Hopp til innhold

Ung sex gir større kreftrisiko

Tidlig sexdebut kobles til livmorhalskreft i en ny studie.

Tenåringskjærlighet
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Fattigere kvinner får oftere kreft i livmorhalsen, og lenge har man antatt at dette har sammenheng med at de ikke er like flinke til å få tatt celleprøve jevnlig.

Nå viser imidlertid en ny studie at det er en annen årsak som er viktigere, skriver BBC .

Det viser seg nemlig at kvinner fra fattigere hjem debuterer seksuelt i snitt fire år tidligere enn kvinner fra mer velstående hjem.

Ingen forskjell i HPV-smitte

HPV-virus er årsak til de fleste tilfeller av livmorhalskreft. Viruset smitter ved seksuell omgang, og kondom beskytter bare delvis. I studien var det ingen forskjell på hvor mange som var smittet i de ulike gruppene.

Studien, som omfatter nesten 20.000 kvinner, dokumenterer at det ikke er ulik grad av smitte som gir økt forekomst av denne krefttypen hos en bestemt gruppe.

Tidlig sexdebut og tidlige barnefødsler ser ut til å være to viktige faktorer. Men antall partnere eller sigarettrøyking ser ikke ut til å ha vesentlig betydning.

Gir viruset mer tid

Det er imidlertid ikke slik at det bare er 13-14-åringene som pådrar seg større risiko ved å innlede et sexliv.

Risikoen ser ut til å øke jo yngre man er når man debuterer, men også 20-åringer vil ha høyere risiko enn hvis de debuterte først som 25-åringer.

Forskerne tror årsaken er at tidlig HPV-smitte gir viruset bedre tid, slik at det blir mer sannsynlig at det vil forårsake utviklingen av kreft.

Studien er utført av International Agency for Research on Cancer, og er publisert i British Journal of Cancer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)