Hopp til innhold

Påbud om hjelm har liten virkning

Det svenske påbudet om sykkelhjelm for barn har liten virkning. Langt flere norske barn bruker hjelm når de sykler. Men ungdom dropper hodebeskyttelsen.

Barn på sykkel

Mange svenske barn dropper sykkelhjelmen selv om den er påbudt.

Foto: Kleiven, Paul / Scanpix

Hjelmbruk er ikke påbudt i Norge. Men svensk lov krever hjelm hos alle syklister under 15 år. Likevel bruker bare halvparten av dem hodebeskyttelse.

En undersøkelse gjennomført av det svenske forsikringsselskapet Folksam viser at kun 66 prosent av de yngste barna under 12 år brukte hjelm på sykkel i fjor, selv om det er påbudt.

Folksam mener tallene er alarmerende. Det svenske påbudet gjelder også for barn som sitter bakpå sykkelen.

Samtidig var hjelmbruken høyere blant norske syklister i denne aldersgruppa, der 79 prosent brukte hodebeskyttelse.

LES OGSÅ:

Ungdom dropper hjelmen

Men blant ungdom står det dårligere til, i begge land.

33 prosent av de svenske og kun 22 prosent av de norske unge syklistene over 12 år beskytter seg med hjelm.

De norske tallene stammer fra en undersøkelse Statens vegvesen gjorde i fjor. I Norge er jentene flinkere hjelmbrukere enn gutta.

Men hjelm er altså ikke påbudt for norske barn, slik det har vært i Sverige siden 2005. I Finland er hjelm påbudt for alle som sykler, uansett alder.

LES OGSÅ:

Færre barn på sykkel

Debatten i Norge har gått høyt om hvorvidt hjelmbruk skal være påbudt. Syklistenes Landsforening (SLF) frykter at færre vil sykle hvis et hjelmpåbud blir innført.

- De siste årene har vist en dramatisk nedgang i antallet norske barn på sykkel. Det er mye mer bekymringsfullt enn at mange dropper hjelmen, sier informasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i SLF.

I perioden fra 2005 til 2009 ble antallet barn som sykler halvert, ifølge den norske reisevaneundersøkelsen.

- Og denne utviklingen fortsetter. Foreldre velger stadig oftere bilen i stedet for å ta med barna på sykkeltur. Når barna ikke lærer å sykle, bruker de heller ikke sykkel som voksne. Dette er en svært uheldig utvikling, sier Tronstad Nydal.

- Skolene har også et ansvar fordi de sjelden oppfordrer elevene til å sykle, mener hun.

Syklistforeningen etterlyser bedre tilrettelegging for sykling i Norge. - De svenske tallene ser ut til å bekrefte at flere påbud ikke er veien å gå. Sammenstøt med andre trafikanter er det farligste som kan skje når man sykler. Sykkelfelt langs veiene reduserer muligheten for slike ulykker, sier Trondstad Nydal.

Hun understreker at Landsforeningen oppfordrer alle syklister til å bruke hjelm. - Men vi tror altså ikke at et lovpåbud er veien å gå, sier hun.

LES OGSÅ:

Sanksjoner og kontroll

Kristin Øyen

Kommunikasjonssjefg Kristin Øyen, Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk

- Hjelmbruken blant norske syklister øker, selv uten et lovpåbud. Heller ikke vi tror at et påbud har mye for seg hvis det ikke følges opp av sanksjoner og kontroll, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

48,5 prosent av alle som syklet i Norge brukte hjelm i fjor, uansett alder. Det er tre ganger så mange som for 20 år siden.

- Skolene skal ha litt av æren for denne utviklingen. Mange norske skoler har bedre sykkelopplæring enn svenske skoler, men det er viktig at foreldrene presser på slik at dette blir et godt tilbud overalt, sier Øyen.

Tøft i alpinbakken

Øyen ser også en parallell til sikkerhet i alpinbakkene.

- Det er blitt tøft og kult å bruke hjelm i norske skibakker. For ungdom er den blitt en selvsagt del av utstyret. Dette jobber vi også for når det gjelder sikkerhet på to hjul, forteller hun.

For å synliggjøre for barn og unge at sykkelhjelm ikke nødvendigvis ser teit og dumt ut, har Trygg Trafikk lansert en kampanje som viser de stadig flere valgmulighetene på markedet. Den kan du se her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)