Ikke ulovlig med hest i godteri

Myndighetene skal sjekke om det er hestegelatin i godteriet i Storbritannia. Mattilsynet har ingen planer om en liknende kontroll i Norge.

Gelatingodteri

Godteri inneholder ofte gelatin, hvilket skal stå på emballasjen. Men det er ikke et krav at det skal stå hvilke dyrearter gelatinen er laget av.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK/Colourbox

Ragnhild Margit Arnesen

Noen produsenter skriver på gelatinen hvilke dyrearter den er laget av, men det er ikke påbudt, sier Ragnhild Margit Arnesen fra Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet
Gelatinpulver

Hvis du vil vite hvilke dyrearter gelatinen er laget av, må du selv kontakte produsenten.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hestekjøtt er funnet i diverse kjøttretter de siste ukene.

Nå vil Food Standards Agency i Storbritannia sjekke om også gelatin kan inneholde hest, skriver The Daily Mail på sine sider.

Skal sjekke godteri

514 forskjellige produkter skal nå testes for hestegelatin i Storbritannia, blant annet godteri.

Mattilsynet opplyser at det er lov å produsere gelatin av slakteavfall fra alle dyr.

– Gelatinen kan inneholde både svin, storfe, sau, hest, fisk, geit eller kylling, men det er vanligst med storfe eller svin, sier Ragnhild Margit Arnesen, seniorrådgiver i Mattilsynet til NRK.no.

Reglene er felles for hele Europa.

Alle produkter som inneholder gelatin, skal være merket.

Men det er ikke noe krav til at det skal stå hvilket dyreslag gelatinen er produsert av.

Skal ikke sjekke godteriet i Norge

– Vi har ikke planer om å sjekke hvilke arter gelatinen i de norske produktene er laget av fordi uansett hva vi vil finne er det tillatt, forklarer hun.

Derfor vil det heller ikke være noe problem i henhold til regelverket dersom det er hestegelatin i godteriet eller andre produkter i Storbritannia.

– Det er like lovlig der som her, men engelskmenn er generelt mer skeptiske til å spise hest enn nordmenn, legger hun til.

I tillegg til matvarer som godteri, yoghurt, syltetøy, desserter og fortykningsmidler, brukes gelatin også i medisinkapsler.

Må selv spørre produsenten

Noen grupper vil unnlate å spise svin og hest.

Da må de selv gå gelatinen i sømmene for å finne ut om den er produsert av hest eller svin.

– Det gjør de ved å kontakte produsenten av produktet de ønsker å kjøpe, og be dem sjekke med sin gelatinprodusent hvilke dyrearter de bruker, oppfordrer hun.

De som spiser halalkjøtt har egne nettsider hvor folk som har sjekket dette legger ut informasjon om hvilke produkter de kan spise og hva de bør unngå.

– Hvis det står på gelatinpakken at den inneholder svin, skal den gjøre det. Hvis det bare står gelatin, kan den inneholde slakterester fra alle dyreslag som normalt slaktes, forklarer seniorrådgiveren.

Mattilsynet kjenner ikke til noen norske gelatinprodusenter, og regner derfor med at all gelatin som selges i Norge er fra utlandet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.