Hopp til innhold

Mange gravide har skjult diabetes

Ti ganger så mange har svangerskapsdiabetes som det de offisielle tallene viser, ifølge en ny studie fra Groruddalen i Oslo. Symptomene er ofte diffuse.

Gravid

Svangerskapsdiabetes forblir ofte ubehandlet, frykter forsker.

Foto: Colourbox.com

Mange gravide kan ha svangerskapsdiabetes uten å vite om det, frykter lege og forsker Anne Karen Jenum.

Som en del av STORK-prosjektet i bydelene Bjerke, Stovner og Grorud i Oslo har gravide blitt undersøkt ekstra nøye for å avdekke svangerskapsdiabetes.

Undersøkelsen viser at 13 prosent har tilstanden.

- Tallene gir grunn til bekymring, og viser at vi må ta gravides helse på alvor, sier Jenum, som er prosjektleder for STORK.

Økt risiko for diabetes

Svangerskapsdiabetes er en form for diabetes som oftes forsvinner etter fødselen. Tilstanden kan føre til store barn og større risiko for komplikasjoner under fødselen.

En del kvinner med svangerskapsdiabetes utvikler dessuten diabetes 2 i årene etter fødselen.

Det er også kjent at barnet vil ha en økt risiko for å bli diabetiker, dersom moren hadde svangerskapsdiabetes som ikke ble behandlet.

Store mørketall

I fjor var eksperter ved Folkehelseinstituttet bekymret fordi tallet på kvinner med svangerskapsdiabetes hadde økt fra 7 av 1000 til 13 av 1000 på ti år.

Men forekomsten av svangerskapsdiabetes er altså ti ganger så stor, ifølge kartleggingen av alle gravide i bydelene Stovner, Bjerke og Grorud.

Bydelene har en høy andel innvandrere som kan være mer disponert for å få tilstanden, men det er ikke hele forklaringen på det høye tallet. Ifølge Jenum er tallet høyt også for etnisk norske gravide, noe som overrasket forskerne.

- Vi mener det er grunn til å tro at det er en underrapportering av antall tilfeller i Norge, og at tilstanden ikke blir oppdaget hos mange, sier hun.

Vanskelig å oppdage

Gravide som følger vanlige svangerskapskontroller, leverer urinprøver som blant annet blir sjekket for sukker. Men disse urinprøvene fanger bare opp noen.

- Tilstanden oppdages ved en såkalt glukosebelastning, hvor den gravide må drikke store mengder sukkervann på kort tid. En blodprøve før og etter gir svar på om man har svangerskapsdiabetes, forklarer Jenum.

For de fleste er livsstilsendringer nok som behandling.

- Ja, for de fleste er enkle kostråd og eventuelt litt økning i fysisk aktivitet nok. Men noen må ha insulinbehandling i siste del av svangerskapet, sier hun.

Er du gravid? Her kan du regne ut når du skal føde:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)