Lider du av pollenallergi, kan det være en god ide å passe på hva du putter i munnen.
For en rekke vanlige matvarer kan sette i gang allergiske symptomer hos pollenalergikere.
LES OGSÅ:
Forvirrer kroppen
Omtrent hver andre pollenallergiker opplever at de får ubehag - og da gjerne i munn og svelg - når de spiser visse typer frukt, grønnsaker, nøtter og krydder.
Dette skjer fordi kroppen ikke klarer å skjelne mellom de allergifremkallende stoffene i pollen og de lignende stoffene i matvarene.
Men det er svært individuelt hva hver enkelt reagerer på.
Og det er helst rå matvarer som skaper problemer. Hvis maten er maten er kokt, skrelt, hermetisert eller syltet, opplever man sjelden kryssreaksjoner, ifølge
.LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Dette skaper reaksjoner
Her er listen over matvarer som lett forårsaker kryssreaksjoner - og som du kanskje bør være forsiktig med når det er mye pollen i lufta.
Men selv om du reagerer på noen av matvarene i lista, betyr ikke det at du nødvendigvis også reagerer på alle de andre.
Bjørkepollen
- Frukt: pære, eple, aprikos, plomme, fersken, kiwi, kirsebær, nektarin.
- Grønnsaker: gulrot, potet, tomat, selleri.
- Nøtter: hasselnøtter, peanøtter, mandel, paranøtter, valnøtter.
Gresspollen
- Frukt: appelsin, melon.
- Grønnsaker: tomat, erter.
- Nøtter: peanøtter.
Burot
- Frukt: melon, solsikkefrø.
- Grønnsaker: selleri, purre, paprika, løk, gulrot.
- Urter: persille, koriander, hvitløk, karri, anis, oregano.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: