Over 2000 nordmenn fikk føflekkreft – flere bør sjekke seg

For første gang har flere enn 2000 nordmenn fått føflekkreft på ett år. I dag har ekstra mange nordmenn bestilt time hos hudlege for å sjekke føflekkene sine.

Hvervenbukta i Oslofjordden 9. mai 2016

SOLHUNGRIGE NORDMENN: Sommervarmen som kom denne uka førte til at mange kastet klærne. Men gleden har en bakside: Rekordmange nordmenn får føflekkreft. Dette bildet er tatt ved Hvervenbukta i Oslo 9. mai i år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Symptomer på føflekkrekt
Foto: Kreftforeningen

Dagen i dag er nemlig den store Hudsjekkdagen. Den blir arrangert av Kreftforeningen i samarbeid med flere hudleger, som har satt av tid til å sjekke føflekkene til folk som på forhånd har bestilt time.

Alle bør sjekke seg

– Men denne dagen er ikke bare viktig for dem som går til hudlegen. Vi oppfordrer alle til å sjekke seg. Det kan de gjøre selv, eller de kan få hjelp fra en av sine nærmeste. En slik sjekk er enkel. Og den kan redde liv, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Hun understreker at prognosene er gode hvis føflekkreft oppdages tidlig. Dødeligheten er derimot høy hvis det er spredning.

Anne Lise Ryel

– MÅ OPPDAGES TIDLIG: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen minner nordmenn om at jo tidligere føflekkreft oppdages, jo bedre prognoser har man.

Foto: Ann Kristin Engebakken

– Kom deg til lege hvis du oppdager noe unormalt med føflekkene dine, sier Ryel.

På verdenstoppen

2003 nordmenn fikk føflekkreft i 2014. Det er første gang vi passerer 2000 tilfeller i året. Samme år døde 322 mennesker av sykdommen, viser de siste tallene fra Kreftregisteret.

Forsker Trude Eid Robsahm er bekymret fordi vi ligger på en dyster verdenstopp, og fordi stadig flere dør av føflekkreft her i landet.

Rød hud er ikke bra. Det øker risikoen for føflekkreft.

Forsker Trude Eid Robsahm, Kreftforeningen
Trude Eid Robsahm

PARADOKS: Det er et paradoks at nordmenn er så opptatt av å være brun, samtidig som føflekkreft er den kreftformen vi frykter mest, sier Trude Eid Robsahm i Kreftregisteret.

Foto: Ann-Eli Wang

– Vi nordmenn liker å sole oss. Og vi liker å sole oss fort. Så blir vi solbrent. Rød hud er ikke bra. Det øker risikoen for føflekkreft, sier hun.

Flere hadde kreft

Det er nå tredje gang «Hudsjekkdagen» blir arrangert. De to foregående årene bestilte nærmere 2800 nordmenn time for sjekk. Det ble oppdaget 19 tilfeller av føflekkreft, og 78 tilfeller av basalcellekreft, som er en mindre alvorlig form for hudkreft.

Hovefestivalen

Aust-Agder er blant de tre fylkene i landet med høyeste forekomst av føflekkreft med 46 tilfeller. Her fra Hovefestivalen på Tromøya i Arendal.

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

– Denne dagen er viktig fordi vi setter søkelyset på hudkreft. Noen oppsøker hudlegen. Andre får forhåpentligvis viktig informasjon og ny kunnskap. Vi vil at folk skal bli flinkere til å beskytte seg med solkrem, og vi vil at de skal bli kjent med forandringene i en føflekk som tilsier at de skal søke legehjelp, sier Ryel.

Kreften vi frykter

En undersøkelse som Kreftregisteret og Oslo Cancer Cluster gjennomførte tidligere i år, viser at føflekkreft – sammen med tarmkreft – er den kreftformen nordmenn frykter mest.

– Da blir det et paradoks at stadig flere får denne kreftformen. Det er tydeligvis viktigere å se brun, sunn og frisk ut enn å ta sine forholdsregler og heller være litt bleik, sier Eid Robsahm i Kreftregisteret.

Tegn på mulig føflekkreft

VÆR PÅ VAKT: Kreftforeningen har laget disse enkle rådene.

Foto: Kreftforeningen

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger