Hopp til innhold

Nordmenn kjøper «hytte» i Berlin

Billige flybilletter, kort reisevei og et utrolig kulturtilbud. Mange nordmenn nøyer seg ikke med en langhelg, men kjøper ferieleilighet i Berlin. Til svært lave priser, sett med norske øyne.

Video BERLIN-180112T-FB19

Mia Tønnesen er på boligjakt i Berlin. Her ved Brandenburger Tor sammen med NRKs reporter.

– Det er altfor dyrt å kjøpe hytte ved sjøen hjemme i Norge. Derfor leter jeg etter en «hytte» her i Berlin, sier Mia Tønnesen.

Hun har tatt turen til millionbyen for å se på sju leiligheter. Drømmen er en to-/treromsleilighet på rundt 50 kvadrat i det gamle Øst-Berlin.

– Jeg liker østkanten. Jeg liker å tenke på hva som har skjedd her og hva menneskene her har måttet igjennom. Og så liker jeg det urbane, at det er folk, kafeer og restauranter når jeg går ut av leiligheten, forteller hun.

Leiligheten skal brukes til ferie med venner og familie, og Mia tenker at prisen bør ligge mellom én million til halvannen.

– Jeg tror jeg skal klare å finne en fin leilighet til den prisen, sier hun på vei inn til meglerkontoret Berlinmægleren.

- God tid å kjøpe på

Leilighet i Berlin

Mia Tønnesen ser på en leilighet i Berlin sammen med eiendomsmegler Jimmy Jakobsen.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

Jimmy Jakobsen er dansk og jobber for det danske eiendomsmeglerfirmaet i Berlin. Han har mange kunder fra Skandinavia og Norge.

– Nordmenn er kjøpesterke. Og med den sterke kronen er Berlin et sted nordmenn kan gjøre svært gode kjøp, mener Jakobsen.

Han har funnet frem til flere leiligheter han vil vise Mia Tønnesen de neste dagene, og er overbevist om at hun vil finne en feriebolig som faller i smak, både med tanke på kvalitet, pris og beliggenhet.

– Her kan du få en fin toromsleilighet til 100.000 euro (knapt 800.000 norske kroner). En helt annen situasjon enn i andre storbyer som ligger nært Skandinavia. Jeg tror også det er en god tid å kjøpe på. Mange oppdager Berlin nå, og jeg tror prisene ikke vil være lave lenge, hevder megleren.

Boligprisene i Berlin er altså på vei oppover, men prisnivået er fortsatt svært gunstig i forhold til andre europeiske storbyer.

Tusenvis av tomme leiligheter

Mia Tønnesen er på boligjakt i Berlin.

Mia Tønnesen håper å finne feriebolig i bydelen Prenzlauer Berg. Til venstre eiendomsmegler Jimmy Jakobsen.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

Siden gjenforeningen av Øst- og Vest Tyskland har Berlin slitt med høy arbeidsledighet og enorm gjeld. Det har ført til stor fraflytting, og prisene på leiligheter har ikke steget noe særlig.

Tusenvis av leiligheter står fremdeles tomme i den tyske hovedstaden. I de rimeligste strøkene selges leiligheter til under 5000 kroner per kvadratmeter.

75 prosent av Berlins boligkjøpere er utlendinger. 25 prosent av denne gruppen er skandinavere.

De lave levekostnadene trekker til seg kunstnere fra hele verden. Og byen er kjent som fattig, men sexy. Kjendiser som Angelina Jolie, Brad Pitt og Dag Solstad er noen av dem som har oppdaget den trendy storbyen.

LES OGSÅ:

- God investering

Kari- Anne Kløvstad kjøpte leilighet i Berlin for fem år siden sammen med en venninne. Denne helgen har hun tatt med hele familien på besøk i treromsleiligheten som ble kjøpt for cirka 650.000 kroner.

– Jeg tror det har vært en kjempegod investering. Selv om vi ikke skal selge den, tror jeg den allerede har steget i verdi. Jeg er kjempefornøyd med kjøpet, og så er det mye mindre jobb med en ferieleilighet her enn en hytte på fjellet. Når jeg kommer hit vil jeg ikke bruke tid på å fikse i leiligheten, da vil jeg ha ferie.

Kløvstad har studert i Tyskland og behersker språket. Likevel var det en stor jobb å sette seg inn i alle papirene da leiligheten ble kjøpt.

– Jeg anbefaler alle som skal kjøpe leilighet her å sette seg godt inn i alle papirer, for det kan komme overraskelser. Få dem oversatt dersom du ikke kan språket godt. Det kom en rekke regninger i etterkant som jeg ikke var klar over, men alt i alt har kjøpet gått greit.

– Jeg tror det er relativt trygt å kjøpe leilighet her i Berlin. Man blir sjelden lurt. Jeg har også kjøpt leilighet i Spania, det opplevde jeg som mye mer usikkert og useriøst, forteller hun.

- Ganske trygt

Forbruker Europas direktør Ragnar Wiik får ukentlig henvendelser fra nordmenn som har kjøpt leilighet i utlandet. Ofte har det gått galt, men det gjelder stort sett kjøp i sydligere strøk:

– Jeg opplever Berlin og Tyskland som et trygt sted å kjøpe bolig, men det er flere ting man skal passe på.

Forbruker Europas ti tips ved kjøp av leilighet i Berlin:

  • Sjekk beliggenhet og områder etter dine behov.
  • Skaff deg informasjon om tilstanden på leiligheten. Bruk eventuelt arkitekt eller ingeniør for å vurdere teknisk tilstand før endelig kjøpekontrakt underskrives.
  • I Berlin betales meglerprovisjon av kjøperen. Hvis du selv klarer å finne en egnet eiendom, trenger du ikke å benytte megler. I Tyskland er meglerne uautoriserte og uten ansvar og forsikring, og de tar provisjoner oppimot 7-8 prosent av kjøpesummen.
  • Benytt advokat under kontraktsprosessen, og få en oversettelse av alle viktige dokumenter.
  • Notaren skal sørge for alle viktige dokumenter som skjøte og kontrakt, som ikke er gyldige uten dennes medvirkning.
  • Du har en mulighet til å angre minimum 14 dager etter at kjøpekontrakt er mottatt for signering fra notaren, mot å dekke 50 prosent av utgifter til notar som er 1-1,5 prosent av kjøpesummen.
  • Ved kjøp fra privatpersoner har du ingen reklamasjonsrett, man kjøper leiligheten som den er. Derfor er det viktig at kontrakten gjennomgås nøye med tanke på klagerett m.m.
  • Ved kjøp av nybygg har man fem års reklamasjonsrett i Tyskland.
  • Husk at hvis du videreselger leiligheten før det er gått 10 år, så påløper en skatt på 15 prosent.
  • Det vil alltid være en valutarisiko ved kjøp i utlandet som du bør overveie nøye.

Mia Tønnesen har brukt dagene i Berlin flittig. Hun har kikket nøye, og bestemt seg for å kjøpe en leilighet i området Prenzlauer Berg.

Området er blitt trendy de siste årene, med et stort utvalg av kafeer og butikker. Toromsleiligheten hun har valgt, betaler hun én million kroner for.

Tønnesen skal gjennom en del papirarbeid før salget er i boks, men forhåpentligvis kan hun om noen uker reise til Berlin og feriere på sin måte.

– Jeg liker så mye bedre å bo i leilighet enn på hotell, sier hun. – Man vil alltid være turist i Berlin, men med egen leilighet føler jeg at jeg kommer mer under huden på byen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)