Forelskelse koster vennskap

En herlig forelskelse koster deg to nære venner, ifølge en ny studie.

Kyss

En kjæreste inn, to venner ut. Det viser ny forskning.

Foto: Colourbox.com

Forelsket par

Fokuset på kjæresten gjør at man ikke har plass til like mange nære venner.

Foto: Arnaud Finistre / Colourbox.com

De fleste har vel opplevd å bli så berusende forelsket at alt annet blir glemt for en periode. Eller at venner vi vanligvis ser både titt og ofte forsvinner inn i en forelsket boble.

Men avstanden til nære venner blir i mange tilfeller permanent, ifølge forskere ved Oxford University .

Intervjuene de har foretatt, viser at den indre kjerne i en vennekrets gjerne består av rundt fem personer. Hver gang en ny elsker kommer inn i bildet, reduseres antallet med to, skriver BBC .

Mindre vennekrets

- Folk som har kjæreste, har i gjennomsnitt bare fire personer i sin nærmeste krets, ikke fem. Og når man tar i betraktning at én av dem er kjæresten, har de altså måttet gi opp to vennskap, sier professor Robin Dunbar til BBC.

Dunbar leder en forskergruppe som studerer sosiale nettverk og hvordan vi organiserer størrelse og sammensetning.

Tidligere studier fra de samme forskerne har vist at det maksimale antallet venner man klarer å opprettholde er 150. Innenfor dette finnes det ulike grader av nærhet, og den innerste sirkelen består normalt av fire til seks personer.

Ikke plass til alle

Studien bekrefter det vi kanskje alle har en følelse av, nemlig at kjærlighet kan føre til at nettverket blir mindre.

Typisk prioriterer vi ned én venn og ett familiemedlem for å gi plass til kjæreste, ifølge forskerne.

- Det jeg antar at skjer, er at man fokuserer så mye på kjæresten at man rett og slett ikke får sett folk som du vanligvis har mye å gjøre med. Noen av disse vennskapene svekkes og rykker ned på nivået under, sier Dunbar til BBC.

- Hvis du ikke treffer folk, reduseres det følelsesmessige engasjementet man har i hverandre ganske fort, fortsetter han.

Hva er en «nær venn»?

Nære venner defineres av forskerne som personer vi ser minst en gang i uka, og som vi tyr til i kriser.

Den neste sirkelen, av mer perifere venner, består av personer man ser omtrent en gang i måneden. Disse personene er likevel så nære at vi ville savne dem og sørge over dem hvis de gikk bort.

540 personer fra 18 år og oppover deltok i studien.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)