NRK Meny
Normal

Dette er en sykkelhjelm

Ville du syklet med hjelm hvis den bare så litt bedre ut? Nå slår Trygg trafikk et slag for sykkelhjelmene du ikke visste fantes.

Sykkelhjelm
Foto: Sigve Aspelund

De fleste av oss sykler uten hjelm, til tross for at sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med 60-70 prosent.

Nå lanserer Trygg trafikk kampanjen " Finn din! ", som skal inspirere syklister til å finne en hjelm de har lyst til å bruke.

- Vi tror utseendet er en viktig årsak til at mange dropper hjelm på kortere turer, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen.

Tar utseendet på alvor

På sine nettsider viser Trygg trafikk fram hjelmer som ser annerledes ut enn den typiske sykkelhjelmen.

Trygg trafikk-kampanje: Finn din!

Trygg trafikk satser på inspirasjon i sin nye sykkelhjelm-kampanje.

Foto: jeanette

Flere av dem kan bare bestilles på nettet eller kjøpes i spesielle butikker. Men håpet er at de store kjedene skal ta inn et bredere utvalg.

- Vi har hatt møter med alle de store sportskjedene. Forhåpentligvis vil de allerede neste sesong ha et mer spennende utvalg. Noen av hjelmene vi viser fram i kampanjen kan allerede kjøpes i noen av sportsbutikkene, sier Kristin Øyen.

Kvinner dårligere enn menn

Kampanjen retter seg spesielt mot kvinner, som er dårligere på hjelmbruk enn menn. Dette står i kontrast til de fleste andre områder i trafikken.

Aller dårligst på hjelm er tenåringene. Bare 2 av 10 sykler med hjelm.

Syklister er svært utsatte for skader. Mest alvorlige er skader på hode og nakke, som ofte gir langvarige eller permanente plager.

- Men i stedet for å snakke om risiko og skader, som de fleste kjenner til, vil vi inspirere folk til å lete litt og finne en hjelm de vil bli sett med, sier Kristin Øyen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.