NRK Meny
Normal

Ung sex gir større kreftrisiko

Tidlig sexdebut kobles til livmorhalskreft i en ny studie.

Tenåringskjærlighet
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Fattigere kvinner får oftere kreft i livmorhalsen, og lenge har man antatt at dette har sammenheng med at de ikke er like flinke til å få tatt celleprøve jevnlig.

Nå viser imidlertid en ny studie at det er en annen årsak som er viktigere, skriver BBC .

Det viser seg nemlig at kvinner fra fattigere hjem debuterer seksuelt i snitt fire år tidligere enn kvinner fra mer velstående hjem.

Ingen forskjell i HPV-smitte

HPV-virus er årsak til de fleste tilfeller av livmorhalskreft. Viruset smitter ved seksuell omgang, og kondom beskytter bare delvis. I studien var det ingen forskjell på hvor mange som var smittet i de ulike gruppene.

Studien, som omfatter nesten 20.000 kvinner, dokumenterer at det ikke er ulik grad av smitte som gir økt forekomst av denne krefttypen hos en bestemt gruppe.

Tidlig sexdebut og tidlige barnefødsler ser ut til å være to viktige faktorer. Men antall partnere eller sigarettrøyking ser ikke ut til å ha vesentlig betydning.

Gir viruset mer tid

Det er imidlertid ikke slik at det bare er 13-14-åringene som pådrar seg større risiko ved å innlede et sexliv.

Risikoen ser ut til å øke jo yngre man er når man debuterer, men også 20-åringer vil ha høyere risiko enn hvis de debuterte først som 25-åringer.

Forskerne tror årsaken er at tidlig HPV-smitte gir viruset bedre tid, slik at det blir mer sannsynlig at det vil forårsake utviklingen av kreft.

Studien er utført av International Agency for Research on Cancer, og er publisert i British Journal of Cancer.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.