30 prosent mindre føflekkreft-risiko med høy faktor

Jo høyere solfaktor, jo mindre sjanse har du for å få føflekkreft, viser ny, norsk studie.

Husk solkrem i helga

JA, HØY FAKTOR VIRKER: Høy solfaktor reduserer risikoen for føflekkreft med 30 prosent, ifølge den nye studien.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ved å bruke solkrem med høy faktor, kan du faktisk redusere risikoen for føflekkreft med over 30 prosent, sammenlignet med dem som bruker solkrem med lav faktor. Det viser en ny studie ved Universitetet i Oslo.

Reza Ghiasvand

- Mange glemmer å smøre viktige steder som nakke, skuldre og ører, sier forsker Reza Ghiasvand.

Foto: Universitetet i Oslo

– Vi er ikke overrasket over at de som bruker faktor 15 eller høyere har redusert kreftrisiko sammenliknet med de som bruker faktor lavere enn 15. Tidligere studier som ikke har tatt hensyn til kremenes solfaktor, har funnet inkonsistente resultater, sier forsker ved det medisinske fakultet, Reza Ghiasvand, som står bak studien.

– Solkrembruk har vært assosiert med både høyere og lavere risiko for føflekkreft. Solkrem må brukes riktig, fortsetter eksperten.

– Bruk riktig mengde

Dette er den første studien som undersøker bruken av ulik solfaktor på nord-europeiske kvinner. Tidligere studier har kun sett på forskjellen mellom de som bruker solkrem og de som ikke bruker solkrem.

Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest den siste tiårsperioden.

Nå er det omtrent 2000 nye tilfeller av føflekkreft i Norge hvert år.

Studien er utført på kvinner, og viser at bruk av solkrem med høy faktor kan redusere forekomsten av føflekkreft hos norske kvinner i alderen 40 til 75 år med 18 prosent.

– Funnene bekrefter at det er viktig å bruke høy solfaktor, men det er også viktig å bruke riktig mengde solkrem i tillegg til høy faktor, forklarer forsker Reza.

En håndfull solkrem

EN HÅNDFULL: En håndfull solkrem må til for at du skal få nok solkrem på deg.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Glemmer å smøre

Studien har fulgt over 140.000 norske kvinner i ti år, og forskeren sier at det har mye å si hvordan vi smører oss i sola.

– Bruker man for eksempel solfaktor 16 og tar kun halvparten av anbefalt mengde solkrem, reduseres solfaktoren til faktor fire. Bruker man kun en kvart mengde solkrem av det som er anbefalt, reduseres solkremen til faktor to, sier Reza.

Føflekksjekk

SJEKK: Over 2000 får føflekkreft hvert år.

Foto: Hege F. Andreassen / Kreftforeningen

Kreftforeningen anbefaler så mye som en håndfull krem til en voksen kropp. En håndfull tilsvarer omtrent 40 milliliter. For barn anbefales halvparten så mye.

Forskeren forteller videre at et annet problem med solkrem, er at man glemmer å smøre viktige områder som er utsatt for sol.

– Mange glemmer å smøre viktige steder som nakke, skuldre og ører, forklarer han.

Selv om studien viser at høy solfaktor reduserer risikoen, må man også ta andre hensyn.

– Hold deg i skyggen midt på dagen og frem til klokka 15, bruk lette klær, bredbremmet hatt i tillegg til solkrem med høy faktor, avslutter eksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)