- De beste tv-merkene

Loewe er kåret til beste merke i Europas største tv-test. Men Samsung gir de beste bildene.

Sharp og Samsung

Samsung gir de beste tv-bildene, mens Sharp kommer dårligst ut i Europas mest omfattende tv-test.

Foto: Robyn Beck / AFP/Scanpix

De to siste årene har den internasjonale testorganisasjonen ICRT (International Consumer Research & Testing ) gjennomført en av de mest omfattende tv-testene noensinne. Hele 307 flatskjermer fra 15 produsenter er satt under lupen.

Forbrukerrådet, som er en del av ICRT, har nå bearbeidet samtlige tester for å finne ut hvilken produsent som lager de beste flatskjermene over tid.

Ti prosent av tv'ene er av plasma-typen, som generelt oppnår dårligere testresultater enn LCD-skjermene.

Vinnerne

Konklusjonen er at det tyske tv-merket Loewe ender opp med beste gjennomsnittlige totalkarakter, mens Samsung gjør det sterkest når man kun ser på bildekvaliteten.

Sony gjør det også skarpt. I oppsummeringen av to års testing, tar japanerne sølvplassen både som totalresultat og når det gjelder bildekvalitet. Sharp er den store taperen.

Stor variasjon

Loewe

Skjermene fra den tyske luksusprodusenten Loewe fikk best gjennomsnittlig totalkarakterer.

Foto: John Macdougall / AFP/Scanpix

Loewes tv'er har i gjennomsnitt fått 65,5 av 100 oppnåelige poeng, og er dermed det merket som ender opp med beste samlede totalresultat de to siste årene.

Hele ni av ti Loewe-skjermer fikk bedre poengsum enn gjennomsnittet for samtlige flatskjermer.

Loewes beste modell ender opp på fjerdeplass av de 280 testede LCD-skjermene, men den dårligste må ta til takke med en 208.-plass.

Sony følger hakk i hæl, men har også stor kvalitetsforskjell mellom de beste og dårligste modellene. Tre av fire Sony-skjermer fikk bedre totalresultat enn gjennomsnittet, mens én Sony-tv endte nesten nederst som nummer 274 i rekken.

Samsung LE40C750

Samsungs LE40C750 har fått det beste enkeltresultatet av alle tv'ene som er testet de to siste årene.

Foto: Samsung

LES OGSÅ:

Beste enkelt-tv

Halvparten av Samsung-modellene har bedre poengsum enn gjennomsnittet, og mange av dem gjorde det svært bra i flere av testene.

Samsungs LE40C750 (selges i Norge som LE40C755) oppnår hele 73,7 totalpoeng, og er dermed en klar enkeltvinner blant alle de 280 testede LCD-skjermene.

Samsung har også de beste testresultatene i plasma-klassen.

Sharp gjør det ikke skarpt

Tv-produsenten Sharp ender opp med de dårligste resultatene både når det gjelder bildekvalitet og totalt.

Selv om fire andre merker gjør det enda dårligere (Grundig, Sanyo, Funai og Gorenje), er Sharp i snitt den svakeste produsenten i Forbrukerrådets oversikt over de oftest testede merkene.

Plasma mot LCD

Forbrukerrådets oppsummering begrenser seg til produsenter som har fått minst 10 modeller testet. Dermed omfatter den merkene Samsung, Philips, LG, Panasonic, Sony, Sharp, Toshiba og Loewe.

Skjermstørrelsene varierer fra moderate 26 tommer til store 52-tommere.

LES OGSÅ:

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)