NRK Meny
Normal

Det beste gavepapiret

Vanlig gavepapir kan du ikke kaste i papirsøppelet. Men her er innpakningen som er miljøvennlig – og billig eller gratis.

Gaver

Her er gaver pakket inn i avispapir, en gammel stoffbit og gråpapir. Billig, pent og bra for miljøet.

Foto: Maria Elsness / NRK

Når tusenvis av stuer flyter over av innpakningspapir på julaften, snakker vi mye bortkastet papir. Norske husstander bruker gjerne 60 millioner meter gavepapir i jula. Og vanlig innpakningspapir regnes stort sett ikke som papiravfall, ei heller bør du brenne det på peisen hjemme.

– Det er få ting vi kjøper som har så kort brukstid som innpakningspapir, sier Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender, til NRK.no.

Her får du derfor tipsene til innpakning som er bra, enda bedre og best – både miljømessig og for lommeboka:

Gråpapirgave

Gråpapir eller kraftpapir blir lett en pen gave.

Foto: Maria Elsness / NRK
  • BRA INNPAKNING: GRÅPAPIR

Godt, gammeldags gråpapir er både billig og kan resirkuleres. Det er lett å få tak i dagligvarebutikker. Gråpapir kalles også ofte kraftpapir.

– Gråpapir og kraftpapir er fine og miljøvennlige alternativ til det vanlige julepapiret. I tillegg til at det er dekorativt med fine barnetegninger, bånd eller hyssing på, kan det enkelt kastes sammen med annet papiravfall. Da blir det gjenvunnet til nye papirprodukter, sier daglig leder Marianne Holen i Retursamarbeidet LOOP.

Papiret trenger ikke bare å være grått – kraftpapir får du nå i mange ulike farger, og også med mønster.

– I motsetning til gråpapir, så inneholder vanlig gavepapir ofte så mye fargestoffer og leire at det ikke kan gjenvinnes til nytt papir. Derfor er vanlig julepapir restavfall de fleste steder. Sjekk på sortere.no hvordan julepapiret kastes i din kommune, sier gjenvinningsekspert Holen.

gave

Ja, hadde du trodd at lokalavisa kunne bli til en pen presang? Og så billig da gitt!

Foto: Maria Elsness / NRK
  • BEDRE INNPAKNING: AVISPAPIR

Men det finnes også innpakningsalternativer som er enda mer miljøvennlig enn gråpapir. Papir som du ikke trenger å kjøpe nytt i det hele tatt: Avispapir! Dette kan selvfølgelig også puttes i papirsøpla.

– Gamle aviser blir det fine pakker av. Aviser har de fleste liggende, og da sparer du både miljøet og lommeboka, sier Marianne Holen.

Gave

Her er gamle stoffrester fra 90-tallet tatt frem igjen fra roteskapet. Endelig kunne det brukes til noe!

Foto: Maria Elsness / NRK
  • BEST INNPAKNING: STOFFRESTER

– Det aller beste er å bruke noe du allerede har, og som også kan brukes igjen etterpå. Stoffrester er supert til innpakning, sier Lindahl i Framtiden i våre hender.

Bruk stoffbiter fra gamle gardiner eller duker. Eller kanskje du har igjen noen tekstiler fra juleverkstedet? Da slipper du å kjøpe noe nytt, og du slipper også unødvendig søppel.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.