Hopp til innhold

Dette bør du gjøre i hagen nå

Kuldegradene er på vikende front, og hagesesongen står for døra. Her er det viktigste du bør gjøre akkurat nå.

Vårsjau i hagen

Nå kan du plante de første vårblomstene i krukker utendørs. Og vintergrønne planter bør dekkes til mot vårsola.

Foto: Marianne Utengen / Hageselskapet

– Noe av det viktigste er faktisk å ikke gjøre for mye, sier gartner Marianne Utengen i Hageselskapet til NRK.no.

– Selv om snøen er i ferd med å forsvinne, er det for tidlig å rake plenen. Fjorårets planterester beskytter fortsatt mot en frostnatt eller to. Det er ingen grunn til dårlig samvittighet hvis du ikke fjerner rusk og rask med en gang, mener hun.

– Så len deg tilbake og nyt våren! lyder hennes oppfordring.

– For de fleste er det en glede å se at livet sakte våkner opp i jorda. Men vær litt forsiktig med å gå mye rundt i hagen nå på tampen av vinteren. Våren trenger ikke mye hjelp. Raking kan man vente med til april eller mai, sier gartneren.

Likevel er det noen viktige grep hageeiere bør ta når vi nå skriver mars måned.

Beskjæring

vedlikeholdsbeskjæring av hekk

Vedlikeholdsbeskjæring av alperips, en løvfellende hekk.

Foto: Marianne Utengen / Hageselskapet

– Dette er tida for å beskjære løvfellende hekker og prydbusker, sier Utengen.

– Hvis man skal gjøre litt mer enn bare å stusse hekken, er det viktig å beskjære før knoppene spretter. Dermed får du en frodigere hekk som er bredest nede og smalere øverst.

– Beskjæring om sommeren kan etter hvert gjøre at hekken vokser feil, forteller hun. Mange hageeiere vet ikke dette.

Utengen mener vedlikeholdsbeskjæring bør være hovedaktivitet i hagen nå i mars. I sør-Norge, vel å merke. Lenger nord bør man vente til våren er i ferd med å sette seg.

Utplanting

Nå er det også på tide å plante de første vårblomstene.

- Sett dem i krukker og store potter utendørs, men pass på temperaturen. Hvis frosten kommer tilbake i en lengre periode, bør krukkene dekkes til, settes under tak eller innendørs i en kjølig gang eller kjeller. Men ikke i vanlig romtemperatur, forklarer Marianne Utengen.

Er du usikker på blomstenes tålegrense, tar du dem inn om natta og lar dem stå ute om dagen, lyder hennes råd.

– Stemorsblomster, vårlyng, ranunkler og store- og småblomstrede påskeliljer tåler en frostnatt eller to.

– Hvis man har råd, ville jeg ha fråtset litt i nye vårblomster. Velg store krukker og fyll dem med et rikelig knippe ulike blomster. Det blir et fargerikt skue inntil de blomstrer av etter noen uker. Da kan man sette dem i jorda, slik at man får glede av dem også neste vår, sier Hageselskapets gartner.

Såing

Såing av blomster

Akkurat nå er det godt utvalg av blomsterfrø i butikkene.

Foto: Tommy Tønsberg / Hageselskapet

Dette er også tidspunktet for å så sommerblomster innendørs. Etter noen få uker planter du dem ut i hagen.

– Det er nå valgmulighetene er størst. Butikkenes utvalg av frø er mye større enn om du kjøper ferdige blomster når sommeren kommer, sier Utengen.

– Mange sorter må i jorda nå for at de skal rekke å bli ferdige til den virkelige utesesongen. Men for noen blomster kan det fortsatt være litt tidlig. Det er med andre viktig å lese informasjonen på baksiden av frøpakkene.

– Hva bør nybegynnere velge?

– Noen blomster er enklere enn andre når man sår. Det har blant annet med størrelsen på frøene å gjøre. Hvis frøene er veldig små, kan det hende at man sår dem for tett.

– Solsikke, blomkarse, ringblomster og blomstererter er klassiske sorter som er enkle å drive fram og som gir fine og frodige planter. De spirer raskt, og for nybegynneren er det gøy å se at man får det til, sier Utengen.

– Men husk at mye lys og litt lav temperatur er noe av det viktigste når du sår blomster. Ellers kan de bli lange og slengete, med fare for at de dør hvis det er for kaldt når du setter dem ut i hagejorda, legger hun til.

Tildekking

Marianne Utengen

– Dekk til de vintergrønne plantene nå, sier gartner Marianne Utengen.

Foto: Hageselskapet

Tildekking av såkalte vintergrønne planter er nok et stikkord hageeiere bør merke seg på denne tida av året.

– Mange dekker plantene sine om høsten for å beskytte dem mot kulda. Det er helt unødvendig. Det er nå om våren tildekking er viktig, forteller gartneren.

– For det er ikke kulda du skal beskytte mot når du legger på et dekke.

– For planter som er herdige nok i forhold til klimaet, spiller tildekking ingen rolle mot lave temperaturer om vinteren. Det er vårsola du skal beskytte mot, sier Utengen.

– I motsetning til løvfellende planter, er de vintergrønne utsatt for fordampning når sola begynner å varme om våren. Vannet fordamper fra det grønne mens det fortsatt er tele i bakken. Planten får ikke nok vann. Det mange kaller solsviing er egentlig tørkeskader.

– Derfor er det så viktig å dekke til alltid-grønne planter når sola begynner å ta tak. Gjør det nå!, lyder gartnerens råd. En stristrekk, en ikke alt for tung presenning eller rett og slett et laken gjør susen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)