, oppmunterer Yngvar.

Tipsene for deg som ikke har tid

Sykkel
Foto: SEBASTIEN BOZON / PHOTOPQR/DNA

Gå, sykle eller jogge til jobb. Mange finner ut at de faktisk kan sykle til jobb uten at de bruker noe særlig mer tid på det. Og uansett kan du jo "trekke fra" den tiden du før brukte på bussen eller i bilen.

Stå opp tidligere. For mange kan det være enklere å få til trening om morgenen enn om kvelden. Og så er det gjort!

Tren på jobb. Det sparer du tid på, ihvertfall hvis alternativet er å dra på treningsstudio. Tren rett før eller rett etter arbeidstid, eller i løpet av dagen hvis du har mulighet til det.

Far og sønn spiller fotball
Foto: Martin Kierstein

Tren når barna trener. I stedet for å se på når ungene trener, kan du trene selv også.

Lek med barna. Har du små barn, så delta i deres fysiske lek. Det er trening godt som noe. Sett dem på ryggen og ta knebøy, dra dem opp akebakken, lek "kom og ta meg" og ha hoppekonkurranse.

Lukk øynene for husarbeidet. Bare ta på treningstøyet og løp ut. Støvet og oppvasken forsvinner ikke av seg selv, men du får helt sikkert gjort det siden.

Barn bygger lego
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ta ungene med. Er du alene med barn, så ta deg til rette. Noen treningsstudioer har barneparkering og hvis du spør pent der de ikke har det, vil du kanskje få lov til å ha dem med. Det forutsetter selvsagt at de ikke forstyrrer treninga - la dem stå bakerst og prøve å følge bevegelsene

Barnevakt. Får du barnevakt en kveld, så legg inn en treningsøkt før det andre du egentlig skal.

Leggefri. Hvis dere er to foreldre, kan den ene trene mens den andre legger barna. Prøv å gi hverandre leggefri to ganger i uka. Alternativt kan den ene trene mens den andre rydder og smører matpakker etter at barna er lagt.

Kronprinsfamilien på Svalbard
Foto: MELÅ, VERONICA / SCANPIX

Sett barna på ryggen. Du kan få til skikkelige turer sammen med barn hvis du går med vogn eller putter dem i bæremeis. Det finnes også ulike typer bæresjal som kan brukes når man skal bære barn på ryggen.

Sett på musikk i stua. En god treningsmatte på stuegulvet er en oppfordring til hopping, dansing og kråkestuping for barna. Imens kan du gjøre situps og andre enkle øvelser. Eller danse i vei.

Treningsvideo
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Treningsvideoer. Det finnes et enormt utvalg av treningsvideoer. Men det kan være vanskelig å følge opp over tid. Prøv derfor korte programmer framfor timeslange programmer.

TV-spill. Lekne tv-spill for eksempel med dansematter kan være god og morsom trening - for hele familien.

Treningsapparat foran tv. Bruk romaskin, ellipseapparat eller ergometersykkel mens du ser Dagsrevyen. Hvis man har avanserte apparater med datakort, kan familien utfordre hverandre til konkurranse.

Familietreff. Kjør intervalltrening flere familier sammen, for eksempel søndag formiddag. Større barn kan være med, mindre barn kan leke for seg selv og de minste kan sitte i vogn. Etterpå kan man spise lunsj sammen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)