Derfor har kvinner sex

Ny bok gir flere svar enn forventet.

Sex
Foto: Sinar 2, Colourbox

Menn som klager over at kvinner er kompliserte vesener, vil antakelig smile i skjegget over undersøkelsen psykologene Cindy Meston og David Buss har utført.

Gjennom intervjuer med over tusen kvinner, har de identifisert hele 237 ulike grunner til at kvinner har sex.

Selvsagt oppgir noen at de har sex av kjærlighet. Men de fleste årsakene handler om helt andre ting, ifølge boka "Why women have sex".

Kvinner har sex fordi det øker selvtilliten, for å holde på kjæresten, for karrierens skyld, for penger, for å ta hevn, for å føle seg vel, av plikt eller tvang, for å øve til bryllupsnatten og av medlidenhet. For å nevne noe.

Mer komplisert enn ventet

- Vi hadde ikke forventet at svarene skulle sprike så mye, fra det utelukkende kjærlige til noe på grensen til ondskap, sier Cindy Meston til The Guardian .

Noen oppgir til og med at de har sex for å smitte noen med en seksuelt overførbare sykdommer.

- Kvinner kan bruke sex i alle stadier av et forhold, fra å lokke mannen inn i et forhold til å forsøke å holde på ham, kvitte seg med ham eller gjøre ham sjalu, forteller Meston.

De viktigste grunnene

Myten om at menn har sex for nytelsen, mens kvinner har sex av kjærlighet, ser ikke ut til å stemme.

Det er orgasmene som driver kvinner flest også.

- Svært mange av kvinnene i undersøkelsen sa at de vil ha sex utelukkende for den kroppslige nytelsens skyld, forteller Meston.

Den romantiske kjærligheten dukker riktig nok opp på en god andreplass. Kvinner sier at de bruker sex for å uttrykke kjærlighet, for å motta kjærlighet og for å holde på kjærligheten.

Mange kvinner forteller også at de har regelmessig sex for å unngå at partneren blir fristet til å "fiske i andre vann".

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)