NRK Meny
Normal

Hjelp mot pollenallergi

Her er lege Jørgen Skavlans beste råd.

Nesespray
Foto: Razvan Radu-RazvanPhotography

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg er en jente på 28 år som gruer meg veldig til pollensesongen. Hva er dine beste råd for å komme gjennom denne tiden av året med minst mulig plager? Har du erfaringer med vaksinering?

Jeg lurer også på om det vanlig at man ikke blir henvist videre til spesialist når det gjelder allergi? Jeg får kun behandling av min fastlege som ikke ønsker å sende meg videre.

Jørgen svarer

Hei. I dag finnes det mange former for behandling av pollenallergi. Det kan være nesespray, øyedråper, tabletter, kortisonsprøyter eller vaksiner.

Les også
Hjelp mot tett nese

Jeg pleier å anbefale mine pasienter å starte med det enkleste ikke-medikamentelle prinsippet, nemlig å unngå pollen om du kan.

Lese, jente

Ikke slå deg ned i en blomstereng.

Foto: ScanStockPhoto

For eksempel:
– Ikke sove med åpent vindu om du har et bjørk utenfor.
– Ikke slå seg ned på en blomstereng om man er gressallergiker.

Se også
Pollenvarsling

Dette er jo ikke alltid like enkelt og da må man behandle medikamentelt.

Først kan man prøve lokalbehandling med nesespray og øyendråper. Så eventuelt med tabletter, og da gjerne i en god dose i perioder. Om man er veldig sesongplaget er en sprøyte kortison veldig effektivt og trygt.

Vaksiner er nok fremtiden for denne typen plager, men foreløpig er de litt vanskelig å få, og de er ikke entydig effektive. Det vil nok bli bedre etter hvert.

Dersom legen din ikke følger en slik strategi som jeg skisserer her, så kan du be om en henvisning til en spesialist. Men husk at spesialister heller ikke kan trylle…

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.