Rampenissene herjer i norske hjem

Nå har den amerikanske trenden med å dele nisser som bøller på sosiale medier tatt helt av i Norge. En liten bok har skylden.

Rampenisse

BØLL: Rampenissen Harry har lekt seg med ketsjup, mens andre sprell står i kø i desember. En trend som har tatt av på sosiale medier.

Foto: Anne Gry Ranchil

I desember blir norske hjem invadert av rampete nisser om snur opp ned på det meste mens barna ligger i sin dypeste søvn.

Rampenisse

ENGLER: Engler i melis har vært denne nattens aktivitet.

Foto: Renathe Grønbeck

– Utbredelsen av fenomenet skyldes nok at vi som foreldre har lyst å glede våre barn og skape litt magi i en ellers travel hverdag, sier medieanalytiker og konseptutvikler i Helt Digital, Marius Karlsen.

Venter i spenning

– Det er interessant å se hvordan en amerikansk barnebok fra 2004 har etablert seg til å bli en juletradisjon for mange barnefamilier – også i Norge, sier Marius Karlsen.
Han forteller at fenomenet har vokst ut fra markedsføringen av en barnebok.

Marius Karlsen

INTERESSANT: Marius Karlsen sier det er interessant å se hvordan fenomenet har inntatt Norge.

Foto: Helt Digital

– I USA og England snakker de om «The Elf on the Shelf», som også er navnet på barneboken. I Danmark har de drillenissen, og her i Norge altså rampenissen.

– Nissen vår, som bare har fått navnet Rampenissen, flyttet inn hos oss etter en dag på julehuset i Drøbak i fjor. Barna valgte selv hva han skulle hete. De fant også på at hvis de blåser på han før han legger seg, så vokser han og finner på noe tull, sier Renathe Grønbeck fra Skiptvet.

Grønn melk

GRØNN: Hjemme hos Lill Kristin Løberg har nissen Arnold gjort melken grønn.

Foto: Lill Kristin Løberg

1. desember skrev barna ønskeliste til julenissen og fikk i svar at julenissens hjelper kommer for å passe på dem.

– Begge barna tror oppriktig på at han våkner og finner på disse rampestrekene. Han har lovet dem aldri å komme inn på rommene deres, for det er nemlig litt for skummelt. Det er noen rampestreker han holdt på med i fjor som de virkelig venter på i år også, så jeg tror de venter veldig på hva han skal finne på.

Hun er litt usikker på om det er barna eller henne som synes dette er mest moro.

– En ting er klart, og det er at det skal gjøres hvert år.

Lisa Pettersens nisse

RAMP: Nissen har klippet av busta på tannbørstene hos Lisa Pettersen.

Foto: Lisa Pettersen

Finner inspirasjon på nettet

Også Lisa Pettersen fra Drammen har fått besøk av en rampenisse denne julen. Hun hentet inspirasjon fra en i fjor.

Elf - skjermdump Pinterest

DELER: På Pinterest finnes det nå flere tusen ideer til nissebøll.

Foto: Skjermdump Pinterest

– Hun la ut på Facebook hva julemusa hadde gjort hos dem hver natt i desember. Da tenkte jeg at det ville jeg også prøve, forteller hun.

Karlsen sier at enkelte også lager mer uskyldig voksenhumor med nissen.

– Det har også blitt en stor industri av spinnoff-produkter til rampenissen, som idébøker til rampestreker, klær, dukker, små nissedører og mye annet.

Også på billeddelingstjenesten Pinterest kan man se at fenomenet har spredd seg. Der finner man flere tusen ideer og inspirasjon til rampestreker i desember.

Rampenisse

DORULL: Dorull-krøll er en gjenganger på sosiale medier.

Foto: Renathe Grønbeck

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)