Så dårlig ble Isak etter å ha fått ibuprofen da han hadde vannkopper

Isak (11 måneder) ble liggende i respirator etter å ha fått ibuprofen da han var syk med vannkopper. Eksperter advarer nå mot å gi ibuprofen ved barnesykdommen.

Vannkopper

ALVORLIG SYK: Isak ble liggende i respirator i 2016 på grunn av komplikasjoner i forbindelse med vannkopper. Bildet viser hvordan tilstanden forandret seg i løpet av 24 timer.

Foto: Privat

– Isak var bare 11 måneder og hadde hatt vannkopper i en uke. Han hadde et kraftig utbrudd og store smerter. Det hjalp ikke med paracet, derfor forsøkte vi antihistaminer og ibuprofen i tillegg, sier mamma Stine Kråkenes Øvrelid til NRK.

I et Facebook-innlegg som har tatt av på nett denne uken ønsker moren å advare andre foreldre mot å gi ibuprofen ved vannkopper. Hun er selv sykepleier på legekontor og ante ikke at disse smertestillende preparatene, som selges reseptfritt, ikke bør gis ved vannkopper. Hun håper det som skjedde med Isak i januar 2016, kan forhindre at det skjer med andre.

Isaks allmenntilstand ble etter hvert redusert, og han fikk pustevansker. Årsaken var infeksjonen i hud og bløtvev. Han fikk også lungebetennelse, forårsaket av virus.

Isak

FRISK TREÅRING: Det tok et halvt år med opptrening før Isak kunne spise, gå og begynne i barnehagen. Isak var syk i januar 2016, nå er han frisk og rask.

Foto: Privat

Isak ble liggende i respirator i ni dager. Deretter ble det to uker på intensiven, med påfølgende to uker på barneavdeling før de kunne dra hjem.

– Det har vært en lang kamp, men Isak er nå helt frisk, sier moren.

Ny forskning viser en klar sammenheng mellom bruk av ibuprofen og slike komplikasjoner, sier Franziskus Johannes Bosse, overlege ved Barneavdelingen ved Haukeland.

Han mener problematikken med ibuprofen og vannkopper ikke er godt nok kjent blant foreldre.

– Ved vannkopper er man ekstra utsatt for infeksjoner i hud- og bløtvevet, forårsaket av streptokokker. En fryktet infeksjon er nekrotiserende fasciitt, såkalte kjøttetende bakterier, sier han.

– Anbefaler ikke ibuprofen

– Det er en sammenheng mellom sekundære streptokokkinfeksjoner i huden og ibuprofen, så vi anbefaler ikke ibuprofen til barn med etablerte vannkopper, sier Marianne Huun, barnelege ved Oslo Universitetssykehus.

Det er sjelden at man får streptokokker på toppen av vannkoppeutslettet, men hvis barnet får det må mange innlegges for intravenøs antibiotika.

– Anbefalt smertelindring og febernedsettende ved vannkopper er paracetamol, opplyser hun.

Ibux skal nå merkes bedre

Nurofen, som Isak fikk da han var syk, er en type ibuprofen. I felleskatalogen og pakningsvedlegget kommer det klart frem at Nurofen ikke skal brukes ved vannkopper.

Men når det gjelder Ibux står det ingenting om vannkopper i pakningsvedlegget.

Produsenten sier til NRK at pakningsvedlegget til Ibux endres nå.

– Weifa har helt nylig fått godkjent oppdatert pakningsvedlegg fra Statens legemiddelverk med advarsel om at ibuprofen skal unngås ved vannkopper. Vi er i ferd med å implementere dette, sier Simen Nyberg-Hansen, administrerende direktør i Weifa.

Steinar Madsen

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk

Ikke alle produsenter som selger legemidler som inneholder virkestoffet ibuprofen, merker pakningene godt nok. Det skal Statens legemiddelverk se nærmere på.

– Ibux er det mest solgte, og dette har vi allerede tatt fatt i. Alle legemidler skal merkes like godt, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)