Hopp til innhold

Over 3000 kalorier på én middag

Noen julemiddager gir deg flere kalorier enn du trenger i løpet av et helt døgn.

Ribbemiddag

En vanlig ribbemiddag inneholder 1680 kalorier. Med flere glass drikke og riskrem til dessert, kan du få i deg over 3000 kalorier. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Tine Sundfør

– Det er faktisk lett å legge på seg både to og tre kilo i juleuken om man ikke er litt bevisst, mener ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø
Julemiddag

En god porsjon med pinnekjøtt, poteter og kålrabistappe gir cirka 1620 kalorier. Illustrasjonsfoto.

Foto: Øystein Stavdal Paulsen / Scanpix
Lise von Krogh

– Særlig pinnekjøtt og ribbe er svært kaloritett mat, forteller ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK
Riskrem

En god porsjon riskrem inneholder hele 564 kalorier.

Foto: Maria Elsness / NRK

Selvfølgelig bør du unne deg mye snadder i desember. Men selv om du ikke er på slankekur, kan det være greit å vite hvor mange kalorier julens godbiter faktisk inneholder.

– Det er som kjent mye viktigere hva du spiser mellom nyttår og jul, enn mellom jul og nyttår. Men det er faktisk lett å legge på seg både to og tre kilo i juleuken, om man ikke er litt bevisst, sier Tine Sundfør, ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole, til NRK.no.

Juleverstingene

De lærde strides neppe om at norsk julemat er feit.

– Særlig pinnekjøtt og ribbe er svært kaloritett mat. En slik middag kan gi deg hele 1600–1800 kalorier, og det er uten dessert og drikke, fastslår en annen ekspert, Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Bramat.no.

Og hvis du ikke har satt maten i halsen ennå, og er klar for å fylle opp i glasset – så er det også mye energi i julens drikke:

– Hvis du drikker en velkomstdrikk, et par øl og to akevitt til maten, og deretter en konjakk til kaffen, er du oppe i nesten 1000 kalorier utenom maten, sier ernæringsekspert Tine Sundfør.

Det vil si at du har fått i deg omtrent 2600 kalorier fra mat og drikke uten dessert ... spiser du deretter en god porsjon riskrem til dessert, kan du legge nesten 600 kalorier til regnskapet ... og dermed har du bikket 3000 kalorier før du går fra bordet!

Anbefalt daglig inntak av kalorier er cirka 2200 for kvinner og 2800 for menn, som er aktive på nivå med gjennomsnittsbefolkningen i Norge. Du har dermed fått i deg mer kalorier i løpet av ett julemåltid enn du trenger på en hel dag.

Redd for å lese mer nå? Da bør du sjekke tipsene under for hvordan du kan gjøre julen litt sunnere.

Den feite sannheten

Ernæringsekspert Tine Sundfør har på oppdrag fra NRK.no gått gjennom noen av julens flytende og faste favoritter, og regnet ut eksakt kaloriinnhold. Ernæringsfysiologen har tatt utgangspunkt i drøye porsjoner, siden mange spiser litt ekstra når det er fest og høytid. Her er den feite sannheten:

Julemiddag:

Ribbe: Full pakke med medisterkake, julepølse, ribbe, poteter, surkål
og brun saus gir 1680 kalorier.

Pinnekjøtt: En god porsjon klassisk julemiddag med pinnekjøtt, poteter
og kålrabistappe gir cirka 1620 kalorier.

Magrere og mindre kaloririke alternativer:

Kalkun: Servert med grønnsaker, poteter og saus, gir en raus porsjon 775 kalorier.

Svinestek: Servert med grønnsaker, poteter og saus, gir måltidet 672 kalorier.

Lutefisk: En god porsjon tradisjonell lutefisk med poteter, ertestuing, sennep, lefse og baconbiter i baconfett, inneholder 1080 kalorier.

– Lutefisk er i utgangspunktet veldig magert, men med baconbiter og baconfett eller ribbefett som de fleste har som tilbehør, skyter kaloriinnholdet i været, forteller Tine Sundfør.

– Ofte skal det ikke mye til for å gjøre et måltid litt sunnere. Fjerner du skinnet på kalkunkjøttet, gir 100 gram kun 139 kalorier – mens 100 gram kalkunkjøtt med skinn inneholder 271 kalorier, fortsetter kalorieksperten.

Kaker og desserter

Vanlige juledesserter er selvfølgelig heller ikke kalorifattige. En drøy porsjon multekrem gir 412 kalorier, mens en god porsjon riskrem gir 564 kalorier.

Det er også stor forskjell på innhold av sukker, fett og kalorier i julens kaker.

– Småkaker som er bakt med smør og sukker, for eksempel pepperkaker, er også energibomber – i alle fall når du spiser mange, mener ekspert Lise von Krogh.

– Styr unna småspising

Drøssevis med kalorier til tross, ekspertene mener fortsatt at du skal nyte julematen.

– Mitt beste råd for julen er å nyte julematen, men styr unna den kontinuerlige småspisingen av sjokolade og småkaker, sier ernæringsekspert Lise von Krogh.

Ernæringsekspert Tine Sundfør er enig:

– Det er mulig å nyte uten å overspise. Spiser du for mye, ender du opp med vondt i magen og lite energi. Det er faktisk en treningssak å nyte maten – smake og lukte, spise sakte og være i øyeblikket. Jeg vil anbefale folk å trene på å nyte, og ikke la matgleden gå over i fråtsing denne julen, sier Sundfør.

Må jogge i fem timer

Velger du å la jul være jul, bør du være klar over at det skal en innsats til for å bli kvitt kaloriene igjen.

– Det tar sin tid å bruke opp 3000 kalorier, sier Sundfør.

Basert på informasjon fra Tidsskrift for Den Norske Legeforening, har hun funnet ut at en gjennomsnittlig 40-42-årig mann (86 kilo), må jogge i fem timer for å brenne opp julemiddagen. En gjennomsnittlig kvinne i samme alder (69,5 kilo), må jogge i hele seks timer for å brenne 3000 kalorier.

Tyvstart på nyttårsforsettet:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)