Hopp til innhold

Gjør et boligkupp i utlandet

Leter du etter ferieleilighet i utlandet, og ønsker samtidig å gjøre en god investering? Her er ekspertens tips om hvilke land du bør satse på – og hvilke du bør unngå.

ferieleiligheter

Flere land har nå boligpriser som frister mange nordmenn.

Foto: ScanStock

Finanskrise og uroligheter i resten av verden kan by på store muligheter for dem som vil investere i en utenlandsk ferieleilighet.

Flere steder er det nå mulig å gjøre svært gode kjøp, ifølge redaktør Tom Andersson i magasinet Reis & Bolig i Utlandet.

Florida, Spania og Tyrkia er mine aller beste tips, sier han til NRK.

I Berlin er også boligmarkedet svært interessant for mange nordmenn.

Feriestaten Florida

Boligmarked USA

Vil du kjøpe feriebolig i Florida, kan det vært lurt å slå til før prisene stiger igjen.

Foto: ROBYN BECK / AFP

Florida er stedet amerikanerne ferierer, og der pensjonistene tilbringer sine "golden years".

– Prisene falt dramatisk her under finanskrisen, faktisk så mye som 70 prosent. Men dette markedet vil vokse igjen, sier Andersson.

– Hvor fort dette skjer er usikkert, men når det skjer vil prisene øke raskt.

Her kan man nå få fine ferieboliger for rundt én million kroner, med nærhet til sjø eller golfbane. Lav dollar og lave priser gjør at jeg anbefaler investering i Florida, forteller han.

Dobbel spansk boligkrise

Spania har hatt en dobbel boligkrise, ifølge Andersson.

Andalucia

700.000 leiligheter står tomme ved spanskekysten.

Foto: ScanStock

– På Costa Blanca og Costa del Sol ble det bygget svært mange leiligheter på begynnelsen av 2000-tallet. Prisene steg unormalt høyt, og markedet måtte dumpe prisene før finanskrisen. Da krisen kom, gikk alt overende.

– Prisene raste, og det er ikke vanskelig å finne leiligheter til halv pris av det de kostet i 2007. Det sies at det nå er 700.000 ledige leiligheter langs kysten i Spania, men det gjelder på fastlandet, ikke øyene.

Andersson mener Spania er et ideelt sted å investere i ferieleilighet, og mener de spanske prisene vil stige:

– Men det er usikkert når stigningen kommer. Prisene vil nok være lave en stund til. Spanske banker er ikke veldig velvillige til å gi boliglån til spanjoler. Men når bankene løsner på strikken, vil prisene stige igjen.

Andersson mener det er viktig å ha god tid dersom man vil tjene penger på en feriebolig i Spania. – Jeg tror i hvert fall at man bør sitte på en leilighet i fem år, sier han.

LES OGSÅ:

Mange feller

Reiselivsredaktør Tom Andersson

Se opp for utenlandsfellene, sier redaktør Tom Andersson i magasinet Reis & Bolig i Utlandet

Andersson påpeker også at det er en del feller man kan gå i i Spania. Han ber nordmenn undersøke leilighetene nøye før et eventuelt kjøp:

– Nordmenn er generelt flinkere til å undersøke før et boligkjøp her hjemme enn de er når de skal handle i utlandet. Men det er stor grunn til å være grundig også ute i verden. Sjekk referansene til selgeren og utbyggeren for å unngå å bli lurt.

Tom Andersson mener det er lurt å be om kundelister og snakke med tidligere kjøpere.

– Du kan også få store problemer hvis du kjøper i anlegg som ikke står ferdig. Det kan være, og det skjer dessverre, at disse husene aldri blir ferdigstilt. Derfor kan det være sikrere å kjøpe ferdige leiligheter, eller brukte.

– Og så er det viktig i alle utenlandskjøp å skaffe seg en advokat som kjenner det lokale markedet. Megleren representerer selgeren, sier han.

10 råd ved kjøp av bolig i utlandet:

  • Gjør deg kjent i området – infrastruktur, beliggenhet, tjenestetilbud, byggeplaner.
  • Undersøk lover og regler for boligkjøp - skatt, arv, pant i fast eiendom m.m.
  • Beregn totalsummen for boligen, inklusive skatter, avgifter, låneomkostninger osv.
  • Bruk megler eller advokat som har stilt sikkerhet og som har bevilling.
  • Undersøk seriøsitet for eksempel ved finansiering, særlig ved bolig som er under oppføring.
  • Gå på visninger. Ta gjerne med en sakkyndig, og få eventuelt en tilstandsrapport.
  • Les kontrakten nøye. Sjekk betaling, levering/overtakelse, utgifter knyttet til overdragelsen, eierforhold/skjøte, heftelser, tilleggsytelser, offentlige skatter og avgifter.
  • Unngå forskuddsbetaling, i så fall må det stilles en bankgaranti som sikkerhet.
  • Klagemuligheter: sjekk dine rettigheter til å reklamere etter kjøpet.
  • Sjekk også valutaforholdene i det landet du kjøper bolig, for å eliminere valutarisiko.
    (Kilde: Forbruker Europa)

Les mer om boligkjøp på Forbruker Europas nettsider.

Tyrkia, Thailand og Brasil

Thailand

Også Thailand er et spennende investeringsområde akkurat nå.

Foto: ScanStock

Tom Andersson mener også at Tyrkia, Thailand og Brasil kan være gode investeringsområder:

– I Tyrkia får du mye for pengene. Prisene er lavere enn i Spania, og det er billigere å leve i Tyrkia. Thailand er svenskenes feriested nr. én, og jeg tror feriemarkedet vil vokse også der.

Brasil er ytterligere et marked på vei opp. Landet arrangerer både fotball-VM og sommer-OL de nærmeste årene. Det vil øke interessen for landet, tror Andersson.

Unngå disse stedene

Andersson mener at det er flere steder man bør være på vakt mot.

Montenegro opplevde sterk prisstigning, men det er svært vanskelig å få solgt i dagens marked. Albania vil jeg heller ikke anbefale. Selv om landet har en vakker kyst er det nok lenge til markedet slår til på grunn av dårlig infrastuktur.

– Jeg vil også være forsiktig med å anbefale Kambodsja og Vietnam. Ikke på grunn av politikk, men det er nok en god stund til etterspørselen etter ferieboliger vil komme her.

– Og til slutt er det Bulgaria. Der er mye bygget fort og dårlig. Man finner svært billige leiligheter i landet, men husk at det er kaldt i Bulgaria fra september til mai, sier Andersson.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)