Hopp til innhold

Slik piffer du opp sexlivet

Sommerens erotiske dager er over og høsten er her. Men trenger sexlivet ditt å lide av den grunn? Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad gir deg rådene om hvordan du kan piffe opp sexlivet til deg og din partner.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sexstillinger Puls» i nytt vindu

Det er et faktum: Høsten er her. Sommerens varme og ubekymrede dager er over. Shortsen er byttet ut med høstens strikkegenser og støvlene er tatt fram. Dagene blir mørkere og lengre og for mange innebærer det at sexlivet også dabber av. Er du en av de som sliter med å holde oppe sexlivet når høsten kommer?

Vi har søkt råd hos eksperten over alle eksperter, sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Benestad jobber som klinisk sexolog og for kort tid siden ble han og kona Elsa Almås utnevnt som Norges første professorer i sexologi ved Universitetet i Agder.

Benestad har også markert seg ved å være en av Norges få åpne transvestitter. Han figurerer stadig vekk i både manneklær og dameklær. Alt etter dagsformen.

Vi treffer Benestad på kontoret hans i Grimstad. Denne dagen som mannsperson.

Det kan også ifølge sexolog, lege og psykiater, Haakon Aars, ha en innvirkning på sexlivet.

– Mer avkledd om sommeren

– Jeg kjenner ikke til noen konkret forskning som viser når på året man har mest sex, men det kan tenkes at sommeren er «høysesong» for seksuell aktivitet, både for par og for single, forteller han.

HER FINNER DU SEXSTILLINGENE SOM PASSER DEG!

LES OGSÅ:

- Alle må jobbe med orgasmen

Grunnen er ifølge Aars at man har ferie, det er sol og varmt i luften og man slapper mer av. Også det faktum at man som oftest er mer avkledd om sommeren kan virke pirrende for mange.

Solen og varmen påvirker kjønnshormonene våre, noe som igjen gjør at man har mer sexlyst, forteller han.

Også de som ikke er i parforhold har sannsynligvis høyere seksuell aktivitet i sommermånedene.

– Man er mer ute blant folk, man drikker kanskje mer alkohol, det er varmt i luften og man man møter nye mennesker og har derfor også lettere for å inngå eventuelle nye seksuelle relasjoner, sier han.

Selv om mange inngår fler seksuelle relasjoner om sommeren, tror Aars likevel at en del setter pris på høstmørket og at det tvert om er noen som har lettere for å ha sex om høsten.

– Det går nok begge veier, ja. Om høsten er det mye innekos, man slapper kanskje mer av innendørs og noen opplever kanskje at de har mer tid og lyst til å ha sex med partneren sin, forteller Aars.

I tillegg tror jeg at de forventningene mange har til sommeren, både single og de i parforhold, når det gjelder sex, ikke alltid blir som man ønsket.

– Mange drar bort på ferie, men mange stresser kanskje mye under ferien og noen er på ferie med resten av familien med tynne hyttevegger og lite privatliv. Da er det ikke alltid man har lyst eller orker å ha sex. Da kan man etter sommeren oppleve en skuffelse over at det ikke ble slik man hadde håpet, forteller han.

LES OGSÅ:

Prat dere til bedre sex

Ikke alt handler om klitoris

Noen sier at januar er den måneden der det er flest parbrudd?

– Jeg opplever nok mange par som har brudd etter ferie, ja. Julen for eksempel betyr for mange mye stress og mas. Det er høytid, men likevel blir det kanskje mange familiekonflikter. Desember og januar er også mørketid, noe som gjør at noen blir deprimert og mange føler lite glede og overskudd på den tiden av året. Lite overskudd gir ofte liten sexlyst.

Det er som regel flest brudd etter en ferie, ja. Julen for mange betyr mye stress og mas for mange par. Det er høytid og det blir kanskje mange familiekonflikter. Det er mørkt ute og det er lite glede på den tiden av året. For mange betyr det også liten sexlyst.

I tillegg er julen en tid der man får tid til å være sammen med partneren sin og da kjenner man kanskje på

Aars tror både solen som påvirker kjønnshormonene

Når høsten kommer er det altfor mange som kaster seg inn i hverdagens stress og mas.

– Hverdagen til mange er altfor hektisk. Man er opptatt av en god karriere, man skal være med på alt som skjer, få tid til familie og venner, trene og se bra ut. Mange sliter seg selv ut og når man da går og legger seg om kvelden har man verken overskudd eller lyst til å ha sex. Det er dessverre ofte slik at det er sexlivet som får lide. Mange par prioriterer det rett og slett ikke, forteller Aars.

Han understreker at dette også gjelder menn.

– Som sexolog møter jeg mange menn som sliter med sexlysten. Det er definitivt en myte at menn alltid vil ha sex og at det er kvinnen som alltid sier nei. Mange menn i dag lever under et utrolig press, og det går igjen utover sexlysten, forteller Aars.

Han råder derfor par som sliter med å orke og ha tid til sex om å sette av tid.

– Man bør lage avtaler for når man skal ha sex. Finn en dag i uken og skriv det ned i kalenderen. Å sette av tid til sex er like viktig som et møte med sjefen.

– Det er viktig å understreke at sex ikke bare handler om samleie. For meg handler seksualitet også om kroppskontakt. Sex er også nærhet og kos. Det trenger ikke alltid å resultere i samleie, forteller han.

Mange tenker sikkert at slike sexavtaler kan virke lite romantisk, men Aars forteller at selv om man planlegger sexen, trenger det slett ikke være uromantisk.

– Du og din partner kan for eksempel sette av en kveld der dere lager god mat sammen, kanskje åpne en flaske vin. Skru gjerne av TV-en, bruk tid på å prate med hverandre og være nær hverandre.

Nærhet og kos i hverdagen er viktig. Du kan ta med en blomsterbukett til din kjære. Også damer kan gjøre slike ting. Det skal ikke alltid være mannen som kjøper blomster, sier han.


Liten sexlyst og mangel på sex kan dessverre i mange tilfeller føre til utroskap, forteller sexologen.

– Dette kan over tid gjøre at man kommer inn i en ond sirkel der man driver lenger og lenger fra hverandre. Fordi sex er på mange måter limet som holder forholdet sammen. Mangel på sex og nærhet over lengre tid kan i mange tilfeller føre til at man begynner å se på andre, forteller han.

– Det er dessverre mange par godt opp i årene som blir skilt. De har mindre sex og kroppskontakt og man begynner etter hvert å søke etter andre, forteller han.

– Menn kjøper mer sexleketøy enn før
Daglig leder i Kondomeriet i Kristiansand, Grete Lillejord Hagen, har følgende oppfordring for de som ønsker å bevare gnisten i sexlivet når høsten kommer og man går inn i en travel tid.

– Sett av tid til sex. Eksperimenter gjerne med sexleketøy. Det trenger ikke å være pisk og håndjern. Bruk gjerne litt leketøy under vorspiel, men det kan også være spennende og pirrende under samleie.

– Tenk nytt og ikke bare gjør det "samme, gamle". Du kan for eksempel overraske kjæresten med leketøy for gutter. Det er spennende og det er mange menn som setter pris på sexleketøy, det er ikke bare forbeholdt jenter.

– Sommeren er gode måneder. Da selger vi godt. Det er mye på grunn av turister.

Høsten er bedre enn våren. Da selger vi stort sett mer sexleketøy.

Hun tror man om våren er mer opptatt av andre ting.

Sommeren er helt klart best. Statistisk sett har folk mer sex om sommeren.

Hagen forteller at de selger mest av sexleketøy for damer.

– Da går det mest i dildoer og vibratorer. Glidemiddel selger vi også mye av. Mange unge kjøper glidemiddel fordi de synes det gjør det ekstra spennende og morsomt i senga, forteller hun.

Hva med leketøy for menn?

– Menn kjøper mer og mer sexleketøy enn tidligere. Da går det stort sett i håndholdte vaginaer.

– Mer «stuerent» å kjøpe sexprodukter
Den største gruppen av kunder som handler på Kondomeriet er folk mellom 20 og 30 år.

– Det har blitt mer stuerent å kjøpe sexprodukter, og vi har flere og flere voksne kunder. forteller hun.

Kondomeriet er en seriøs kjede og vi har produkter for alle behov.

Det er ikke bare snakk om sexleketøy, vi har også naturlige ereksjonspiller som ikke gir bivirkninger, penispumper og vi tilbyr også veiledning og produkter for rullestolbrukere og andre med spesielle behov.

Ingvild Ellingsen er ansatt på Kondomeriet i Kristiansand.

Hun tror ikke det er så stor forskjell på hva de selger av produkter på sommeren og på høsten.

– Vi solgte mye av baderingen med pupper på i sommer. Den tror jeg ikke vi kommer til å selge så mye av i høst, ler hun.

Ellers går det nok i stort sett mange av de samme produktene.

Ellingsen synes det er desto viktigere å ha fokus på sex nå som høsten kommer.

– Det er absolutt da det er viktigst å ha sex. Da er det mørkt og trist ute og viktig at man bruker tid på kos og nærhet, mener hun. Det er viktig slik at man ikke blir helt deprimert.

Det kommer ei jente inn i butikken. Etter å ha fått litt veiledning av Ellingsen

De fleste av de mannlige kundene kjøper stort sett produkter til kjærestene sine.

Det er ikke så mange gutter som kjøper sexleketøy til seg selv. Jeg tror de synes det er litt flaut. Det er kanskje fremdeles litt tabu også, mener Ellingsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)