Hopp til innhold

Sex-avhengig eller bare utro?

Tiger Woods er den siste i rekken av amerikanske kjendiser som sjekker inn på klinikker for seksuell avhengighet. Men er dette egentlig en sykdom?

Tiger Woods og Elin Nordegren

Kona Elin Nordegren flyttet fra Tiger Woods etter avsløringer om utroskap. I likhet med mange andre kjendiser, lar han seg behandle for sex-avhengighet.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

Sex-avhengighet er «big business» i USA. Celebriteter som Michael Douglas, David Duchovny og nå Tiger Woods har alle latt seg behandle for sin sykelige avhengighet av sex.

Men finnes det faktisk en slik diagnose, eller er det bare verdens beste unnskyldning for god, gammeldags utroskap?

For det er jo ikke vanskelig å se for seg at kjendiser med proppfull lommebok vil betale godt for å kunne si at de "ikke kunne noe for det".

Ingen offisiell diagnose

Haakon Aars

Noen trenger faktisk behandling, sier psykiater Haakon Aars.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Sex-avhengighet er ingen offisiell psykiatrisk diagnose. Men psykiater og sexolog Haakon Aars vil ikke gå med på at det bare er tull.

- Jeg har noen pasienter som er det vi kaller «hyperseksuelle». De har gjerne en ustabil personlighetsstruktur og et dårlig selvbilde. De trenger maksimal bekreftelse på seg selv, og bruker sex til det, forteller Aars til NRK.no.

Typisk for disse pasientene, er at de ikke får dekket behovet for bekreftelse andre steder, forteller Aars. Ofte kan disse personene havne i en situasjon som kan minne om spilleavhengighet på mange måter. De «må» ha sex.

- Poenget er ikke å behandle seksualiteten deres. Men ved større innsikt og trygghet i seg selv, endrer ofte også forholdet til sex seg.

En stor dose unnskyldning

Så har kjendisene likevel et poeng når de tyr til eksperthjelp etter sine sidesprang?

- Såkalt sex-avhengighet blir nok ofte en unnskyldning i kjendisverdenen. For menn er det heller ikke så negativt å si at de har mye sex med mange partnere. Menn som har lyst hele tida, det forbinder jo mange med noe bra, sier Aars.

Han tror det vil være mer negativt for kvinner å stå fram med en slik «avhengighet». Da er hun ikke flott og kåt, men nymfoman - noe negativt.

- Det er ikke så lett å dra noen grense mellom «vanlig» og «sykelig» utroskap. Men forskjellen er jo den rollen sexen har, sier Aars.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)