Hopp til innhold

Kommer du hjem til dette?

Her er rådene for hvordan du unngår det og eventuelt redder plantene dine.

Blomster 1

Sørg for at plantene dine ikke henger med hodet fordi du nyter ferien.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Du vil sikkert gjerne ha sol i ferien - men hva gjør du med sommerblomstene mens du nyter sommeren?

Her er tre metoder:

Nabo-metoden

Blomster 2

Hvis naboen skal passe blomstene dine gjør du jobben enklere for ham ved å plante i store potter.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det enkleste er selvsagt å avtale med en nabo eller en venn som er villig til å gjøre jobben for deg.

Du gjør den jobben enklere for ham ved å plante i store potter. Mye jord holder på mye vann; små potter må vannes hver dag.

Sett pottene og verandakassene dine samlet i ferien, så blir ikke noen glemt. Ta med en liten gave hjem til den gode hjelper.

Hjemme-alene-metoden

Sjekk været på Yr før du drar. Hvordan blir forholdene for plantene som skal stå hjemme alene?

Blomster 3

Gi blomstene nok skygge når de skal være hjemme alene.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Mye sol og mye regn kan uansett bli en utfordring. Sett plantene i skyggen, uansett. Der fordamper det mindre vann og selv solelskende blomster klarer en uke eller to i skyggen.

Gi pottene og kassene en ordentlig rotbløyte, men sørg for at vannet kan renne unna. De liker ikke å stå i vann. Dekk den åpne jorda i pottene med avispapir, grus eller gressavklipp fra plenen. Mindre fordamping og vannet holder lenger.

Vannflaske-trikset

Blomster 4

En brusflaske opp ned i jorda sørger for vanning mens du er borte.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Når jorda er gjennomvåt setter du en brusflaske full av vann på hodet godt ned i potta. Etter hvert som jorda tørker opp renner det nytt vann inn.

Håndkle-trikset

Du trenger en stor balje med vann. Legg et håndkle med god sugeevne ned i vannet og la resten ligge utover på utsiden av baljen. Bruk gjerne en trapp.

Sett pottene dine på håndkleet som blir vått etter hvert som det suger vann til seg. Det finnes spesielle duker man kan kjøpe i hagesenter som fungerer enda bedre og som er større og har plass til flere potter. Slike brukes i gartnerier.

Selvvanning

Det finnes mange typer kasser og potter som har innebygd vannreservoar. De gjør ferietiden ekstra enkel. En dryppslange er også en lettvint løsning i områder der det ikke er vanningsforbud. Koster bare noen hundrelapper og kan legges fra potte til potte.

Mye regn? Sørg for at det er drennering slik at vannet renner ut. Gi litt langtidsgjødsel i hver potte. Mye regn skyller ut all næring og kan gi triste planter. Det kan være en løsning å sette dem under tak langs veggen eller på en veranda og behandle dem som om det ikke kom regn.

Redningsmetoden

Blomster 5

Som en siste utvei blir du kanskje nødt til å klippe ned blomster som har hatt for tørre tider.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Hvis ingen av de to andre metodene fungerte (eller du glemte det) og du kommer hjem til et trist syn, så må det en redningsaksjon til.

Sett pottene inn i skyggen, gi dem godt med vann med næring og la dem komme seg der. Mindre potter kan du senke ned i en bøtte vann og holde der til det slutter å komme bobler.

Vent noen timer og se om de henter seg inn igjen. Hvis de fortsatt ser triste og slappe ut; klipp dem tilbake. Klipp bort det tørre og døde. Klipp lange, strantne planter tilbake og la det komme nye skudd og blomster.

Til slutt: Det finnes diverse produkter som skal gjøre det enklere å ha potteplanter. For eksempel er Swellgel et middel du kan blande i jorda og som holder på mer vann enn bare jord og som gir det fra seg mens du ferierer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)