Hopp til innhold

Derfor bør du smøre deg to ganger med solkrem før du går ut

Smører du deg med bare ett lag, er det ikke sikkert du får full effekt av solkremen, ifølge hudlege.

Hudlege anbefaler at du smører deg to ganger før du går ut i solen

Smører du deg godt nok i sola? Se hudlegens smøretips (Foto: NRK, redigering: Heidi Odde Karstensen/NRK).

Du vet kanskje at du helst bør smøre deg før du går ut i sola.

Men smører du deg med bare ett lag, er det ikke sikkert du får full effekt av solkremen.

– Hvis du smører deg to ganger med 30 minutters mellomrom, er du er nær ved å oppnå den faktoren som faktisk står på tuben, sier hudlege Per Helsing til NRK.

Én håndfull per kropp

De fleste av oss bruker for lite solkrem hvis vi bare smører oss én gang.

Per Helsing

Det kan være lurt å smøre seg to ganger. – Da smører du kanskje også områder du glemte i første runde, sier Per Helsing, hudlege ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Rikshospitalet

– Når du og jeg smører oss med solkrem, bruker vi en halv til én milligram per kvadratcentimeter. Det er dokumentert at hvis du smører deg med to milligram per kvadratcentimeter, så kommer du nærmere mengden som bedrer beskyttelsen, sier Helsing.

Derfor bør du gjøre følgende:

– Hvis du smører deg rikelig én gang, og gjentar smøringen etter 15–30 minutter, kan du være tryggere på at du har fått smurt deg godt og jevnt, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

De fleste bruker solkrem, men veldig mange bruker altfor lite, ifølge Kreftforeningen.

– Her er det mange som bommer. Bruker du for lite solkrem blir beskyttelsen også mye dårligere enn solfaktoren tilsier. Til en hel kropp bør du bruke en håndfull solkrem, og et barns håndfull til en barnekropp, sier Anne Lise Ryel.

En håndfull solkrem

Hvis du smører deg rikelig, gir faktor 15 i Norge nok beskyttelse for de fleste. Og rikelig, det er rundt en håndfull solkrem til en hel kropp. Det vil si rundt 30 til 40 milliliter for voksne.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Trenger tid

Selv om du glemmer å smøre deg hjemme, hjelper det å smøre seg når du først kommer på stranda eller i parken.

– Det er lettere å få smurt seg grundig hvis du smører deg før du går ut. Da går du heller ikke for lenge i sola uten beskyttelse, sier Ryel.

Filtrene i solkremen hindrer UV-strålene å skade huden din. De kan være kjemiske, fysiske eller en kombinasjon av disse.

Anne Lise Ryel

– Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang solkrem. Hvis du har smurt deg skikkelig, skal det ellers holde i mange timer, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Foto: Ann Kristin Engebakken

Fysiske filtre legger seg utenpå huden og reflekterer strålingen, som for eksempel såkalte solblokkere. De kjemiske filtrene absorberes imidlertid av huden.

– Solkrem med fysiske blokkere virker med en gang. Øvrig solfaktor trenger ned i huden og absorberer strålingen, og gjør den om til varme. De trenger litt tid på å komme ned i huden, men det hjelper fra du påfører den – men gir ikke full effekt før det har gått litt tid, sier Helsing.

Ifølge Kreftforeningen bør ikke solkrem være den eneste måten du beskytter deg mot sola på.

– Vi bør minske tiden vi er i de mest intense solstrålene midt på dagen. Du kan for eksempel ta en lunsjpause i skyggen, ta butikkturen midt på dagen eller gi huden hvile fra solstrålene ved å ha klær på, sier Ryel.

Solkrem i ansiktet

Hudlege Per Helsing viser hvor mye det er anbefalt at du smører deg med i ansiktet.

Foto: NRK