Hold deg stram med «feriestrikken»

Med treningsstrikk i kofferten har du eget helsestudio. Slik holder du formen på ferie.

Cornelis Elander viser treningsøvelser du kan gjøre med strikk.

SE VIDEO: Statisk knebøy er en fin øvelse når du bare har kroppen å trene med. Foto: Karina Jørgensen/NRK. Video og redigering: Rune A. Hansen/NRK.

Cornelis Elander

Ikke ta ferie fra treninga. Sett av 15 minutter hver morgen, så blir det ikke så tungt å starte opp igjen til høsten, sier Cornelis Elander.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Treningsstrikk

Med en slik i kofferten kan du trene nesten hele kroppen på ferie.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Treningsstrikker

Forskjellige treningsstrikker.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Mange har slitt i hele vår for å finne bikiniformen.

Dersom du vil bevare den fine figuren, er det dumt å ta ferie fra treninga.

– Bruk 10 til 15 minutter hver morgen på et enkelt treningsprogram. Da vil kroppen fortsette å holde seg stram og fin, sier Cornelis Elander til NRK.no.

Nordmannen er til daglig personlig trener (PT) i Hollywood.

Slik får du sprettrumpe

Bruk en strikk

Mange feriehoteller har nå treningsrom, og da er det bare å fortsette som før.

Men er du på ferie der du ikke har vekter eller aerobic, må du ta saken i egne hender.

– Ta med deg en treningsstrikk i kofferten, da har du egentlig alt du trenger, ditt eget lille helsestudio, forteller Elander.

Han viser oss åtte enkle øvelser med en rød gummistrikk med håndtak.

Andre strikker i forskjellige varianter kan selvfølgelig også brukes.

– Gjør øvelsene på hotellrommet før frokost, ute på stranden, eller hvor du måtte ønske. Det viktigste er at du finner deg en liten kvadratmeter, setter av et kvarter og tar med deg strikken, oppfordrer han.

Fire med strikk

– Øvelsene trenger ikke oppvarming, opplyser Hollywood-treneren.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Sidehev

SIDEHEV: Stå på strikken med begge bena. Løft strikken ut med armene, husk å få med albuene i løftet. Gjenta 12–15 ganger, to til tre sett.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Fronthev

FRONTHEV: Her trener du forside skulder. Stå på strikken, løft en og en arm til den står rett ut fra skulderhøyde. Gjenta i tre sett med 12 til 15 repetisjoner. Ikke len ryggen bakover, men stå med rett rygg under hele løftet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Biceps curl

BICEPS CURL: Stå på strikken. Løft med en og en arm, og fleks musklene sammen på toppen. Du kan eventuelt gjøre øvelsen med begge armene samtidig, for variasjon. Gjenta til du har gjort to til tre sett med 10 til 12 repetisjoner.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Foroverlent sidehev

FOROVERLENT SIDEHEV: Stå på strikken, len deg forover, løft begge armene opp til hver side. Pass på at du har rett holdning og ikke lener deg for mye hverken forover eller bakover. Gjør tre sett av 12 til 15 repetisjoner.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Jo strammere strikken er, dess tyngre blir øvelsene. Brett gjerne strikken i to, eller hold på midten og ikke i enden for å gjøre øvelsene tyngre, utfordrer han.

To ganger maks antall

Statisk knebøy

STATISK KNEBØY: Stå i vanlig knebøy, senk rumpa ned, stå med cirka 90 graders vinkel i knærne. Hold armene rett ut dersom du sliter med balansen i denne øvelsen. Stå i denne posisjonen så lenge du klarer, og kjør helst to runder.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Knebøy er en øvelse mange kjenner, som ofte gjøres med tunge vekter på en stang over skuldrene og ryggen.

I stedet for å ta raske knebøy opp og ned, kan du stå så lenge du klarer i to statiske knebøy.

Hvis du står til du ikke klarer mer, vil det ha en liknende effekt som å gå opp og ned med tunge vekter.

Treningsentusiasten lover at etter to lange sett med statisk knebøy, er du veldig ferdig i beina.

– Deretter følger du opp med utfall. Gjør tre sett med 12 til 15 repetisjoner, forklarer Elander.

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Utfall

UTFALL: Ta ett skritt frem med det ene benet, slik at ender med nær 90 graders vinkel i kneleddet, og senk det andre kneet ned til det nesten berører bakken. Trekk deg tilbake til utgangsposisjonen og gjør det samme med det andre benet. Kjør tre sett med 12 til 15 repetisjoner. Pass på at det fremre kneet ikke er lenger frem enn tærne.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Push up

PUSH UPS: Sett armen i bakken i skulderbredde. Ikke ha for smalt grep, da trener du mer triceps. Senk brystet ned mot underlaget med rett rygg, og trekk deg opp igjen til utgangsposisjon. Gjør så mange du klarer i to sett.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Sitt ups

SIT UPS: Legg deg på rygg med føttene plantet på bakken og bøyde ben. Hold armene på brystet, og ikke bak hodet. Trekk overkroppen opp så mange ganger du klarer. Gjenta to ganger.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Aktivitet skader sjelden ...

Klarer du dette treningsprogrammet hver morgen, eller i alle fall fire ganger i uken på ferie, er det veldig bra.

Men lever du slaraffenlivet på solsengen med minimalt av annen aktivitet, skader det ikke å røre på seg i tillegg til styrkeprogrammet.

– Svøm noen lengder i bassenget eller havet, ta deg en sykkeltur eller jogg lett når det ikke er så varmt. Det viktigste er at det ikke blir et sjokk for kroppen når du begynner med den vanlige treningen igjen til høsten, avslutter Cornelis Elander.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)