NRK Meny
Normal

Gravide har mindre migrene

Kvinner med voksende babymage har mindre hodepine enn ellers, viser en ny norsk studie. Men amming har ingen effekt.

Gravid

Migreneanfallene er færre under graviditet, men gleden er kortvarig. Det viser ny studie fra NTNU.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er gjort få studier på migrene og gravide eller nybakte mødre, til tross for at mange kvinner har erfaring for at migreneplagene endrer seg under graviditet.

I en fersk studie fra NTNU viser forskerne at gravide kvinner har mindre plager enn ellers. Studien er ledet av Elisabeth Volden Kvisvik ved Institutt for nevromedisin.

Migreneanfallene blir færre og kortere jo nærmere man kommer termin, skriver Dagens Medisin.

Amming uten effekt

Selv om enkelte rapporterte om økte hodepineplager under graviditet, var det langt vanligere med bedring i denne perioden.

208 gravide med migreneplager deltok i studien, og førte detaljerte hodepinedagbøker gjennom svangerskap og barseltid.

Den dempende effekten på migreneplager ser ut til å vare fram til en uke etter fødselen. Deretter øker frekvensen og lengden på anfallene til det normale igjen.

Det har vært spekulert i om amming kan virke positivt på migrene, men en slik effekt fant forskerne ikke.

Anbefaler forsiktighet med medikamenter

Forskerne mener resultatene gir nyttig informasjon om hva kvinner med migreneplager kan vente seg i forbindelse med at de får barn.

Ifølge Folhelseinstituttet lider mellom 1 og 2 prosent av gravide kvinner av så kraftig migrene at de har behov for medikamenter.

En studie som ble lagt fram i fjor, viser at migrenemedisiner ikke øker risikoen for misdannelser hos fosteret. Medikamentene øker imidlertid risikoen for høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og blødninger i begynnelsen av graviditeten.

Det anbefales derfor at man er restriktiv med å bruke slike medisiner under graviditet, og at man følges opp nøye.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.