Derfor er vi utro

Fem typiske grunner til at vi velger å ha sex med andre enn partneren.

sengekos

Når kvinner er utro er det følelser i bildet. Derfor er det vanskeligere for mannen å akseptere at kvinnen er utro, enn omvendt.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Les også: Regelmessig sex gjør deg sunnere

Har du fersket partneren din i å være utro mot deg, eller har du kanskje vært bortpå en annen selv?

Forfatterne Allan og Barbara Pease, som har skrevet boken «Hvorfor menn vil ha sex og kvinner vil ha kjærlighet», har funnet de vanligste årsakene til utroskap, skriver Jyllands-Postens forbrukerportal på nett.


Er jeg fremdeles attraktiv?

Dersom du ikke får nok oppmerksomhet hjemme, går det utover selvfølelsen. Da får man gjerne behov for å komme ut på markedet og teste om man fremdeles er tiltrekkende.

Resultat: Hvis ikke du får dårlig samvittighet av å være utro, vil det gå noe bedre i forholdet etter hvert.

Midtlivskrise

Du har helt panikk, og det bare skyldes noe i livet ditt. Derfor velger du utroskapens vei. I mangel på en annen løsning hopper du til køys med en annen.

Resultat: Din affære blir en liten trøst, men problemet er ikke løst. Du bør heller forsøke å finne ut hvorfor du er redd for å bli gammel.

Tidsinnstilt bombe

Du er lei av forholdet, men har rett og slett ikke nok mot til å håndtere problemene. Du velger den feige veien – og er utro.

Resultat: I virkeligheten er det mindre smertefullt å snakke om problemer enn å være utro.

Hevn

Kyss

Kyssing er også utroskap.

Foto: colourbox.com

Har partneren din vært utro, svarer du med samme mynt. Du er utro, men ikke fordi du egentlig har så lyst.

Resultat: Denne type affære er veldig selvdestruktiv, og du har det ikke bra med deg selv etterpå. Du må til og med kanskje søke hjelp for å komme deg videre.

Misfornøyd hjemme

Partneren din nekter å møte dine behov, selv om du uttrykker dem tydelig. Derfor satser du heller på å få dine behov tilfredstilt på byen.

Resultat: Det kan være en løsning å snakke med en sex-terapeut for å redde forholdet. Men kanskje er ditt behov så overveldende at du må gjøre det slutt med partneren din.

Klar for å prøve noe nytt? Finn din sexstilling

Mengde sex og husarbeid

Årsaken til at man vurderer å forlate partneren, er forskjellig fra menn til kvinner.

- Mennene vurderer det ofte fordi de synes de har for lite sex, og for lite variert sex. Kvinnene derimot, vurderer det fordi fordelingen av husarbeid er skjev, forteller Bente Træen, sexolog ved institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø, til NRK.no.

Seksuell aktivitet er viktig også for kvinner, men det rangerer ikke høyest. Når den ene parten i et forhold er utro, reagerer mannen og kvinnen forskjellig.

- Når kvinner er utro, er det følelser i bildet. Derfor er det vanskeligere for mannen å akseptere at kvinnen er utro, enn omvendt, forklarer sexologen.

Les også:

Akseptert grunn

Utroskap er i dag en akseptert grunn til å forlate sin partner. Men det er forskjell på om man har hatt et engangstilfelle med en tilfeldig person, og det å ha et forhold til en annen over tid.

- Det er forskjell på grad av følelsesmessig involvering, og ikke alle bryter forholdet dersom den ene parten har vært utro. Men jeg tror ikke det er så vanlig å hevne seg med samme mynt. Det holder at den ene har hatt et sidesprang. Mange går fra hverandre når den ene har vært utro, få vil da klare å reparere forholdet om begge har en affære, mener Træen.

Hun tror heller ikke at man bare er spontant utro. Det ligger som regel noe annet bak.

- Man er ikke utro når man har det fantastisk i et forhold. Mange forklarer utroskap med at det bare skjedde, men jeg tror det heller ligger en historie bak, selv om den kanskje bare er i underbevisstheten. Tilfredsstillelse er også svært viktig. Det er ikke usannsynlig at man er utro fordi man ikke blir tilfredstilt av partneren, avslutter sexologen.

Les også: - Facebook bidrar til utroskap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)