Hopp til innhold

Sukkerfritt godteri gir magetrøbbel

Sukkerfritt godteri kan gi både kvalme, magesmerter og diaré. Verst er det for barna.

Sukkerfritt godteri

Disse sukkerfrie produktene inneholder sukkeralkoholer eller andre søtningsstoffer. Flere av dem har også en advarsel om at store mengder kan ha en lakserende effekt.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Kirsti Bjerkan

Kirsti Bjerkan, klinisk ernæringsfysiolog.

Foto: Magne Hansen / NRK

Mange velger sukkerfritt godteri for å passe på vekta.

Men dette kan gi større plager enn du kanskje var klar over. Godteri som inneholder sukkeralkoholer kan føre til både magesmerter og diaré.

- De som har nervøs tarm i utgangspunktet, og i tillegg tilfører kroppen sukkeralkoholer, kan få mage- og tarmplager, sier Kirsti Bjerkan, klinisk ernæringsfysiolog til NRK.no.

LES OGSÅ:

Trøbbel i tarmen

Lise von Krogh

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Sukkerfritt godteri inneholder som regel sukkeralkoholer, som betraktes som søtningsstoffer og har egne E-nummer.

- Noen sukkeralkoholer gir mer kalorier per gram enn andre. Det som ofte brukes i tyggegummi eller i pastiller er xylitol og sorbitol, som gir litt mer enn halvparten av kalorimengden i sukker. Sukkeralkoholene (unntatt erytriol, mannitol) vil i noen grad påvirke blodsukkeret, forklarer Bjerkan.

Når du spiser sukkerfrie pastiller og godteri som inneholder sukkeralkoholer som xylitol, maltitol og sorbitol, kan du oppleve såkalt osmotisk diaré.

- Dette skyldes at sukkeralkoholene ikke fordøyes og suges opp i tynntarmen som vanlig sukker, men fortsetter ned til tykktarmen og trekker til seg vann der. Kroppen prøver simpelthen å fortynne sukkeret i tykktarmen, forklarer Lise von Krogh, ernæringsfysiolog ved Bramat.

Derfor opplever du løs avføring i stedet for fast, fordi vannet ikke tas opp igjen i tykktarmen som vanlig.

- Det gir ubehag fordi det ikke vil brytes totalt ned i tarmen. Den ufullstendige nedbrytingen forårsaker denne lakserende effekten. Noen føler seg oppblåst og får smerter i magen, men du skal spise ganske stor mengder før du får diaré, legger Bjerkan til.

Les også: Lidl-godteri inneholder alkohol

Skader ikke tennene

Lise von Krogh synes sukkerfritt godteri er et fint alternativ til sukkerholdige søtsaker eller søtsaker som inneholder kunstige søtstoffer.

- Fordelen med sukkeralkoholer er at de gir søtsmak uten å være skadelig for tennene. Det er viktig å påpeke at diareen etter inntak av godteri med sukkeralkoholer ikke er tegn på at det er noe galt i kroppen eller mangel på et enzym, slik som ved laktoseintoleranse, beroliger hun.

Von Krogh legger til at det vanligvis bare er et tegn på at du har fått i deg litt i overkant mye i forhold til hva kroppen din håndterer der og da.

- De finnes naturlig i små mengder, men sukkeralkoholer som brukes i pastiller og tyggegummi fremstilles fra naturlige sukkerarter, opplyser Bjerkan.

Sukkeralkoholene inneholder et molekyl som likner ulike sukkerarter, og de gir en søtsmak. I utgangspunktet inneholder disse søtstoffene samme kalorimengde som sukker, men fordi de tas ufullstendig opp i tarmen, tilføres færre kalorier sammenlignet med sukker.

Les også: Lures til å spise sukker

Forskjellige reaksjoner

Sukkeralkokoler er godkjente stoffer som kan brukes i matvarer.

Men dersom produktene inneholder sukkeralkoholer, skal det merkes med en advarsel om at overdreven bruk kan gi avføringstrøbbel.

Hvor godt du tolererer slike produkter avhenger også av hvor mye du spiser på en gang.

- For noen kan én eske pastiller være for mye, mens andre tolerere det. Fordeler du pakken utover dagen vil det være bedre enn innefor en kort tidsperiode. Mange vil kunne kjenne det hvis de tar en eske på en formiddag, anslår Bjerkan.

Ernæringsfysiologene har ikke et konkret mengderåd, men vil si at en pakke pastiller eller en pose i vanlig størrelse, nok tåles av de fleste voksne.

- Diareen oppstår når du spiser for mye for fort. Spis derfor ikke hele pakken på en gang om du får denne effekten, eller del godteriet med noen andre. Kjenn etter når diareen oppstår og reduser inntaket neste gang. Husk at barn kan oppleve denne effekten ved et lavere inntak, avslutter Lise von Krogh.

Les også: - Aspartam kan gi magefett

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)