Hopp til innhold

Test av hodetelefoner

Å velge hodetelefoner til bærbare spillere eller mobiltelefonen behøver ikke å bety at man må gå på akkord med lydkvaliteten. Man kan få kjempeflott lyd for en tusenlapp.

Hodetelefoner

Gode hodetelefoner behøver ikke koste skjorta. Denne testen tar for seg åtte velkjente merker.

Foto: Monkey Business Images / ColourBox

Hvis vi ser bort fra de aller billigste hodetelefonene, er det fullt mulig å få god lyd på hodet for noen hundrelapper. Da henger bassen bedre med resten av musikken, og det er fullt mulig å høre hva vokalisten synger, uten å måtte skru opp volumet mye.

Men betaler man litt ekstra, øker mulighetene til å få kvalitetslyd betraktelig. I denne testen har Lyd & Bilde plukket åtte lukkede hodetelefoner fra kjente produsenter, som koster rundt tusenlappen. Noen ligger under, et par av dem ligger over.

Felles for alle åtte er god bærekomfort, lav motstand og høy nok følsomhet til at de fungerer med de bittesmå forsterkerne som sitter i mobiltelefoner. Og iPod-er.

Det er også en fordel at de ikke er for store. Da tar de stor plass i en bag, og blir ukomfortable å ha hengende rundt halsen når man ikke lytter.

LES OGSÅ:

Komfort og kvalitet

Det er også en fordel at de kan brettes sammen, eller legges flatt. Derfor er det lagt vekt på hvor praktiske de er som hodetelefoner for folk på farten, men også tatt hensyn til bærekomfort, støydemping, og naturligvis lydkvalitet.

Kvaliteten er også studert. Skal de være med ut, må de tåle litt. Utbyttbare ledninger er en fordel. De aller fleste kan enkelt bytte øreputer, men flere av dem har fastmonterte ledninger.

Alle hodetelefonene er testet på en iPhone 4 med ukomprimerte musikkfiler, og på hodetelefonutgangen til en McIntosh C50 forsterker.

Hodetelefonene spilte minimum 48 timer kontinuerlig før lyttetesten, for å gi dem en viss innspillingstid, noe som ofte gagner særlig bassgjengivelsen. Som blir strammere og bedre artikulert.

LES OGSÅ:

Best i test: Sony MDR-ZX700

Sony MDR-ZX700

Moderne lyd i klassisk design: Sony MDR-ZX700

Foto: Lyd & Bilde

Sonys hodetelefoner er ikke blant de mest praktiske. Men de spiller klokkeklart og er meget komfortable.

Sonys hodetelefoner lyder svært åpent, mellomtonen er klokkeklar og vokaler lyder praktfullt. Detaljfetisjister får så det holder i ZX700, som formelig gnistrer av små og store detaljer i musikken.

Klangbalansen er slankere enn for eksempel Denon-hodetelefonene, og bassen mangler pondusen som får mye musikk til å låte ekstra fett, som hodetelefonen fra Koss.

  • Best i test!
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 1024 kroner
  • Vekt: 240 g
  • PLUSS: Sitter godt. Superdetaljert. God kvalitet.
  • MINUS: Kan ikke legges sammen.

Les full test av Sony MDR-ZX700 på Lyd & Bilde

Beste kjøp: Shure SRH240m+

Shure SRH240m+

Nesten perfekt: Shure SRH240m+

Foto: Lyd & Bilde

Kanskje ikke den mest bærbare i testen, men hodetelefonene fra Shure spiller glimrende til prisen.

Det samme kan vi i høyeste grad si om lydkvaliteten. Med disse på hodet har man aldri et kjedelig øyeblikk. Lydbildet er åpent, balansert, rikt på detaljer og det spruter av dynamisk spilleglede fra første takt.

De kan som Sony-hodetelefonene, bli litt vel energiske i diskanten, men lyder aldri slankt. Her får man stram og potent bass, god dynamisk kontrast og et mye friskere lydbilde enn de fleste hodetelefonene i testen.

Hvis man kan leve med at de ikke kan pakkes sammen, er Shure SRH240m+ det beste valget blant hodetelefonene under tusenlappen. En fremragende allround hodetelefon som passer de fleste.

  • Beste kjøp!
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 745 kroner
  • Vekt: 181 g
  • PLUSS: Balansert og raffinert klang. Åpent lydbilde. Håndfri mic og fjernkontroll. Mye for pengene.
  • MINUS: Størrelsen.

Les full test av Shure SRH240m+ på Lyd & Bilde

Spesielt anbefalt: Sennheiser HD448

Sennheiser HD448

Balansert velklang: Sennheiser HD448

Foto: Lyd & Bilde

Sennheiser HD448 er både lette og komfortable tross størrelsen, og spiller fortreffelig.

Førsteinntrykket av HD448 er at de lyder litt kjedelig, men etter en stund oppdager man at de snarere er balanserte, med god sammenheng mellom bunn og topp.

Grunnen til at de kan oppfattes som kjedelig, er den beherskede dynamikken. Det spruter ikke akkurat av HD448, men til gjengjeld blir man ikke så lyttetrett av dem heller.

Bassen er stram og kontant, mellomtonen åpen og diskanten presis, men det er ikke den store graden av gjennomsiktighet i lydbildet her.

Derfor anbefales Sennheiser HD448 til de som vil en ha en prisgunstig allround hodetelefon, med god bærekomfort, snarere enn de audiofile blant dere.

  • Spesielt anbefalt!
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 840 kroner
  • Vekt: 192 g
  • PLUSS: Nøytralt og sammenhengende lydbilde. God komfort.
  • MINUS: Behersket dynamikk. Ikke blant de mest gjennomsiktige.

Les full test av Sennheiser HD448 på Lyd & Bilde

4 poeng: Denon AH-D1100

Denon AH-D1100

Bassmonsteret: Denon AH-D1100

Foto: Lyd & Bilde

Testens dyreste hodetelefoner har høye forventninger å leve opp til.

Så feil kan man ta. De er ikke dårlige, men vi hadde forventet mer av testens dyreste hodetelefoner.

Sammenlignet med de beste i testen – og for den del de fantastisk gode Denon AH-A100 – får man et mørkt, bassorientert lydbilde som bare en narsissistisk bassgitarist kan like. Eller en som elsker bass generelt. På de premissene er D1100 ikke så verst.

Men de er for ubalanserte, kveler detaljer og lyder mer lukket enn åpent. Helt håpløst er det ikke, med litt innspilling løsner det litt for membranene, som presenterer et stort og mektig lydbilde. Som i det minste røsker litt i fyllingene når man drar opp volumet.

Men de er simpelthen for dyre i forhold til hva man opplever av lydkvalitet.

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 1298 kroner
  • Vekt: 189 g
  • PLUSS: Fyldig klang. Massiv bass. God bærekomfort.
  • MINUS: Ubalansert lydbilde. Dunkel bassgjengivelse.

Les full test av Denon AH-D1100 på Lyd & Bilde

4 poeng: AKG Q460

AKG Q460

Gode aner: AKG Q460

Foto: Lyd & Bilde

Man skal ikke kimse av testens minste hodetelefoner, de lyder nemlig mye større enn de ser ut.

Siden de små øreklokkene ligger utenpå og ikke rundt øret, demper de ikke støy utenfra særlig godt. Men tross størrelsen er lydbildet stort og fyldig.

Det forekommer meg at de har fetere bass enn K450 som de er basert på. De spiller ikke fullt så høyt som de største i testen, men er så pass effektive at de færreste vil oppleve det som et problem. Lydbildet er mørkt, det er lite detaljer her og diskanten er dempet i forhold til resten av lydbildet.

Men de spiller behagelig, og har forbausende bra kraft og presisjon i bassen. Tøffere enn de ser ut til, altså, og velegnet til pop, rock og musikk med trøkk i. Men den innelukkede mellomtonen og anemiske diskanten, gjør ikke klangbalansen noen tjeneste her.

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 1195 kroner
  • Vekt: 120 g
  • PLUSS: Kompakt. Praktisk og lett. Egnet til iPhone.
  • MINUS: Anemisk diskant. Mørkt lydbilde.

Les full test av AKG Q460 på Lyd & Bilde

4 poeng: Koss DJ100

Koss DJ100

Bunnsolid kvalitet: Koss DJ100

Foto: admin / Lyd & Bilde

De solide hodetelefonene fra Koss tåler en støyt, men spiller litt for lavt.

Lydbildet er fyldig med potent bass og bra dynamikk. Noen dypbass har de imidlertid ikke, men den varme klangen er både behagelig og innsmigrende.

De har ikke den samme detaljrikdommen som Sony ZX700, og lyder farget i mellomtonen. De spiller ikke alltid høyt nok. Det lekker nemlig støy inn, og da skrur man gjerne opp lyden, men den lave følsomheten begrenser lydtrykket.

Koss DJ100 anbefales først og fremst til alle som liker fyldig bass og varm klang, og selvsagt til de som verdsetter den bunnsolide kvaliteten hodetelefonene har. Disse overlever nok det meste.

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 800 kroner
  • Vekt: 240 g
  • PLUSS: Fyldig lydbilde. Potent bass. Solid kvalitet.
  • MINUS: Farget klang. Lav følsomhet.

Les full test av Koss DJ100 på Lyd & Bilde

4 poeng: Panasonic RP-HTF600

Panasonic RP-HTF600

Billig og bra: Panasonic RP-HTF600

Foto: Lyd & Bilde

De store hodetelefonene fra Panasonic er testens billigste, men langt fra dårligste.

Store 50 mm membraner gir fyldig lyd og bass, dog uten den helt store spruten i dynamikken. Forvent heller ikke noe fyrverkeri av detaljer.

Mellomtonen er nokså dempet, grenser til lukket, og i diskanten er det tynt med informasjon sammenlignet med de beste i testen. Tross det, er hodetelefonene fra Panasonic behagelige å lytte til, på all slags musikk.

De har god balanse mellom topp og bunn, og lyder alltid pent og pyntelig. Store akustiske instrumenter som pianoer lyder litt for slankt, men trommer har bra vekt og trøkk. Til prisen er Panasonic HTF600 et bra kjøp, så lenge man ikke forventer mirakler hva lydkvalitet angår.

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 695 kroner
  • Vekt: 250 g
  • PLUSS: Balansert lydbilde. Fet bass. God komfort. Gunstig pris.
  • MINUS: Slank mellomtone. Smått med detaljer.

Les full test av Panasonic RP-HTF600 på Lyd & Bilde

3 poeng: Philips TR 55LX

Philips TR 55LX

Bøy og tøy: Philips TR 55LX

Foto: Lyd & Bilde

Disse sitter som limt på hodet, men den eneste grunnen til å kjøpe Philips-hodetelefoner, er kvaliteten.

Lydkvaliteten er det verre med. De spiller ikke dårlig, men de utmerker seg heller ikke på noen måte. Lydbildet virker trangt, med dårlig stereoseparasjon og et rett og slett dunkelt klangbilde.

Detaljer glimrer med sitt fravær, diskanten er så avslappet at det grenser til krise, og bassen er svampete og dominerer lydbildet i alt for stor grad.

Er man det minste kritisk, faller Philips-hodetelefonene fullstendig igjennom. Men digger man bass og synes det er kjekt at de ikke blir liggende igjen i snøen eller på asfalten, når man kjører snowboard eller skateboard, er det bare å løpe til nærmeste butikk. Eller kanskje ikke.

  • Vurdering (1 - 6): 3 poeng
  • Pris: 899 kroner
  • Vekt: 150 g
  • PLUSS: Solid kvalitet. Masse bass.
  • MINUS: Kjedelig klang. null detaljer. Avtakbar ledning.

Les full test av Philips TR 55LX på Lyd & Bilde.

Se FBIs testarkiv her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)