- Forelskelse er som kokain

Vi forelsker oss på et femtedels sekund, og rusen er som kokain. Det er blant konklusjonene i en ny studie.

Forelskelse

Knips, så er du i syvende himmel. Det sørger tolv ulike deler av hjernen for.

Foto: Colourbox

Bort med magien og hjertets uransakelige veier et øyeblikk, for forelskelsen kan være temmelig vitenskapelig.

Tolv ulike deler av hjernen er aktive når vi forelsker oss, ifølge en stor gjennomgang av studier på området, ledet av assisterende professor Stephanie Ortigue ved Syracuse University i USA.

Sammen sørger de ulike delene av hjernen for å frigjøre en skikkelig cocktail av naturlige stoffer, blant annet dopamin, oxytocin og adrenalin. Rusen vi får kan faktisk sammenlignes med kokain, ifølge Ortigue.

Følelsen av forelskelse påvirker hele vår oppfattelse av virkeligheten, inkludert hvordan vi ser på vår egen kropp.

Hodet - eller hjertet?

Likevel vil ikke Ortigue konkludere med at forelskelse bare er et fenomen i hjernen.

- Jeg vil si at det er hodet som forelsker seg, men hjertet er også med, fordi det komplekse konseptet kjærlighet formes både av prosesser fra hjernen til hjertet og omvendt, sier hun i en pressemelding.

- For eksempel kan aktivitet i visse deler av hjernen generere stimuli til hjertet, også kjent som sommerfugler i magen. Altså er noen av symptomene vi føler at kommer fra hjertet, i virkeligheten fra hjernen, fortsetter hun.

Ortigue og hennes gruppe har samarbeidet med forskere fra West Virginia University og et universitetssykehus i Sveits. Studien er publisert i Journal of Sexual Medicine (krever abonnement).

Mang slags kjærlighet

Ikke overraskende viser studien også at ulik kjærlighet berører ulike deler av hjernen.

Lidenskapelig kjærlighet, vennskapelig kjærlighet, foreldrekjærlighet og uforbeholden kjærlighet – alle har de sine egne nevrologiske kjennetegn.

Forelskelsen kan i stor grad knyttes til belønningssenteret i hjernen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)