Hopp til innhold

Sexeksperter: – Samleie er avdanka

Mer onani og stimulering av det kvinnelige kjønnsorganet, og mindre samleie. Det er fremtiden, mener flere eksperter.

Samleie og sex

GAMMELDAGS? Tenk nytt på soverommet, utfordrer flere eksperter.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Forfatter og sexinspirator Cecilie Kjensli mener samleiet er en lite tilfredsstillende måte å ha sex på, og synes jenter må tørre å si hvordan de vil ha det.

– Det er trist at definisjonen på sex er samleie, altså penis i vagina, når vi vet at 75 prosent av kvinnene ikke får orgasme ved samleie. Da er det litt bakstreversk hele tiden å prøve å få det til.

Cecilie Kjensli

SELVTILLIT: Sexinspirator Cecilie Kjensli mener at jenter må få opp selvtilliten slik at de kan fortelle hva de liker.

Foto: Caroline Roka

– Klitoris er et fantastisk organ

I stedet bør det tenkes nytt på soverommet, sier Kjensli til NRK, og viser til ny forskning av en av verdens fremste forskere og klinikere på sexologi, Ellen Laan.

– Kvinner og unge jenter føler seg utilstrekkelige og tror at det er noe galt med dem fordi de ikke får orgasme når de ligger sammen. Samleie er avdanka.

Laan har foretatt to nettstudier der 70 prosent av heteroseksuelle kvinner sier de får orgasme av stimulering av klitoris, og 25 prosent av kvinnene sier de virkelig nyter sex. Studiene viser også viktigheten av orgasme for kvinnen ved partnersex.

Kjensli mener studien viser at det er viktig å øke kunnskapen om kvinners anatomi.

– Klitoris er ikke bare en liten tapp. Klitoris er et fantastisk organ, som strekker seg innover som en penis går utover. Menn, og ikke minst damer, bør ha bedre kunnskap om hvordan kvinnens kjønnsorgan fungerer, sier forfatteren, som nylig har gitt ut boken «Sex fra Ah til Åh».

Hun får støtte av Bente Træen, professor i psykologi og seksualforsker ved Universitetet i Oslo.

Bente Træen

TRIST: Det er trist hvis man tror at samleiet skal være et fyrverkeri og opplever at det ikke er det, sier professor i psykologi, Bente Træen.

Foto: Christer Pedersen

– Det er klitoris som er vårt nytelsesorgan og for kvinner er det helt essensielt at klitoris blir stimulert. Det er like trist for guttene som for jentene hvis de forventer at samleiet skal være et fyrverkeri.

– Klarer ikke å gi jentene orgasme

Tore Holte Follestad, sexologisk rådgiver i Sex og samfunn, sier mange gutter får en nedtur fordi de ikke vet hvordan de skal tilfredsstille partneren sin.

– Mens jentene ligger og lurer på hva som er galt med dem, får guttene en nedtur etterpå fordi de ikke klarer å gi jentene orgasme, sier han til NRK.

Tore Holte Follestad i Sex og samfunn.

NEDTUR: Tore Holte Follestad i Sex og samfunn håper på mer åpenhet rundt sex.

Foto: Kai Myhre

Han vil ha mer åpenhet om at sex er mer enn penetrering, og at det er lov til å leke og eksperimentere på andre måter.

Kjensli tror mange kvinner kapitulerer fordi de føler seg både dumme og klønete hvis de ikke får orgasme ved samleie.

– Jeg mener jenter må få selvtillit til å vise hva som må til. Man må tørre å øve seg og prøve seg. Jentene må fortelle hva de liker, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)