I år kan du få ekstra lang juleferie

Er du skikkelig heldig kan du ta ut to fridager og få elleve dagers juleferie.

Juleferie

Ferien kan bli lang hvis du er ekstra heldig. Inneklemte dager og røde dager gjør at juleferien kan bli på 11 dager.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Etter en lang høst og førjul uten en eneste fridag, kan du få en lang og deilig juleferie uten store innhugg i feriekontoen. Hvis du er heldig.

– Høsten og førjulsvinteren er lang uten ekstra fridager. Da kan det være godt med en litt lengre pust i bakken, sier Wenche Thomsen, rådgiver i HMS-politikk i LO.

Kan være belastende

Julaften i år faller på en mandag, og det betyr at tirsdag og onsdag er røde dager. Har du fri på røde dager, kan du komme veldig langt med å ta to fridager i julen.

Jobber du ikke lørdager eller halve julaften, kan du slå deg løs på en elleve dagers lang ferie. Bare ved å ta fri torsdag og fredag. Men alle er ikke like heldige.

– Arbeidstakere som arbeider helg har ofte valgt et yrke der det i stor grad kreves helgejobbing og arbeid på røde dager. De er på forhånd innforstått med at slik er det. Likevel vil det ofte oppleves som belastende å jobbe når andre har fri, sier Thompson.

Men det er fullt mulig å få seg en lang ferie.

– En del arbeidstakere har mulighet til å opparbeide seg fleksitid som kan brukes for eksempel til fri i romjulen. Slikt uttak gjøres ofte i samråd med arbeidsgiver.

Sjekk hva som er mulig på din jobb

Noen har nedfelt i personalreglementet eller tariffavtale at de arbeider noe lengre dager i deler av året mot fri i for eksempel i romjulen.

– Hva som er mulig å få til vil blant annet være avhengig av type virksomhet og arbeidsoppgaver. Uansett er det noe partene på arbeidsplassen kan diskutere, hva som er mulig for dem på deres arbeidsplass.

Selv om juleferien år blir ekstra lang, bekymrer ikke det direktør for Virke Faghandel, Bror Stende.

– I desember er vi veldig tradisjonelle og det meste av handelen foregår før julen setter inn. En romjul med mange fridager betyr derfor ikke så mye for handelsnæringen. I 2012 hadde vi samme antall handledager i romjulen som vi får i år, og det ble registrert en ubetydelig nedgang i omsetningen i forhold til 2011.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.