NRK Meny
Normal

Nå er det høysesong for RS-virus

– Vi har opplevd stor pågang på sykehuset de siste ukene, sier barnelege. Dette er symptomene du bør se etter.

RS-virus

Her er lille Nicolai, den gang 4 måneder, innlagt med RS-virus. Arkivbilde.

Foto: Arvid Torsgård / NRK

Anette Faye-Lund

Anette Faye-Lund, seksjonsoverlege ved barneavdelingen, Sykehuset Vestfold.

Foto: Privat

– Det er høysesong for RS-virus akkurat nå. Vi har opplevd stor pågang på sykehuset de siste ukene, spesielt på barneavdelingen, sier Anette Faye-Lund til NRK. Hun er seksjonsoverlege ved barneavdelingen på Sykehuset Vestfold.

Folkehelseinstituttet bekrefter at sesongen i år startet tidlig:

– Tall fra laboratorier i Norge viser at sesongen denne vinteren startet allerede i november, opplyser Didrik F. Vestrheim, overlege og avdelingsdirektør ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer.

Måtte få oksygenbehandling

I februar 2011 var 4 måneder gamle Nicolai et en av mange barn som ble smittet med RS-virus. Ifølge Folkehelseinstituttet var det utbruddstopp i februar og mars dette året.

– Han fikk veldig tung pust og ble grå i huden. Etter hvert pustet han nesten ikke og da ringte vi 113, forteller mamma Therese Lorentzen.

Nicolai hadde veldig lite oksygenopptak og på sykehuset fikk han oksygenbehandling. Han måtte være på sykehuset i over en uke. Ikke lenge etter RS-viruset, fikk Nicolai påvist astma.

– Han sliter fremdeles med astma og er plaget av seigt slim hver gang han blir forkjølet, forteller moren.

– Det stemmer at RS kan være årsak til astma senere i livet, bekrefter barnelege Faye-Lund.

Nicolai og Therese Loretzen

Nicolai og mamma Therese Lorentzen seks år etter RS-viruset.

Foto: Privat

Babyer og eldre er ekstra sårbare

Ifølge Folkehelseinstituttet skyldes sykdommen infeksjon med respiratorisk syncytialt virus. Det er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner (bronkiolitt og pneumoni) hos spedbarn og små barn.

Symptomene er hoste, feber, slapphet og utmattelse.

Barnet kan ha problemer med å hoste opp slim og det kan være vanskelig å skille RS fra astmaanfall. Barn med underliggende sykdom har økt fare for alvorlig infeksjon.

Hos spe- og småbarn kan viruset gi bronkiolitt, som er en nedre luftveisinfeksjon.

–Dette fører til at barna kan få pusteproblemer som ligner astmaanfall, forteller Faye-Lund.

– Alle kan få RS-virus, men babyer og eldre mennesker er ekstra sårbare. Hos babyer kan det gi pustestopp, legger hun til.

Mens influensa kan gi dårlig allmenntilstand og høy feber i tillegg til hoste, sår hals og muskelsmerter, gir RS-viruset uttalte plager i luftveiene, med hoste og rask, hvesende pust, men også hyppig ernæringsvansker.

– I år har også mange to- og treåringer blitt så syke. Flere av disse har hatt lungebetennelse som følge av RS-viruset, opplyser barnelegen.

Utbrudd hvert år

Didrik Folkehelseinstituttet

Didrik F. Vestrheim, Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Vi har utbrudd med RS-virus hvert år. Sesongen starter som regel mellom november og januar, og toppen av utbruddet nås to til tre måneder etter starten, opplyser Vestrheim.

Han forteller at RS-viruset er en vanlig årsak til luftveisinfeksjon. Den ligner oftest forkjølelse, og kan ramme i alle aldre.

– Små barn kan få behov for sykehusinnleggelse. Det er ingen vaksine tilgjengelig mot RS-virus, sier Vestrheim.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.