Hopp til innhold

Nå må "mirakelmat" bevises

Kan mat gi deg bedre tenner eller slankere figur? Nå blir det slutt på "falske løfter" om at matvarer eller helsekost har enestående effekt på helsa vår, hvis det ikke kan dokumenteres. Sjekk her hvilke påstander som er bløff og som blir forbudt.

Sunn mat

Påstander om matvarers 'mirakuløse' evner må nå bevises. Hvis ikke, blir påstandene forbudt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sinar 2 / ColourBox

Flere løfter om forbløffende effekter av mat og kosttilskudd blir nå forbudt.

Flere produsenter har fått beskjed om at deres markedsføring ikke vil være lovlig. Blant påstandene de ikke lenger kan markedsføre produktene med, er løfter om bedre blodomløp, større bryst, bedre læreevne, styrket immunforsvar, reduksjon av hetetokter, slankere kropp, evne til å motvirke kolikk, beroligende virkning, senking av kolesterol og bedre tannhelse.

Nordmenn handler kosttilskudd for over to millarder kroner i året. Produsentene lover alt fra bedre syn og blodomløp, til god effekt på vekst og konsentrasjonsevne. Dokumentasjonskravet er nå skjerpet.

Fra 1. november blir flere av disse påstandene forbudt ved lov i Norge, fordi de rett og slett ikke stemmer.

EFSA, det europeiske Mattilsynet, har nylig avsluttet en omfattende gjennomgang av en rekke konkrete påstander brukt i markedsføring og presentasjon av kosttilskudd og mat.

Målet til EFSAs vitenskapskomite har vært å finne ut hvilke helsepåstander som stemmer, og hvilke produkter du kaster bort pengene på å kjøpe.

LES OGSÅ:

Butikker og apotek

Konklusjonene fra EFSA danner nå grunnlaget for en lov om hva som skal være tillatt av helsepåstander i markedsføring. I neste uke blir loven en del av den norske forskriften om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler.

På "forbudslisten" finner du flere produktnavn kjent fra norske butikker og apotek, og løfter som er godt kjent fra reklame.

Listen inneholder både fiskeolje, melk og te, i tillegg til mer alternativ naturmedisin.

LES OGSÅ:

Fiskeolje en gjenganger

Mange har nok stilt spørsmål ved om reklamen kan ha rot i virkeligheten, ettersom enkelte preparater fremstår som rene mirakelpiller.

Kanskje vil forbudet føre til litt mer edruelig markedsføring, og en større sjanse for at visse produsenter og reklamefolk ikke tar munnen for full?

Kapsler med fiskeolje er blant gjengangerne i markedsføring av "mirakelmat". Men selv om fiskeolje nok kan ha mange gode egenskaper, mener EFSA at enkelte produsenter har gått for langt i hva de lover. I nesten alle slike produkter med marine fettsyrer blir det nå forbudt å reklamere med at de:

  • virker beroligende og gir rom for en positiv utvikling hos barnet
  • bidrar til bedre syn
  • bidrar til å fremme den psykiske utviklingen
  • bidrar til å øke konsentrasjonsevnen
  • bidrar til å øke tankeevnen
  • bidrar til å øke læringsevnen.

Grunnen til at påstander som dette ikke lenger blir tillatt i markedsføringen, er at EFSAs vitenskapskomite mener at det ikke finnes forskning eller dokumentasjon som bekrefter påstandene.

LES OGSÅ: Lite omega 3 i oppdrettslaks