NRK Meny
Normal

Tåler ikke melk

De ser at datteren blir bedre når hun kutter ut melkeprodukter. Er hun allergisk?

Melk
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei. Jeg er far til en jente som blir 3 år i april. Hun har slitt med mye hoste og feber. Hun er testet mot allergi, men det er ikke oppdaget noe. Vi er blitt fortalt at hun har såkalt barneastma, og hun bruker Ventoline og Flutide.

Av erfaring har vi oppdaget at hun reagerer på melk og melkeprodukter av alle slag. Hun får feber, slimdannelse i halsen og hoster til hun kaster opp. Vi har nå prøvd med laktoseredusert melk og soyaprodukter, og vi mener å se en klar forbedring på plagene hennes.

Kan dette alene dreie seg om melkeallergi, og hvis ikke - hvorfor kommer det ikke frem på allergitester?

Jørgen svarer

Hei. En allergiprøve kan bare bekrefte en allergi. Den kan ikke alene avkrefte en allergi. 

Med andre ord kan man ikke stole blindt på slike prøver.

LES OGSÅ Skadelige dietter for barn

Det viktigste er faktisk det dere allerede har gjort. Testet og sett at datteren din blir verre når hun får melk og melkeprodukter, og at hun blir bedre når hun kutter dette ut.

Det er liten tvil om at matallergi kan ha negativ innflytelse på andre plager, også astma. Du får se nå om hun også blir bedre av sin astma.

LES OGSÅ Allergi mot mat

Husk bare på at hun får i seg nok kalsium om dere kutter hardt ned på tilførselen av meieriprodukter. De er nemlig hennes viktigste kilde til kalsium.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

LES OGSÅ Nytt liv uten melk og gluten

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.