Hopp til innhold

Ny serie fra Berlin

Hver gang man kommer til Berlin er noe nytt kommet til. Arkitektur, gallerier, utstillinger. Ja, selv en gammel kunstskatt som Nefertiti er blitt flyttet, forsket på og må sees fra nye vinkler!

Holocaust minnesmerket i Berlin (Peter Eisenman).

Holocaust minnesmerket i Berlin (Peter Eisenman).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

I Kunstreisen laget vi en serie programmer etter et besøk i Berlin i 2005. Mye er fremdeles aktuelt. Men noe må også sees på med et nytt blikk. Ja, etter oppussing av museene på Museumsinsel er også kunsten blitt flyttet på og kan betraktes i enda "riktigere" omgivelser enn før. Ved vår tur med lyttere til Berlin i september/oktober i år så vi også mye vi aldri rakk å stoppe opp ved for seks år siden. Denne gang blir det spasertur langs Karl Marx Alle med blikk på DDRs sosialistiske byplaner. Hamburger Bahnhof, museum for samtidskunst, er også et nytt tilskudd på kunstarenaen.

Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, fasade.

Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, fasade.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Tomás Saraceno: Cloud Cities (utst. i Hamburger Bahnhof)

Tomás Saraceno: Cloud Cities (utst. i Hamburger Bahnhof).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Arkitekten Schinkel ønsker vi også å se nærmere på - han var også maler og skulptør. Og riktignok har vi laget program om Jødisk museum. Men hva med det jødiske Berlin - med synagogen, minnesteder og det hele? Nicolaiviertel, det eldste Berlin, er også en vandring verd. De av våre lyttere som var med oss til Berlin, opplevde alt dette. Fra lørdag 24. mars får også dere andre innblikk i det vi stoppet opp ved når dere hører på Kunstreisen her i NRK P2.

Prakteksempel på sosialistisk boligbygging i Karl Marx Alle.

Prakteksempel på sosialistisk boligbygging i Karl Marx Alle.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
En av de "Hackeschen Höfe" i Berlin.

En av de 'Hackeschen Höfe' i Berlin.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor