I år kan du få ekstra lang juleferie

Er du skikkelig heldig kan du ta ut to fridager og få elleve dagers juleferie.

Juleferie

Ferien kan bli lang hvis du er ekstra heldig. Inneklemte dager og røde dager gjør at juleferien kan bli på 11 dager.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Etter en lang høst og førjul uten en eneste fridag, kan du få en lang og deilig juleferie uten store innhugg i feriekontoen. Hvis du er heldig.

– Høsten og førjulsvinteren er lang uten ekstra fridager. Da kan det være godt med en litt lengre pust i bakken, sier Wenche Thomsen, rådgiver i HMS-politikk i LO.

Kan være belastende

Julaften i år faller på en mandag, og det betyr at tirsdag og onsdag er røde dager. Har du fri på røde dager, kan du komme veldig langt med å ta to fridager i julen.

Jobber du ikke lørdager eller halve julaften, kan du slå deg løs på en elleve dagers lang ferie. Bare ved å ta fri torsdag og fredag. Men alle er ikke like heldige.

– Arbeidstakere som arbeider helg har ofte valgt et yrke der det i stor grad kreves helgejobbing og arbeid på røde dager. De er på forhånd innforstått med at slik er det. Likevel vil det ofte oppleves som belastende å jobbe når andre har fri, sier Thompson.

Men det er fullt mulig å få seg en lang ferie.

– En del arbeidstakere har mulighet til å opparbeide seg fleksitid som kan brukes for eksempel til fri i romjulen. Slikt uttak gjøres ofte i samråd med arbeidsgiver.

Sjekk hva som er mulig på din jobb

Noen har nedfelt i personalreglementet eller tariffavtale at de arbeider noe lengre dager i deler av året mot fri i for eksempel i romjulen.

– Hva som er mulig å få til vil blant annet være avhengig av type virksomhet og arbeidsoppgaver. Uansett er det noe partene på arbeidsplassen kan diskutere, hva som er mulig for dem på deres arbeidsplass.

Selv om juleferien år blir ekstra lang, bekymrer ikke det direktør for Virke Faghandel, Bror Stende.

– I desember er vi veldig tradisjonelle og det meste av handelen foregår før julen setter inn. En romjul med mange fridager betyr derfor ikke så mye for handelsnæringen. I 2012 hadde vi samme antall handledager i romjulen som vi får i år, og det ble registrert en ubetydelig nedgang i omsetningen i forhold til 2011.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)