Hva er det med ungdomskjæresten?

Mette og Tor Helge ble sammen igjen etter 26 år. - Mange er redde for at de skal bli utro, og hive seg etter gamlekjæresten. Så det er sterke krefter, sier psykolog Sissel Gran.

Ungdomskjærester

Et halvt år etter at Mette og Tor Helge traff hverandre igjen, giftet de seg.

Foto: Tone Gjerde/NRK

Det sier seg at den første kjærligheten ikke ruster. For Tor Helge Johnsen stemmer dette. Han klarte aldri å glemme sin første kjærlighet, Mette.

- Den første kjærligheten er veldig spesiell, den setter dype spor. I hvert fall gjorde den det for meg. Derfor ringte jeg henne hvert tiende år, forteller Tor Helge Johnsen til NRK Puls.

Sammen igjen etter 26 år

Ungdomskjærester

- Vi hadde så mye mer til felles enn jeg kunne huske, sier Mette Gry Larsen Johnsen.

Foto: Tone Gjerde/NRK

Etter 26 år møttes de igjen. Da var det Mette Gry Larsen Johnsen som hadde plukket opp røret og ringt Tor på bursdagen hans. Det var starten på en ny begynnelse.

- Det tok ikke lang tid før det begynte å blusse opp følelser. Og da måtte jeg spørre meg selv, hva er dette? Er det nysgjerrighet eller en gammel kjærlighet som blusser opp igjen? Jo mer jeg tenkte på det, jo mer sikker ble jeg på at dette ville jeg. Men jeg kunne jo ikke være sikker på om det var gjensidig, forteller Tor.

Intens jakt

Psykolog Sissel Gran er ikke overrasket.

- Hvis den første kjærligheten har vært fin, og så tar slutt fordi man var veldig ung eller ble forkastet eller dumpet, kan jakten på å finne noe som ligner bli veldig intens i oss. Vi leter etter noen som ligner på det mennesket vi var så opptatt av og forelsket i, det kan faktisk styre oss i jakten på kjærligheten, sier psykolog Sissel Gran til NRK Puls.

Sissel Gran

Sissel Gran, psykolog.

Foto: Hanne Tharaldsen

Hun mener at den første kjærligheten er spesiell for mange.

- Du opplever ofte den først kjærligheten i formende år, og du er ung og emosjonelt åpen. Derfor setter det seg et avtrykk i hjerte og hukommelsen vår, og den tar godt tak i oss, den følelsen, forklarer Gran.

Skremmende møte

Det er ikke uvanlig at folk støter på sin gamle flamme i løpet av livet, tilfeldig eller for eksempel på en skolereunion. Og møtet kan være skremmende for noen, forteller Gran.

- Jeg møter noen ganger mennesker som har truffet igjen gamlekjæresten, og er veldig forskrekket over sine egne følelser. De har ofte en annen partner. De blir redde for at de skal bli utro, eller at de skal kaste ut sin nåværende partner og hive seg etter gamlekjæresten. Så det er sterke krefter, sier Gran til NRK Puls.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gjensidig kjærlighet - igjen

Følelsene til Tor Helge Johnsen var gjengjeldt. Et halvt år etter at de traff hverandre igjen, giftet han seg med ungdomskjæresten Mette.

- Vi hadde så mye mer til felles enn det jeg kunne huske. Vi hadde utviklet oss begge to. Det jeg kanskje ikke syntes så om den gangen, var ikke lenger til stede. Og det jeg syntes om, var fortsatt der. Det kjennes nesten som en gave fra himmelen at vi har fått disse årene sammen, forteller Mette Gry Larsen Johnsen til NRK Puls.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)