NRK Meny
Normal

Kjekt å ha med i sommer

Her er dingsene Lyd & Bilde mener du kan få stor glede av i sommer, enten du skal ut på reise eller bare tilbringe ferien på stranda.

Kjekt å ha i sommer

Noe er nyttig, noe er moro, og noe er begge deler.

Foto: Lyd & Bilde

Nyt sommerens soundtrack

Klipsch Image ONE Stereo

Klipsch Image ONE Stereo

Foto: Lyd & Bilde

Ingen sommer uten musikk. Hva passer vel bedre enn en hodetelefon fra noen som kan litt om høyttalere?

 • Klipsch Image ONE Stereo, hodetelefon
 • Pris 1300 kroner

Amerikanske Klipsch har laget høyttalere lengre enn de fleste av oss har levd. Derfor er det ikke noe tull når de lager hodetelefoner.

Image One er en middels stor hodetelefon, som passer akkurat rundt øret. Under de sorte øreklokkene skapes lyden av 40 mm store membraner, som rocker bedre enn de fleste.

Den er iPhone-vennlig også, med fjernkontroll og mikrofon på ledningen. Så kan man ta telefonen, si pent hallo, og starte musikken igjen. Uten å ta av hodetelefonene.

Finner frem

Navigon Mobile Navigator

Navigon Mobile Navigator

Foto: Lyd & Bilde

Bilnavigering er uhyre praktisk. Med Navigon på mobilen finner man ikke bare frem til rett adresse, men også til restauranten med favorittretten, og hoteller.

 • Navigon Mobile Navigator, GPS-navigering på mobil
 • Pris fra 489 kroner

Navigering er mer enn bare å finne riktig adresse. Underveis trenger man drivstoff, både til bil og passasjerer. Da er det lite som er mer praktisk enn GPS-navigering på mobilen. Da har man alltid en hjelper med seg, enten man går, sykler eller kjører.

Mobile Navigator har også støtte for Michelin-guiden, og viser ikke bare veien i 3D, men bilder fra titusener interessepunkter. Og holder deg oppdatert på trafikkutviklingen mens du kjører.

Den kan lastes ned og brukes på mobiler med Windows Mobile, Android eller iOS på iPhone og iPad.

Samsung NX100

Samsung NX100

Foto: Lyd & Bilde

LES OGSÅ:

For alle anledninger

Samsungs lekre hybridkamera er et av sommerens beste kjøp. Med utskiftbar optikk og enkel betjening, får alle et praktisk lite kamera med flott bildekvalitet.

 • Samsung NX100 , systemkamera
 • Pris 3000 kroner

De fleste systemkameraer koster mye mer, men er ikke mye bedre enn Samsung NX100. Som til under 3000 kroner må være et av de beste kjøpene man kan gjøre i sommer.

Man får mye for pengene. Et utmerket zoomobjektiv som dekker 20-50 mm brennvidde (tils. 30-75mm), 14 megapiksler og HD-video, er bare noen av godsakene.

Smarte betjeningsløsninger gjør NX100 til systemkameraet alle får gode bilder med. Finnes i sort og hvitt.

Fleksibelt tilbehør

Gorillapod SLR

Gorillapod SLR

Foto: Lyd & Bilde

Kamerastativene er ikke hva de en gang var. Gorillapod er små stativer som kan bøyes og vris, slik at man kan sette kameraet hvor man vil.

 • Gorillapod SLR, kamerastativ
 • Pris 350 kroner

Hvordan skal man ellers få tatt bilder av seg selv? Eller få skarpe bilder på lange eksponeringstider?

Gorillapod kommer i forskjellige størrelser, dette er den minste versjonen for systemkameraer.

Det er bare 25 cm langt, men de tre armene kan bøyes rundt stolper, klemmes fast i bordplater og justeres etter ønske. Dermed kan man ta bilder fra posisjoner hvor et vanlig stativ blir for lite fleksibelt.

Skal man ha bare ett tilbehør til kameraet i sommer, må det bli et Gorillapod stativ. Det åpner for kreative muligheter man ellers ville gått glipp av.

Crumpler Prime Mover

Crumpler Prime Mover

Foto: Lyd & Bilde

LES OGSÅ:

Pakkeselet

Hvordan skal man ellers få med seg alt man trenger i sommer?

 • Crumpler Prime Mover, skulderbag
 • Pris 900 kroner

Crumpler Prime Mover er stor nok til å ha plass til en iPad, kamera, et par bøker, hodetelefoner, magasiner og mye annet man må ha med i sommer.

Skulderbagen har et stort rom med god plass, og små lommer til de små tingene. Som kulepenner, festivalbilletter, pass, mobiltelefon.

Bagen er 43 cm på langsiden, og er laget i sprutsikkert nylonmateriale, med justerbar og polstret skulderrem. Og finnes i åtte farger, både feminine og maskuline.

Ubegrenset sommermusikk

Wimp

Wimp

Foto: Lyd & Bilde

Kjøre langt i sommer? Dårlig radiodekning, eller er du rett og slett lei av den samme musikken som går om og om igjen? Skaff deg et abonnement på en av musikktjenestene Wimp eller Spotify!

 • Wimp eller Spotify, musikktjenester
 • Pris 99 kroner/mnd.

For 99 kroner pr. måned gir de tilgang til et tilnærmet ubegrenset utvalg musikk. Begge kan installeres på en smarttelefon med Android eller Apple OS operativsystem, som kan kobles til AUX-inngangen på bilen. Du trenger aldri å høre samme sang igjen!

Tommelfingerregelen er at Wimp har best utvalg i norsk musikk og har gjennomtenkte redaksjonelle spillelister, mens Spotify er best om du vet hva du vil høre på og ønsker et raskt og effektivt brukergrensesnitt.

Husk et mobilabonnement som tillater ubegrenset med datanedlasting, ellers blir regningen høy. Og ikke bruk mobilnettet til dette i utlandet!

Trådløs ferielyd

Jensen partyPal

Jensen partyPal

Foto: Lyd & Bilde

Om sommeren beveger man seg gjerne litt friere enn ellers, og da kan det være en fordel med trådløse høyttalere.

 • Jensen partyPal, trådløs iPod-høyttaler
 • Pris 1200 kroner

Med Jensen partyPal kan du sette iPoden din på plass i ladedokken og ta med høyttalerne dit du vil innen 20 meters rekkevidde. Høyttalerne er fullstendig trådløse, de drives nemlig av batterier som lades via induksjon.

De tåler etter sigende fire timers spilling på heftig volum før de må lades opp igjen. Partypal kan også strømme musikk direkte fra PC og Mac via den medfølgende USB-senderen.

Stilsikre 3D-briller

Gunnar Phenom

Gunnar Phenom

Foto: Lyd & Bilde

Tenkt deg på kino i sommer? Hvorfor ikke sørge for å se bra ut i samme slengen?

 • Gunnar Phenom, 3D-briller
 • Pris 1000 kroner

Amerikanske Gunnar spesialiser seg på briller til digitalt bruk. Disse polariserende 3D-brillene kan du bruke mens sommerens 3D-filmer fyker over lerretet, så vel som til TV og spill med passiv/polariserende 3D-skjerm.

Perfekt for deg som vil skille deg ut, og som synes de billige plastbrillene du får på kino blir for klumpete. Produsenten hevder dessuten at bildeopplevelsen blir bedre med skikkelige glass.

Men vær obs: Selv om de ligner vanlige solbriller mangler de UV-filter, så du bør bytte briller når du skal ut i sola. Også her har Gunnar en del spennende å velge i.

Action-kamera

GoPro Hero HD

GoPro Hero HD

Foto: Lyd & Bilde

Du som er av den aktive sorten har sannsynligvis hørt om GoPro allerede. Hvis ikke skal du vite at det er den perfekte måten å fange øyeblikkene på.

 • GoPro Hero HD, HD hjelmkamera
 • Pris 2500 kroner

GoPro Hero HD er et superkompakt HD-kamera i et vann- og støtsikkert hus som kan festes på på hjelmen, surfebrettet, sykkelrattet eller hvor det skal være.

Det kan filme i både 720p, 960p og 1080p oppløsning, og ta stillbilder underveis som lagres til et SD-minnekort (tilleggsutstyr).

GoPro brukes av mange i proffsammenheng og er laget for å tåle en trøkk, og kommer i ulike "kit" med tilbehør tilpasset alt fra sykling til surfing og motorsport. Show us video, or it didn’t happen!

Bilferiens redning

Jensen Media:link ML9000 Twin

Jensen Media:link ML9000 Twin

Foto: Lyd & Bilde

Ut på tur, aldri sur kan være en sannhet med modifikasjoner hvis du har barn i baksetet. Heldigvis finnes det råd.

 • Jensen Media:link ML9000 Twin, bærbar DVD-spiller
 • Pris cirka 2800 kroner

- Pappa, er vi snart fremme? En bærbar DVD-spiller kan være en etterlengtet fredsmegler på biltur, og du trenger to skjermer slik at alle kan se.

Jensen har satt sammen en kjekk og rimelig pakke med alt du trenger. ML9000 Twin består av to 9 tommers LCD-skjermer - den ene har DVD-spiller innebygd, og signalet trekkes videre til den andre.

Skjermene går selvsagt på 12 volt, og kommer med en enkel festebrakett som kan sitte igjen i nakkestøttene mens spillerne brukes innendørs.

Sist men ikke minst følger det med trådløse hodetelefoner. Dermed skulle det være mulig å holde det både stille og rolig i baksetet…

Kjøl drikken med USB

Satzuma The Cooler
Foto: Lyd & Bilde

Hold brusen eller pilsen kald mens du sitter ved datamaskinen!

 • Satzuma The Cooler, minikjøleskap med USB
 • Pris 200 kroner

The Cooler er et lite minikjøleskap som får strøm fra USB-kontakten på datamaskinen din. Det er akkurat stort nok for en vanlig boks med brus eller øl, og kan være akkurat det du trenger for å holde ut den siste arbeidsøkten før middag.

Skjønt, er det øl du huser, anbefaler vi å vente til du kommer hjem fra jobb.

Gjør iPhone til flaskeåpner

Be A Headcase
Foto: Lyd & Bilde

Nå er det slutt på å stå der med den uåpna flaska i hånda og skjegget i postkassa. Her er hylsa som gjør iPhone til flaskeåpner!

 • Be A Headcase, iPhone-hylse med flaskeåpner
 • Pris 200 kroner

Be A Headcase står bak iPhone-hylsa av gummi med innebygget flaskeåpner i rustfritt stål. I tillegg kan du installere en app som holder tall på antall flasker du har åpnet!

Den kan også spille en personlig sang eller lyd når du åpner en flaske, eller vise et bilde. Innebygget er også en brusboksåpner som også kan brukes som brevåpner.

Vi skal slett ikke påstå at dette er noe du trenger, men blant alt det ubrukelige man kan bruke penger på, er vel ikke dette det verste.

Like godt med begge hender

Samsung HMX-Q10BP
Foto: Lyd & Bilde

Her er videokameraet som fungerer like godt for venstrehendte som for høyrehendte.

 • Samsung HMX-Q10BP, HD-videokamera
 • Pris 2500 kroner

Det hjelper lite om et videokamera gir aldri så god bildekvalitet, om det er for tungvint i bruk. For skjevhendte er dette dessverre en langt mer aktuell problemstilling enn for høyrehendte.

Samsung har tatt affære, og lansert et videokamera som er like enkelt å bruke uansett hvilken hånd du foretrekker. Opptaksknappen er på midten, slik at den er like enkel å nå uansett tommel, og zoomhjulet er også konstruert slik at det ikke skal spille noen rolle.

Når du holder kameraet i venstre hånd, er det opp ned, men bildet i søkeren snur seg til å bli riktig. Videoklippet blir også foreviget i riktig retning.

LES OGSÅ:

Sportsøreproppene

Philips ActionFit

Philips ActionFit

Foto: Lyd & Bilde

Disse øreproppene tåler all slags vær, står imot svette, og er i så måte som skapt for treningsøkten.

 • Philips ActionFit, ørepropper
 • Pris 500 kroner

Philips ActionFit, også kjent under den mer kryptiske betegnelsen SHQ3017, er utviklet for aktive musikkelskere og skal gi en god lydopplevelse når du jogger langs stranda, i skogen eller på andre måter er i fysisk trening.

Passformen er designet for å sitte godt rundt øret i all slags aktivitet. Svetten kan du bare skylle under rennende vann så snart treningsøkten er over!

Med fjernkontroll for iPhone og en forlenget ledning kan du enkelt bytte låt uten å dra frem spilleren fra lomma under trening. Mikrofon sitter på kabelen, for handsfree telefonsamtaler.

Flygende videospill

AR.Drone

AR.Drone

Foto: Lyd & Bilde

Hvem sier at late dager i parken eller på stranda må være kjedelig?

 • AR.Drone, flygende videospill
 • Pris 2385 kroner

Modellflyene er for lengst lagt på hylla av de spesielt interesserte, men et nytt type fartøy er klar for kamp! Jeg snakker om AR.Drone, et quadrikopter som styres via en app fra din iPhone, iPad eller iPod Touch.

Noen vil kanskje si «leketøy for far», jeg vil si: «leketøy for alle!» Spionér via det innebygde kameraet, gjør kunster i luften og utfordre dine venner til en kamp mellom Dronene.

AR.Drone kan brukes overalt, både innendørs og utendørs, og flere apps er nå tilgjengelig i appstore.

Spill i ny drakt

Nintendo 3DS

Nintendo 3DS

Foto: Lyd & Bilde

Bærbar konsoll er et must om sommeren!

 • Nintendo 3DS, bærbar konsoll
 • Pris 2290 kroner

Tidligere i år slapp Nintendo den første bærbare konsollen med 3D teknologien, og det uten briller!

Konsollen har fått en betydelig oppgradering i softwaren fra forgjengerne, og inneholder flere artige funksjoner som kamera som både tar vanlige og 3D bilder, innebygde spillopplevelser og motionkontroll.

Fra den ble sluppet i mars og frem til juni er det blitt sluppet hele 25 spill, og flere er på vei. Her kan spillere plukke fra alle sjangere i både nye og gamle spill i ny drakt.

På skattejakt

Geocaching logo

Geocaching logo

Foto: Lyd & Bilde

Bruk denne applikasjonen til å gå på skattejakt uansett hvor du befinner deg.

 • Geocaching, en skattejakt i utvidet virkelighet på din iPhone, iPad eller iPod Touch.
 • Pris 55 kroner

Geocaching er et fenomen som endelig begynner å bli ganske utbredt også i vårt ganske land. Via en nedlastbar applikasjon bruker man gps-teknologien i sitt iProdukt til å finne "cacher" i nærheten av der du måtte befinne deg.

Cacher er ulike objekter plassert ut av andre oppigjennom årene, og man jakter på dem, finner dem, loggfører at man har funnet dem og legger dem tilbake på plass for nestemann.

Er du heldig tar disse cachene deg til steder du kanskje ikke hadde tenkt på i utgangspunktet.

Hjernetrim i hele ferien

ISIS

ISIS

Foto: Lyd & Bilde

Om du er av de som mener at elektronikken kan ligge igjen hjemme i ferien, er ISIS kanskje noe for deg.

 • ISIS, et krevende spill
 • Pris 1069 kroner

ISIS er kåret til ett av verdens vanskeligste teknospill, og gir selv de mest drevne en real utfordring.

ISIS er en håndlaget kule bestående av flere lag, og er dekket med hieroglyfer. Hver kule er unik og har sin egen løsning.

Oppgaven din er å vri på kulens deler for å åpne den, og dermed finne ledetråder til virtuelle og fysiske pyramider som er utplassert, for så å vinne premier på opptil flere hundre tusen kroner.

En liten hake er at i tillegg til kulen, koster det penger å bli medlem på utviklernes nettsider.

En rocker iblant oss

Ion Block Rocker

Ion Block Rocker

Foto: Lyd & Bilde

Trenger du lyd som rocker på campingen, i hagen eller i parken? Ion Block Rocker gjør iPod til festens lydspor.

 • Ion Block Rocker, bærbart dokkinganlegg
 • Pris 2500 kroner

Ion Block Rocker er et heftig dokkinganlegg for iPod, robust bygget for å tåle å bli litt mishandlet.

Anlegget er av typen mono, for å gi plass til en stor 8-tommes bass og en 1-tommes diskant i et kompakt kabinett. Dermed bør du få nok lyd til grillfesten!

Du kan dessuten dra i gang et karaokeshow med den medfølgende mikrofonen, eller bruke mikrofoninngangen til å plugge i gitaren. Batteriet fullades på seks timer, og kan da spille på fullt volum i tolv timer.

Perfekt for ferielesing

Amazon Kindle

Amazon Kindle

Foto: Lyd & Bilde

Er du lei av å dra på flere kilo bøker når du skal på ferie. Da er Amazon Kindle løsningen for deg.

 • Amazon Kindle, e-bokleser
 • Pris fra $139 pluss skatter og avgifter

Er du glad i å lese engelske bøker, er Kindle i en liga for seg selv. Tilgangen til bøker er enorm, og du får med deg det aller nyeste.

I tillegg er den basert på såkalt elektronisk blekk som er glimrende selv om sola skinner rett på den. Hele greia veier ikke mer enn 225 gram, og batterilevetiden er en måneds tid.

Lyd uten en tråd

Creative Ziisound D5x

Creative Ziisound D5x

Foto: Lyd & Bilde

Hva med trådløs lyd på hytta? Denne gir deg god lyd uten å bruke så mye som en kabel.

 • Creative Ziisound D5x, trådløst høyttalersystem
 • Pris 1900 kroner

Har du en enhet som støtter Bluetooth-stereo er du sikker. Da er det bare å koble seg opp, legge seg på solsengen og nyte musikk eller kanskje en liten lydbok.

Kort sagt en perfekt enhet for late dager i solveggen med litt godt i glasset.

Når du ikke får kontakt

Trådløst på tunet

Ice kan ofte gi bedre dekning enn andre leverandører.

Foto: Martin Kierstein / Colourbox

Er sommeren på hytta en lidelse uten kontakt med omverdenen? Når du ikke får 3G-dekning på mobilen og det ikke er et bredbånd i nærheten, kan Ice være løsningen.

 • Ice, trådløst bredbånd
 • Pris fra 175 kroner per uke

Ice er et bredbånd som tenderer til å gi deg dekning der ingen andre kan, enten du er på sjøen eller hytta.

En trådløs ruter som flere kan dele eller et modem bare for deg, løsningene er mange. I tillegg kommer abonnementer som er meget fleksible og egner seg nettopp for sporadiske brukere. Da kan dette være løsningen som redder deg når alt håp er ute.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.