Hopp til innhold

Test av GPS på mobilen

iTunes oversvømmes av GPS-apper. Denne testen av alle de store finner frem til de beste for deg.

GPS-oppslag

Hvis man ikke kjører så ofte, kan det være mer økonomisk å kjøpe programvare til mobilen i stedet for et separat GPS-apparat.

Foto: Lyd & Bilde

Lyd & Bilde har tidligere gjort lignende tester av virkelige GPS-navigatorer og tilsvarende apper for mobiler. Men nå finnes det såpass mange å velge mellom at det er på høy tid å stille disse mot hverandre i en stor samlingstest.

Skal man velge de kjente navnene, eller går det greit med lavbudsjett? Kan man rent faktisk kjøre med gratisprogram?

Opplevelsen

Hva man først og fremst må ha klart for seg er at en mobilapp aldri kan gi samme opplevelse som en navigator.

Skjermen er mindre, noe som enten resulterer i at man må nøye seg med mindre informasjon eller at den blir vanskelig å lese. Dessuten er det vanskeligere å treffe de små knappene.

Man har heller ikke samme lydressurser fra høyttalerne eller like bra presisjon fra GPS-kretsen. Man kan imidlertid løse begge problemene med å kjøpe ekstrautstyr.

Fordelene

Mobilappene har selvfølgelig også fordeler. Først og fremst har man jo alltid mobilen med seg, noe som ikke alltid er tilfellet med navigatoren. Dersom man ikke kjører så ofte, kan det være mer økonomisk å bare kjøpe programvaren i stedet for enda et apparat.

Mobilen har dessuten internettoppkobling, noe som bare luksusmodellene har. Det gir mulighet for søk og sekundfersk informasjon til en overkommelig pris.

Best i test: TomTom 1.6

TomTom 1.6

Finner den raskeste veien: TomTom 1.6

Med helt fersk trafikkinformasjon på skjermen har man alltid kontroll og sparer tid.

Siden i fjor sommer da appen ble testet sist, har det hendt mye. Dynamiske kartoppdateringer og detaljert trafikkinformasjon er blant det som har blitt lagt til.

Så nå er dette ikke bare den appen som finner veien best, nå er det den som lar deg komme frem hurtigst mulig.

Derfor er det TomTom som gjelder om man skal navigere med iPhone i byer og unngå å sitte fast i køer.

  • Best i test!
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 419 - 619 kroner
  • PLUSS: Best trafikkinformasjon. Smarte veivalg. Hurtige kartkorrigeringer.
  • MINUS: Prisen.
  • Les full test på Lyd & Bilde

Beste kjøp: Navv 10.2

Navv 10.2

Basisnavigering til budsjettpris: Navv 10.2

Vil man komme billig unna får man mer enn man har kunnet håpe på med Navv.

For en gang skyld virker det som om et reklameslagord stemmer. Navv har alle basisfunksjoner man trenger, og lite med unødig staffasje.

Den har bra kart, og om man bare renser bort unødige interessepunkter så går det å få kartene tilstrekkelig ryddige. Man får selvfølgelig ingen trafikkinformasjon, men det ofrer vi gjerne for denne prisen.

Skal man bare ta seg fra punkt A til punkt B behøver det ikke være vanskeligere, og tydeligvis ikke dyrere, enn dette.

Anbefalt: Navigon Mobile Navigator 1.7

Navigon Mobile Navigator 1.7

Det beste iPad-valget: Navigon Mobile Navigator 1.7

Tydelige kart og luksusfunksjoner gjør Navigon til et forlokkende valg.

Navigon har som vanlig bygget en pen og lettbetjent GPS-app med de peneste og tydeligste kartene. De rimelige prissatte ekstrafunksjonene er også bra.

Skal man bruke iPad som navigator er Navigon det beste valget, og den er også et utmerket valg for iPhone dersom køer ikke er et større problem i området man kjører. TomTom har imidlertid kjørt forbi når det gjelder storbytrafikk, og derfor uteblir seieren i år.

  • Spesielt anbefalt.
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 450 - 619 kroner
  • PLUSS: De beste kartbildene. Rimelige ekstrafinesser. Best for iPad.
  • MINUS: Prisen.
  • Les full test på Lyd & Bilde

Copilot Live 8.2

Tapte muligheter: Copilot Live 8.2

4 poeng: Copilot Live 8.2

Når toppfunksjonene mangler blir det bare en standard navigator igjen.

Kartene er ganske rotete og det blir mye leting og trykking i menyene. Ikke toppklasse på brukervennligheten.

Hadde man brukt Copilot i Tyskland eller et annet land der livetjeneste finnes, ville man nok fått en bedre opplevelse enn her i nedkoblede Skandinavia. Slik som det er nå kjennes navigeringen middelmådig, noe som er greit om man ser på prisen for Nordenkartene. Derimot er ikke Europaversjonen verd prisen.

Falk Navigator 2.0

Utenlandsk reiseguide: Falk Navigator 2.0

4 poeng: Falk Navigator 2.0

En tvilling til Copilot med en noe lavere pris og turistguide til storbyer.

Hvis man reiser mye i Tyskland, Spania, Frankrike, Storbritannia eller Italia kan denen appen være brukbar med de livetjenestene som finnes. Her i Norden føles appen ikke på langt nær lå vøre verd pengene, selv om man nøyer seg med lokale kart.

Falk er stort sett identisk med Copilot, men det er to forskjeller. Storbyguidene er nyttige om man er på ferie, mens tekst-til-tale funksjonen er rene bondefangeriet da den fortsatt ikke leser opp gatenavnene.

4 poeng: Navmii GPS Live 1.6

Navmii GPS Live 1.6

På god vei: Navmii GPS Live 1.6

Navmii er på gang til å lykkes med å levere en billig og grei navigator, men de er ikke riktig i mål ennå.

Til å være så ufattelig billig får man faktisk veldig mye med Navmii. Det vil si at den finner adresser og leder deg dit med instruksjoner på veien. Man får til og med advarsel om fotobokser, og bare det kan være verdt prislappen.

Men kartbildene er rotete, og man får ingen ekstra hjelp i vanskelige kryss. Forhåpentligvis blir det bedre i kommende versjoner. Totalkarakteren stiger et hakk for det ekstremt lave prisen, men kun derfor.

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 29 - 39 kroner
  • PLUSS: Prisen. Fotobokser.
  • MINUS: Rotete kart. Dårlige svinginstruksjoner.
  • Les full test på Lyd & Bilde

3 poeng: Waze 2.0.1

Waze 2.0.1

Gratis navigering: Waze 2.0.1

Hjelp til med å komplettere kartene og rapportere køer, og bli en helt på nettet.

Til å være et gratis navigasjonsprogram som alle er med på å forbedre, er Waze ikke så dumt. Men skal man reise til et sted man ikke finner eller er avhengig av å komme frem i tide, er det så langt ikke tilstrekkelig bra i Skandinavia.

Som et sosialt eksperiment og et kult prosjekt er det derimot lysende. Skal man ut å kjøre på kjente veier kan man like gjerne ha Waze i gang og delta med trafikkinformasjon og samle poeng for at man hjelper til.

  • Vurdering (1 - 6): 3 poeng
  • Pris: 0 kroner
  • PLUSS: Gratis. Kult å utforske. Sosiale funksjoner.
  • MINUS: Veier savnes. Få hjelpemidler.
  • Les full test på Lyd & Bilde

3 poeng: iGo 1.3.2

iGo 1.3.2

Standardapp til luksuspris: iGo 1.3.2

Skal kundene betale en premiumpris, gjelder det å levere valuta for pengene.

iGo er ingen dårlig navigasjonsløsning, men den stikker seg ikke ut på noen måte. Den har omtrent de samme funksjonene som mange av de billigere appene. Problemet er at den koster tre ganger så mye.

Da forventer man seg premiumfunksjoner, men de glimrer helt med sitt fravær. iGo burde slippe en billig versjon for enkelte land for å ha en sjanse til å tiltale noen. Slik som det er nå blir totalkarakteren senket fordi man føler at man ikke får nok igjen for pengene.

  • Vurdering (1 - 6): 3 poeng
  • Pris: 379 - 549 kroner
  • PLUSS: Brukervennlighet
  • MINUS: Prisen. Middelmådig kartbilde. Avkortede navn
  • Les full test på Lyd & Bilde

2 poeng: Nav4D 2.0.1

Nav4D 2.0.1

Lavbudsjett på alle måter: Nav4D 2.0.1

Programvare som selges med store røde salgslapper skal man med rette være mistenksom overfor.

Tross en meget aggressiv prissetting har man på følelsen at det ikke er verdt pengene. Nav4D er vanskelig å forstå seg på, til tross for at den kun har ytterst få funksjoner.

Om man til slutt lykkes å få inn destinasjonen, er kartene såpass dårlige at det ikke er til noen større hjelp. Det blir ikke bedre av at støtten for skandinaviske språk er fraværende. Legg heller på noen kroner eller kjør Waze, som til tross for savnede veier likevel gir en bedre opplevelse.

  • Vurdering (1 - 6): 2 poeng
  • Pris: 35 - 139 kroner
  • PLUSS: Billig
  • MINUS: Ingen funksjoner. Dårlige kart. Langsom og irriterende.
  • Les full test på Lyd & Bilde

Oppsummering

Copilot og dens tvilling Falk føles verd pengene i Nordenversjonene, selv om de ikke stikker seg ut på noe vis. Europaversjonene er derimot for dyre. iGo har samme problem, men der gjelder det begge kartversjonene.

Desto billigere er Nav4D, men da får man også et usselt produkt. Navmii er også svært bilig, men lykkes bedre. Dog ikke like bra som Navv, for den leverer mye for en rimelig penge, og blir derfor utvilsomt Beste kjøp. Dette til tross for at Waze er gratis, for den er mer et kult eksperiment enn en ferdig navigator. Men gi den noen år så blir den sikkert farlig.

Blant premiumproduktene er forstatt Navigon bra, og den beste blant appene for iPad. For iPhone må de imidlertid se seg forbikjørt av TomTom, som i år har klemt inn alle sine seneste finesser. Så imponerende at det ble Best i test.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)