Hopp til innhold

Ikke kvitt deg med løvet

Døde blader er som manna fra himmelen. Det siste du bør gjøre er å kjøre det av gårde.

Løv

Løvet er irriterende, men også brunt gull for hagen din. Rak det sammen og sleng det over blomsterbedet.

Foto: Colourbox

Høsttid er raketid, og for mange betoner nok lørdagene seg som en endeløs kamp mot årstiden og tyngdekreftene. Men skal du egentlig rake vekk løvet og kvitte deg med det?

I Danmark mener eksperten Poul Petersen overfor den danske avisa Politiken at "havens blade indeholder masser af næringsstoffer, som vil gavne både planterne, jorden og regnormerne, når de i løbet af vinteren og foråret går i forrådnelse"

Den danske gartneren og planteskoleeierens beste tips, er å flytte løvet fra gressplenen til blomsterbedene. Det bidrar til å holde fuktigheten i bedene og hindrer vekst av ugress, ifølge hageeksperten.

– Løvet er en ressurs

Tommy Tønsberg

Planteekspert Tommy Tønsberg sier løver gir humus til jorda slik at bedet får næring.

Foto: Hageselskapet

Men selv om Norge har et annet klima, er rådene de samme i Norge. Tommy Tønsberg er nylig avgått redaktør for Hagetidend, nå eier av Norges nyeste nettbutikk for hagetilbehør.

Han mener man bør se på løvet som en ressurs, og sette det inn der det passer best. Dødt løv gjør seg utmerket om du slenger det over blomsterbedet.

– Da vil marken dra det ned i jorda, og det gir humus til jorda slik at bedet får næring. I tillegg vil løvet være med på å hindre det tidlige ugresset i å spire, og da får det du har i bedet sjanse til å vokse opp, uten at ugresset får et bra forsprang, sier Tønsberg til NRK.no.

– Et slags Kinderegg, altså?

– Ja, og i tillegg isolerer det litt. Det vil gi plantene mulighet til å slå rot litt lenger utover høsten. Da merker de ikke frosten så veldig tidlig, sier han.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre i hagen nå

Egner seg godt til kompost

Men har du satt vårløk, er det ingen god idé å dumpe løvet i bedet. Du har derimot en rekke andre muligheter, alt etter hva slags løv du har.

Er plenen dekket av eike- eller bøkeblader, bør du vurdere å kompostere dem. Bladene har en læraktig konsistens og trenger lang tid på å brytes ned, noe som ikke er ideelt for plen eller blomsterbed.

Det gjelder for så vidt for alle bladtyper. Uansett tretype kan bladene legges på et mørkt og fuktig sted til kompostering, og løvkomposten egner seg utmerket til blomsterbedene senere.

Siste dans med gressklipperen

Men kanskje enda enklere er å starte opp gressklipperen for siste gang i 2013, og findele løvet. De små bitene brytes lettere ned av mark og andre mikroorganismer, og plenen får litt ekstra næring i vintermånedene.

– Det er iallfall viktig at de ikke ligger i tykke felter utover plenen, for da kan gresset dø. Det bør finkuttes eller rakes bort. Et og annet bjørkeblad er ikke så ille, men andre typer blader har lett for å legge seg i store klaser, sier Tønsberg.

Les mer om hage hos NRK.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)